Ga naar de inhoud

Julian Alaphilippe vond wat hij zocht in Tirreno: "De benen zijn in orde"

 ma 13 maart 2023 09:57
De Fransman won dit seizoen al 1 keer: de Faun-Ardèche Classic.
Julian Alaphilippe stond 1 keer op het podium naast dagwinnaar Primoz Roglic in deze Tirreno.

De beste Julian Alaphilippe hebben we dit seizoen nog niet gezien. De Fransman van Soudal-Quick Step won Milaan-Sanremo in 2019 en finishte ook nog eens 2 keer op het podium (2e in 2020, 3e in 2017). Vorig jaar miste hij de langste klassieker door ziekte, dit jaar hoopt hij opnieuw een glansrol te spelen. De Tirreno stelde hem gerust: "De hele week was bemoedigend."

Alaphilippe beleefde een 2022 met de vloek van de wereldkampioen vol pech, blessureleed en ziekte. "Ik was lang niet op mijn best in de zware koersen, ik bleef zoeken naar een goed gevoel", schetste hij.

In de Tirreno vond hij dat terug. Hij was 1 keer dicht bij de zege, toen hij tweede werd na dagwinnaar Primoz Roglic, maar een tweede seizoenszege na de Faun-Ardèche Classic bleef uit.

"Natuurlijk had ik graag eens gewonnen, maar dat is niet gelukt. Verder ben ik heel tevreden over deze Tirreno-Adriatico. Ik heb enkele goede inspanningen kunnen doen."

"Zaterdag was een heel zware rit en ook al was ik niet mee in de finale, toch houd ik er een goed gevoel aan over. Het was bemoedigend, de hele week. Ik heb opnieuw kunnen fietsen zoals ik dat graag doe, en vooral voelde ik dat de benen in orde zijn. Ik kon bepaalde inspanningen leveren en kreeg de bevestiging waar ik naar op zoek was."

"Ik voelde me voor het eerst in lange tijd in de buurt van mijn oude niveau. Er moet nog wat bij richting de belangrijke koersen, maar ik ben op de goede weg. Mentaal doet dat deugd."

Ik voelde me voor het eerst in lange tijd in de buurt van mijn oude niveau.

Julian Alaphilippe na de Tirreno en zijn annus horribilis 2022

Het grote doel is de Ronde van Vlaanderen, normaal trekt de Fransman ook door tot en met Luik-Bastenaken-Luik. "De Ronde is een belangrijk doel voor mij en de ploeg, zeer zeker, maar ik wil ook in Milaan-Sanremo goed voor de dag komen. Het is een Monument en daar wil ik ook goed zijn."

De komende week staat in het teken van recuperatie. "Ik ga niet te veel doen. Rustig wat fietsen, vooral ook genieten van wat tijd met mijn zoontje. Natuurlijk train ik nog, maar het werk is vorige week gedaan en nu staat de recuperatie centraal."

"Ik voel me goed, mijn niveau ligt alleszins hoger dan vorig jaar en ik hoop nu verder progressie te maken, want ik kan zeker nog sterker worden de komende weken."

"Wout van Aert maakte het meeste indruk op mij"

Alaphilippe keek ook eens naar de concurrentie van zaterdag. Zo zag hij een sterk Jumbo-Visma, niet alleen in het Vlaamse openingsweekend, maar ook in de Tirreno. "Ze controleerden de koers, ze waren deze week echt indrukwekkend."

"Ik was onder de indruk van hun dominantie en Roglic was ongelooflijk, maar die is er niet bij komende zaterdag (lacht)."

"Maar wie afgelopen zaterdag de meeste indruk op me heeft gemaakt, is Wout van Aert. Hij heeft echt iets geks gedaan, hij reed ongelooflijk sterk.'

"Hij verkeert in een uitstekende vorm en hij is zeker en vast de grote favoriet voor alle koersen die er nog aan komen."

Maar kan de Nederlandse ploeg even hard haar dominantie uitspelen in een koers zoals La Primavera? "Dat kan gebeuren, maar anderzijds: op de Poggio is het wel ieder voor zich", beseft Alaphilippe.

Vorig jaar won Matej Mohoric na een knettergekke afdaling richting Sanremo. "Ik was er niet bij vorig jaar, ik zag de koers op tv. Er zijn veel gekken in het peloton, ik ben ook soms gek."

"Soms gaat het zo en moet je risico's nemen, maar ook weer niet te veel. Ik denk daar niet te veel aan. Normaal gezien is het een afdaling waarin iedereen "à bloc" zit. Matej heeft de afdaling op de limiet gedaan, je kan niet veel sneller gaan dan hij, maar ik was er niet bij en keek op tv. We zien wel wat het geeft dit jaar en ik hoop er vooraan bij te zijn in deze editie."

Gerelateerd: