Ga naar de inhoud

15 miljoen van PSG was te weinig en ook Ivoorkust lag op de loer: wie is Duivels-debutant Johan Bakayoko?

 di 21 maart 2023 11:55
" "
Johan Bakayoko, de Belgisch-Ivoriaanse parel van PSV.

Plots gaat alles razendsnel voor Johan Bakayoko (19). In enkele maanden tijd smaakmaker bij de hoofdmacht van PSV, deze winter een bod van 15 miljoen euro vanuit Parijs geweigerd zien en nu dus Rode Duivel. Zouden ze bij Club Brugge, KV Mechelen en Anderlecht nog veel aan hem denken?

Johan Bakayoko is iemand die wéét wat hij wil.

 

Na omzwervingen bij Club Brugge, Mechelen en Anderlecht kiest de pijlsnelle flankaanvaller in de zomer van 2019 voor een sprong naar het buitenland. Hij tekent een contract bij de Nederlandse topclub PSV.

 

"Omdat de jeugdopleidingen daar net iets beter zijn", klinkt het overtuigd.

 

In Eindhoven verloopt de aanpassing schijnbaar moeiteloos, want bij de beloften van PSV groeide Bakayoko vorig jaar uit tot een ware sensatie.

 

Hij laat maar liefst 17 goals en 12 assists optekenen in de Nederlandse tweede klasse. Uit handen van Louis van Gaal ontvangt de winger op het einde van het seizoen de trofee "Talent van het Jaar".

 

"Fysiek sterk, snel en efficiënt", klinkt het lovend over de kwaliteiten van Bakayoko bij onze noorderburen. "Bovendien schuwt hij het verdedigende werk niet."

Bod van PSG

De stap naar de A-kern is uiteraard een logisch gevolg.

Zeker omdat ook zijn trainer Ruud van Nistelrooij promoveerde naar het eerste elftal van PSV. Alleen moet Bakayoko wel plots opboksen tegen flink wat concurrentie. 

 

Cody Gakpo, Noni Madueke, Anwar El Ghazi... Begin er maar aan om dan je plek te veroveren. In de eerste seizoenshelft moet Bakayoko zich veelal tevredenstellen met invalbeurten.

De situatie verandert wanneer Gakpo (naar Liverpool) en Madueke (naar Chelsea) lucratieve toptransfers versieren.

 

Plots schuift de belofte-international helemaal naar voren in de pikorde. Bakayoko bedankt voor het vertrouwen met 4 goals en 3 assists na Nieuwjaar.

Het is niet dat de aanbieding van PSG dingen in mijn hoofd verandert.

Johan Bakayoko

Evengoed was dat niét het geval geweest, want in de slotdagen van de wintermercato verraste PSG met een lucratief bod voor Bakayoko. De Franse grootmacht was bereid om 15 miljoen euro (inclusief bonussen) neer te tellen. 

 

Slik.

 

Maar PSV - financieel sterk na eerdere toptransfers - weigerde beleefd.

 

Bakayoko zelf bleef rustig onder de (gemiste?) kans: "Het is leuk als zo'n club je benadert", vertelde de Belg over de interesse.

 

"Maar het is niet zo dat de aanbieding van PSG dingen in mijn hoofd zal veranderen. Voor mij was het een belangrijke vorm van waardering dat PSV me niet liet gaan. Daaraan zie je dat de club het echt serieus meent met mij."

Vader en moeder

Een eerste selectie voor de Rode Duivels zal dat evenmin doen.

 

Maar toch zal de zelfbewuste Bakayoko, die eerder Roberto Martinez charmeerde, een zeldzame keer twijfels in het hoofd gevoeld hebben.

 

Want: hij kon ook kiezen voor de nationale ploeg van Ivoorkust, het land van zijn ouders waar hij tussen zijn 1 en 6 jaar woonde.

 

Voor Bakayoko was het in het verleden allerminst makkelijk om zijn voorkeur voor een land uit te spreken: "Het is zoals kiezen tussen mijn vader en mijn moeder", vertelde hij daar recent over bij Eindhovens Dagblad.

 

"Twee landen waar ik een geweldig gevoel bij heb en ik mezelf mocht ontwikkelen. Mijn ouders komen allebei uit Ivoorkust, maar hebben elkaar in België ontmoet. Daar ben ik geboren en heb ik alle kansen gekregen, maar de band met Afrika voel ik ook heel sterk."


De knoop lijkt door de spoed-selectie nu toch definitief doorgehakt.


Bij PSG kijken ze jaloers toe...

Gerelateerd: