Ga naar de inhoud

Het collectief van Roeselare of de klasse van Piacenza: wie haalt finale van de CEV Cup?

 wo 15 maart 2023 06:50

Vanavond kan Knack Volley Roeselare clubgeschiedenis schrijven. 21 jaar nadat het de Top Teams Cup (later omgedoopt tot CEV cup) heeft gewonnen, kan Roeselare opnieuw doorstoten naar de finale. Daarvoor volstaat het 2 sets te winnen in de terugmatch bij Piacenza of – mocht dat niet lukken – de Golden Set binnen te halen. "Maar ...", blikt onze volleybalkenner Marc Willems vooruit.

Italiaanse sterrenparade

Wie afgelopen dinsdag de heenwedstrijd tussen Roeselare en Piacenza heeft gezien, is wellicht nog altijd aan het nagenieten. De Belgische landskampioen versloeg met oogstrelend volleybal de wereldsterren van Piacenza met 3-0. De eerste veldslag werd dus gewonnen, de oorlog echter nog helemaal niet.

 

Want laat ons realistisch blijven: Piacenza is lang niet uitgeteld. De ploeg bestaat bijna uitsluitend uit wereldsterren, even een korte opsomming:

 

  •  spelverdeler Antoine Brizzard won met Frankrijk goud op de Olympische Spelen van Tokio

  • hoofdaanvaller Yuri Romano won met Italië goud op het WK afgelopen zomer

  • hoekaanvaller Ricarde Lucarelli won met Brazilië onder meer goud op de Spelen van Rio

  • hoekaanvaller Yoandy Leal won 5 titels in Brazilië en 3 in Italië en won met Brazilië brons op het afgelopen WK

 

Bij Piacenza lijkt bovendien middenman Robertlandy Simon voldoende fit om te spelen. Het Cubaanse ‘monster’ (2,08 meter en 114 kilogram) kon door een rugblessure niet aantreden tijdens de heenwedstrijd. Afgelopen weekend speelde Simon in de competitiewedstrijd tegen Padova de eerste twee sets wel mee. Benieuwd of de 35-jarige Simon vanavond de boeman voor Roeselare wordt.

"Een mirakel nodig"

De match is dus allesbehalve gespeeld, maar op de website van Piacenza schuwen ze het drama nochtans niet: “We hebben een mirakel nodig om de finale te bereiken”.

 

Maar Piacenza heeft dus voldoende troeven in huis om de scheve situatie recht te zetten. In de vorige ronde verloren ze bij Montpellier de heenwedstrijd met 3-1 maar in de terugwedstrijd wonnen de “Biancorossi” probleemloos met 3-0, waarna de Golden Set ook makkelijk werd binnengehaald.

 

Bij Roeselare denkt niemand dat de tickets voor de finale al mogen geboekt worden. Iedereen beseft dat het straks nog aartsmoeilijk zal worden en dat men het niveau van vorige week zal moeten evenaren (en misschien zelfs overstijgen) om een kans te maken.

 

De erelijst van de Roeselare-spelers oogt uiteraard wat minder indrukwekkend dan die van de Piacenza-sterren (als we de vele Belgische titels en bekers even buiten beschouwing laten).

 

Maar… volleybal is een teamsport en Roeselare heeft dit seizoen al vaker bewezen dat “het geheel meer is dan de som van de delen”.

 

Het collectief of de individuele klasse… straks weten we wat beslissend wordt.

 

Marc Willems

Kijk vanavond naar Piacenza-Roeselare op het kanaal van Ketnet of op Sporza

De terugmatch in de halve finales van de CEV Cup tussen Piacenza en Roeselare is live te volgen op het kanaal van Ketnet én op de site/app van Sporza. Afspraak vanaf 20.25 uur. Het commentaar wordt verzorgd door Sammy Neyrinck en Dominique Baeyens.

Gerelateerd: