Ga naar de inhoud

Voor Vandenbempt is Standard dé uitdager van "zielloos" Club: "Wel het soort voetbal voor de top 4"

 ma 6 maart 2023 10:09

In zijn wekelijkse ochtendanalyse op Radio 1 blikte Peter Vandenbempt terug op het voorbije voetbalweekend. Onze commentator vond Club Brugge mentaal opnieuw de grote verliezer, noemt Standard als zijn grootste uitdager voor een Champions Play-off-ticket en ziet ook in Antwerp een titelkandidaat.

Wanprestatie van zielloos Club Brugge

Jupiler Pro League
KV Oostende
einde
3-0
Club Brugge

De uitslag van het weekend was de 3-0-nederlaag van Club Brugge bij KV Oostende. De overwinning tegen AA Gent vorige week werd het prille begin genoemd van een wederopstanding die om bevestiging vroeg. Meer werd er ook niet van gemaakt. 

 

Dat bleek terecht vrijdag, een totale wanprestatie van een zielloos, dolend elftal dat afgetroefd en afgebluft werd door KV Oostende, een ploeg die voor het laatst gewonnen had op 6 november. Het had 8 van zijn laatste 11 wedstrijden verloren en staat eigenlijk met anderhalf been in tweede klasse.

De manier waarop die spelers, die zich toch een paar maanden geleden in de achtste finales van de Champions League hebben gevoetbald, over het veld sloften was een belediging voor het instituut Club Brugge.  

Peter Vandenbempt

De manier waarop die spelers, die zich toch een paar maanden geleden in de achtste finales van de Champions League hebben gevoetbald, over het veld sloften was een belediging voor het instituut Club Brugge.  


Ook hoe het de overwinning van vorige week tegen Gent aangreep om aan te tonen dat onder Scott Parker wel degelijk goed en efficiënt gewerkt was en dat al eerder ook al zichtbaar was, maar in Oostende hebben de spelers er toch niets aan gedaan om de trainer zijn ideeën te steunen. 


Dat is geen fijne gedachte aan de vooravond van het afscheid van de Champions League in Lissabon. Met dezelfde slappe prestatie krijg je dubbele cijfers, uitgerekend tegen het sterke Benfica, waar je op zoek moet gaan naar vertrouwen voor die belangrijke wedstrijd tegen Standard van zondag.

De spelers hebben niets gedaan om de ideeën van Parker te steunen.

Standard: topkandidaat voor top 4

Jupiler Pro League
Standard
einde
2-0
Westerlo

Met Gent en Standard staan twee ploegen op één punt van Club Brugge, op basis van dit weekend, de huidige prestaties en de vorm is Standard toch de grootste uitdager voor een plaats in de top 4.

 

Gent was wel beter en heeft verdiend gewonnen van een teleurstellend zwak Anderlecht, waar overigens het seizoen over een goeie week al voorbij kan zijn, Europees tegen Villarreal is buiten bereik en als je verliest tegen Cercle Brugge, dan kan je er een streep onder trekken. 

 

Goed voetbal bij Gent was daar zelden bij. Het contrast met Standard tegen Westerlo was enorm. Westerlo was toch een ploeg in vorm en vertrouwen en had Union ook nog geklopt. 

Standard bracht het soort voetbal waarmee je kandidaat bent voor de top 4.

Peter Vandenbempt

Westerlo had dan mogelijk zijn slechtste dag van het seizoen, toch was Standard geweldig: versmachtende pressing, tempo, grinta, uitstekende combinaties, formidabele goal ook gemaakt. Dit was het soort voetbal waarmee je kandidaat bent voor de top 4.


Zelfverzekerd ook achterin met Bokadi en Dussenne. Perfect combinatie op het middenveld: Cimirot, die straffe ontdekking Alzate, Donnum die een andere speler is geworden, Ohio die voorin gelanceerd lijkt. 


Iedereen rent zich ook te pletter. Chapeau, Ronny Deila. Er zijn geen garanties voor zondag in Jan Breydel, maar in veel betere omstandigheden kan je er niet naar toe trekken.

Standard toont zich als de grootste uitdager van Club voor de top 4.

Verdienstelijk STVV, matig Genk

Jupiler Pro League
STVV
einde
2-2
KRC Genk

In de Limburgse derby geraakte Racing Genk opnieuw niet voorbij Sint-Truiden, het werd 2-2. Uiteindelijk wel een fair resultaat. Een kwartier voor tijd vond ik het een heel matige wedstrijd. Met veel slordigheden, nauwelijks doelgevaar, veel spelonderbrekingen. 

 

Vrancken had gelijk dat Sint-Truiden er wel een paar keer over was gegaan. Die knie in de rug van Castro met mogelijke zware gevolgen was smerig. Sint-Truiden had wel meer verdienste dan dat. En de goals ook maar herleiden tot Genkse fouten, dat is te simpel. 


Ik heb ook maar één echt goede save gezien, dat was die van Vandevoordt. De leider heeft al veel beter gedaan dan gisteren op Stayen. Het was opvallend toen Höllerbach Koita en Hara bracht, dat STVV ook een stukje kan voetballen. 

Het lijkt alsof het een goed weekend voor de VAR was, omdat het rustig is gebleven. Toch gaf het ook dit weekend bij de gevallen van Derijck en Samatta niet thuis. 

Peter Vandenbempt

Trouwens na die turbulente week voor de VAR, is het weer opvallend rustig gebleven. Goed nieuws. 


Nochtans in Leuven mocht Derijck vreemd genoeg blijven staan toen hij een doorgebroken speler neerhaalde en de overduidelijke haakfout van Samatta in de derby voor hij zelf die tweede goal maakte, bleef ook onbestraft. Ook daar gaf de VAR weer niet thuis. 


Anders dan Gent, dat zich flink vergaloppeerd heeft in zijn terechte protest de voorbije week, hebben ze dat in Stayen maar zo gelaten en dan lijkt het alsof het een goed weekend was voor de VAR. Terwijl Gent de vorige keer STVV afmaakte toen de Limburgse club een beleefde brief schreef na de uitsluiting van Koita.

Samatta scoorde twee keer.

In het voetbal van Antwerp zit alles

Jupiler Pro League
Antwerp
einde
5-0
KV Mechelen

Er was ook de generale repetitie voor de bekerfinale en als we de 5-0 als waardemeter nemen, kennen we nu al de winnaar. Het was een geweldige wedstrijd van Antwerp, na een geweldige week.

 

Fysiek waren ze zeer sterk, ondanks die 120 slopende minuten die ze in de benen hadden. Mark van Bommel heeft zijn elftal in een formidabele flow gekregen. 

 

Ook op de Bosuil hebben ze al maanden veel geblesseerden, een smalle kern en moeten ze een aantal jonge jongens eens voor de leeuwen gooien, maar de coach maakt daar geen item van.

Als Antwerp de komende 6 wedstrijden nog wat punten van de achterstand op leider Genk kan afknabbelen, zijn ze er nog niet klaar mee. 

Peter Vandenbempt

Tegen KV Mechelen was het kat en muis, het was opmerkelijk hoe Defour de nederlaag op zich nam, maar toch op een subtiele manier de verantwoordelijkheid bij de spelers legde want ze stonden niet zo ver als hij gedacht had en ze konden niet uitvoeren wat hij vroeg.


Antwerp koppelt organisatie met een topkeeper als Butez aan energie, technisch vermogen, diepgang, tempo, scorend vermogen. Alles zit erin op dit moment. 


Ze kunnen ook winnen zoals tegen KV Mechelen op een formidabele manier, maar ook zoals een tijd geleden tegen Genk op slinkse wijze. Als Antwerp de komende 6 wedstrijden nog wat punten van de achterstand op leider Genk kan afknabbelen, zijn ze er nog niet klaar mee. 

In Antwerp zit alles op dit ogenblik.