Jasper Philipsen sluit Tirreno-Adriatico af met 2e sprintzege, Primoz Roglic is eindwinnaar

Tirreno - Adriatico: Rit 7
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  14°Cdistance 154 km
location 12:28: San Benedetto del Tronto - 15:59: San Benedetto del Tronto
trophy Jasper Philipsen
einde
startfinish
020406080100120140154

  Opnieuw succes voor Alpecin-Deceuninck in Tirreno-Adriatico! De tandem Mathieu van der Poel-Jasper Philipsen zorgde ook in San Benedetto del Tronto voor brokken. Philipsen had in de sprint een comfortabele voorsprong op Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen sprintte niet mee om de knikkers.

  Rit 7 kort samengevat:

  • Winnaar van de dag (I): Voor de Tirreno stond de teller van Alpecin-Deceuninck nog op 0 zeges dit seizoen. Jasper Philipsen heeft daar eigenhandig verandering in gebracht met opnieuw een knappe sprintoverwinning. Ploegmaat Mathieu van der Poel mag dan wel klagen over zijn benen, zijn lead-out was vandaag opnieuw fenomenaal.
   
  • Winnaar van de dag (II): Primoz Roglic zou in eerste instantie pas aan zijn seizoen beginnen in de Ronde van Catalonië. Hij werd door Jumbo-Visma verrassend geselecteerd voor deze Tirreno-Adriatico en is meteen de verdiende eindwinnaar. Onderweg won hij ook nog eens drie ritten. Pure klasse van de Sloveen.
   
  • Verliezer van de dag: Fabio Jakobsen liet zich in de slotfase van de rit niet voor het eerst dit seizoen helemaal wegdrummen. De Europese kampioen volgde zijn ploegmaats, die wel goed gepositioneerd zaten, niet en kwam er daardoor ook niet aan te pas in de massasprint.

  Jonge Vandenabeele toont zich, Philipsen wint eenvoudig

  De slotrit in en rond San Benedetto del Tronto kondigde zich vooraf aan als een kans voor de sprinters om met een goed gevoel richting de klassiekers te trekken.

   

  Een groep van 8 reed de hele dag voor het peloton uit, maar de sprintersploegen gaven Henri Vandenabeele (DSM) en co. amper ruimte. 

   

  Op drie kilometer van het einde was hun verhaal geschreven, waarna een koninklijke sprint volgde.

   

  Net zoals in de derde etappe timede Alpecin-Deceuninck het beste. Het was Mathieu van der Poel die als eerste de laatste bocht van betekenis in ging en daarna krachtig doortrok.

   

  Jasper Philipsen volgde gezwind wat verderop. Hij kwam er toch erg vroeg uit, waardoor Dylan Groenewegen leek te profiteren. Toch hield Philipsen knap stand, goed voor zijn tweede overwinning. 

   

  Fabio Jakobsen, de winnaar van de eerste rit in lijn, liet zich op iets minder dan twee kilometer van het einde volledig wegzetten en raakte nooit meer voorin bij zijn ploegmaats. De Europese kampioen sprintte niet mee en verlaat Tirreno-Adriatico daardoor misschien wel met twijfels.

  Uitslag Rit 7
  naamploegresultaat
  1Jasper PhilipsenADC2:32:36
  2Dylan GroenewegenJAY+0
  3Alberto DaineseDSM+0
  4Phil BauhausTBV+0
  5Simone ConsonniCOF+0
  6Giacomo NizzoloIPT+0
  7Jordi MeeusBOH+0
  8Clément RussoARK+0
  9Luca ColnaghiGBF+0
  10Fernando GaviriaMOV+0
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV28:38:57
  2João AlmeidaUAD+18
  3Tao Geoghegan HartIGD+23
  4Lennard KämnaBOH+34
  5Giulio CicconeTFS+37
  6Enric MasMOV+41
  7Mikel LandaTBV+56
  8Hugh CarthyEFE+57
  9Aleksandr VlasovBOH+1:10
  10Thibaut PinotGFC+1:11

  Fase per fase

  1. 16 uur 05. Eindwinst voor Roglic! Ook Primoz Roglic is met een glimlach over de streep gekomen. De Sloveen was eerst niet voorzien voor Tirreno-Adriatico, maar is toch de eindwinnaar na drie demonstraties onderweg. .
  2. 16 uur 02. Als we nog een keer naar de sprint kijken, dan valt op dat Philipsen er eigenlijk heel vroeg aan begint. Groenewegen volgt perfect, maar raakt er niet meer over en buigt zijn hoofd net na de finishlijn. Knap gedaan van de Belg. .
  3. 16 uur . Dainese is 3e, Bauhaus, die hier vorig jaar won, 4e. Van Jakobsen en Gaviria geen spoor. .
  4. 15 uur 59 match afgelopen
  5. 15 uur 58. Philipsen zet krachtig aan vanuit het wiel van Ballerini en Van der Poel. Komt er nog iemand over? .
  6. 15 uur 58. Van der Poel trekt met een lange beurt de sprint aan. .
  7. 15 uur 58. Van der Poel komt naar voren in de laatste bocht. De laatste rechte lijn is begonnen. .
  8. Nog 1.000m. Het wordt een chaotische sprint, zonder echte treintjes. Nog 1km. . 15 uur 57.
  9. 15 uur 57. Nog twee kilometer en het is voorlopig Cofidis dat de beste papieren heeft. Ook Alpecin-Deceuninck zit goed voorin. .
  10. 15 uur 55. Hergroepering. Onder de boog van de laatste drie kilometer wordt de vroege vlucht gegrepen. Een koninklijke sprint is in aantocht. .
  11. 15 uur 55. Alaphilippe is Jakobsen gaan oppikken en zet de Nederlander af in het wiel van zijn loodsen. Knap gedaan van de Fransman. .
  12. 15 uur 54. Jakobsen is Pedersen en Van Lerberghe helemaal kwijt aan de linkerkant. De Europese kampioen heeft nog veel werk voor de boeg wil hij een tweede keer winnen. .
  13. 15 uur 54. De sprintersploegen zijn nu toch van het voorplan verdwenen. Ineos, Bahrain en Jumbo zitten het beste geplaatst. .
  14. 15 uur 53. 10-tal seconden. De laatste 5km van Tirreno-Adriatico zijn aangebroken. De vluchters, met de jonge Henri Vandenabeele, blijven knokken voor wat ze waard zijn. .
  15. 15 uur 51. De treintjes beginnen stilaan vorm te krijgen in de buik van het peloton. Philipsen heeft nog Van der Poel en Sinkeldam voor zich uit. .
  16. 15 uur 51. Alaphilippe blijft maar gas geven op kop van het peloton. De ex-wereldkampioen heeft van de laatste rit een lange training gemaakt.  .
  17. 15 uur 49. De vluchters zijn nu toch een vogel voor de kat. Ze hebben nog 18 seconden met 8 kilometer op de teller. .
  18. 15 uur 46. Tussen de geloste werkmieren slalomt Van Avermaet weer richting de staart van het peloton. .
  19. 15 uur 45. De jongens van Soudal-Quick Step en Jayco-AlUla beseffen dat ze in het peloton een versnelling hoger moeten schakelen. Ze vatten opnieuw voorin post. .
  Tirreno - Adriatico
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritLido di Camaiore - Lido di Camaiore11,5 kmGannaGanna
  2wegwedstrijdCamaiore - Follonica210 kmJakobsenGanna
  3wegwedstrijdFollonica - Foligno216 kmPhilipsenGanna
  4wegwedstrijdGreccio - Tortoreto218 kmRoglicKämna
  5wegwedstrijdMorro d'Oro - Sassotetto165,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdOsimo Stazione - Osimo193 kmRoglicRoglic
  7wegwedstrijdSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto154 kmPhilipsenRoglic