Roeselare wipt Piacenza in bloedstollende golden set en boekt historisch finaleticket voor CEV Cup

  halve finales CEV Cup (terug)

  Piacenza 
  Roeselare 
  25
  1
  17
  25
  2
  19
  25
  3
  21
  12
  4
  15
  3
  einde
  0

  Roeselare heeft een historisch finaleticket voor de CEV Cup geboekt. Tegen de Italiaanse topclub Piacenza ging het kansloos onderuit met 3-0, maar in de golden set flikten de West-Vlamingen het onmogelijke. Na 21 jaar staat de Belgische club opnieuw in een Europese finale.

  Golden set voor finaleticket

  Een historische finaleplek in de CEV Cup was maar een gouden set verwijderd voor Roeselare.


  Dat het op bezoek bij Piacenza de wet van de sterkste moest ondergaan, hadden de West-Vlamingen ingecalculeerd. De opslagdruk lag te hoog, de aanvallen kwamen te snel en het blok was te stevig om te omzeilen.


  Dus holde Roeselare drie sets lang achter de feiten aan. Niet dat het een vreselijke wedstrijd speelde in Italië, integendeel. De tegenstand kon – nu wel op volle sterkte – simpelweg net die versnelling hoger schakelen.


  In de derde set tankten de bezoekers eindelijk wat vertrouwen. Met een voorsprong halfweg, leek een eerste (mini)triomf in de maak. Maar na enkele staalharde aces van Piacenza was alles te herdoen: 3-0 na anderhalf uur volleyballen was het resultaat.


  In de golden set moest alles beslist worden. Een scenario dat Roeselare tot in de puntjes voorbereid had. Het beetje vertrouwen dat de ploeg tankte, werd optimaal gebruikt. En wanneer Seppe Rotty met een knappe ace voor 10-13 zorgde, was het geloof er helemaal.


  Roeselare kreeg drie matchballen en de tweede was de goede. Met knikkende knieën zagen de bezoekers een service van Piacenza in het net belanden en wreven hun ogen uit: het historische finaleticket was nu écht binnen.

   

  De West-Vlamingen maken zich op voor een 4e finale na hun 250e Europese wedstrijd. Op 29 maart staat de heenmatch gepland tegen Modena, op 5 april volgt de terugwedstrijd in Schiervelde.

  "Hier droom je je hele carrière van"

  Stijn D'Hulst: "Ongelooflijk wat we hier neerzetten, ik kan het nog niet geloven. Van een CEV Cup-finale droom je je hele leven, nu is het voor onze werkelijkheid."

   

  "We hadden op voorhand gezegd dat we kansen hadden in een golden set, ook al verliezen we met 3-0. In zo'n set tot 15 punten kan ineens alles. We zijn blijven vechten, dus chapeau voor heel dit team."

  Matthijs Verhanneman: "We holden achter de feiten aan in de eerste twee sets. Ik voelde dat de veer brak. In de golden set moesten we alles of niets spelen en dan kantelde het op het juiste moment. We voelden plots de twijfel bij Piacenza."

  Piacenza - Roeselare

  1. 22 uur 20. Roeselare doet het! Wat niemand meer verwacht had, lukt Roeselare toch. Het klopt Piacenza op karakter in de golden set en mag naar de finale: 3-(1). .
  2. 22 uur 10. Nagelbijter. Tot 7-7 houden Roeselare en Piacenza elkaar in evenwicht. Het wordt een ware nagelbijter. .
  3. 22 uur . Roeselare verliest voorsprong in de derde set, Piancenza wint set 3 met 25-21.

   Roeselare verliest voorsprong in de derde set, Piancenza wint set 3 met 25-21

  4. 21 uur 58. Daar komt golden set: 25-21. Een nieuw stevig blok en Roeselare weet hoe laat het is. Tijd om alles op alles te zetten in de golden set: 3-0. .
  5. 21 uur 49. Piacenza herstelt het evenwicht in de set met dank aan staalharde aces, die hard inbeuken op het vertrouwen van Roeselare. Alles te herdoen in set 3: 17-15. .
  6. 21 uur 40. Hoger niveau bij Roeselare. Variatie en durf. Twee belangrijke factoren waarom het nu beter loopt bij Roeselare. De Belgen leiden voorlopig en houden hun minikloofje vast: 8-10. .
  7. 21 uur 31. Een killblock om de set te beginnen. Roeselare tankt vertrouwen in het begin van set 3. .
  8. 21 uur 29. Ook de 2e set is voor Piacenza: 25-19.

   Ook de 2e set is voor Piacenza: 25-19

  9. 21 uur 28. Roeselare vecht terug, maar te laat: 25-19. Het aanvallende overwicht van Piacenza blijft duidelijk op het scorebord. Roeselare knokte zich in het slot van de set naar een verdienstelijk puntenaantal, maar kon niet genoeg aanklampen. Het wordt stilaan uitkijken naar de golden set: 2-0. .
  10. 21 uur 15. Piacenza stoomt nu wel door. Het loopt uit tot 18-10, onder impuls van Romano. .
  11. Even naar de kant betekent steunverband voor middenman Simon. 21 uur 13.
  12. 21 uur 08. Je kan moeilijk zeggen dat Roeselare slecht aan het volleyballen is, maar het kan zijn kansen niet afmaken. . Dominique Baeyens.
  13. 21 uur 06. Meteen een kloof in set 2. Roeselare zoekt naar openingen in een stevig Italiaans blok, dus worden er risico's genomen in aanval. Die renderen voorlopig niet, de opslag van Piacenza wel. Na een paar bommetjes staat het al snel 8-4. .
  14. 21 uur . Piacenza pakt de eerste set tegen Roeselare met 25-17.

   Piacenza pakt de eerste set tegen Roeselare met 25-17

  15. 20 uur 57. Roeselare ondergaat wet van sterkste: 25-17. Op het einde van de eerste set duwt Piacenza het gaspedaal in. Een eerste setpunt moet herspeeld worden na een challenge, maar het is slechts uitstel van executie. De aanvallende kracht en de sterkte van het blok bij de Italianen is overweldigend. En dus moet Roeselare achtervolgen: 1-0. .
  16. 20 uur 47. Brizard briljant. Voor de derde keer deze set maakt Brizard een punt met een tweedehandsballetje aan het net. De setter van Piacenza voegt daar meteen een winnende service aan toe. .
  17. 20 uur 42. Steven Vanmedegael neemt een time-out na een reeksje van Piacenza: 12-8. .
  18. 20 uur 41. Aties schaduwt Pieter Coolman op de middenpositie. De Belg kreeg al enkele killblocks te verwerken, maar gebruikt nu slim de open handen van de reus. .
  19. 20 uur 36. Het gevreesde, verschroeiende begin van Piacenza blijft voorlopig uit. De opslagdruk is er nog niet, het agressieve blok hangt wel op zijn plaats. Kukartsev ondervindt dat aan den lijve. .
  20. 20 uur 32. Stevig begin. Zowel bij Piacenza als Roeselare wordt meteen de sloophamer bovengehaald. Middenman Aties knalt een bal in de grond, Kukartsev verzorgt het antwoord van Roeselare. .