Ga naar de inhoud

Bart Swings kijkt al vooruit na topseizoen: "Als het kan, ga ik door tot de Spelen van 2026"

 ma 6 maart 2023 07:33
Bart Swings kroonde zich tot wereldkampioen op de massastart.

Na brons op de 5 kilometer en goud op de massastart sloot Bart Swings zijn WK afstanden gisteren af met een 6e plek op de 1.500 meter. Onze landgenoot blikte dan ook tevreden terug op zijn prestaties in de Nederlandse schaatstempel van Thialf. "Het is gewoon een heel succesvol seizoen geweest", vertelt de Belg. 

"Stijgende lijn een heel seizoen aangehouden"

Bart Swings beleefde afgelopen weekend een droom in Heerenveen. De 32-jarige schaatser pakte niet alleen brons op de 5 kilometer, maar kroonde zich ook tot wereldkampioen op de massastart.

"Aan het begin van het seizoen stippelden we een mooi traject uit. Ik ben dan ook rustig begonnen, wetende dat het WK pas in maart was", legt Swings uit.

"Ik heb voor het eerst gepiekt richting het EK, om daar al wat op niveau te zijn. Dat is ook min of meer gelukt (Swings won goud op de massastart). Ik ben blij dat ik die stijgende lijn een heel seizoen heb kunnen aanhouden."

"Vroeger vond ik het wel moeilijker om te pieken. Al heb ik dat tijdens olympische jaren wel altijd goed kunnen doen."

(lees verder onder de foto)

Swings in actie tijdens het voorbije WK afstanden.

"Als het kan, ga ik door tot de Spelen van 2026"

Eerder liet Swings al weten zijn carrière jaar per jaar te bekijken. Al lijkt zowel onze landgenoot als zijn coach daar na een topseizoen nu toch wat op terug te komen.

"Als het kan, ga ik nog door tot de Olympische Spelen van 2026. Maar ik moet wel kijken hoe de komende jaren verlopen", blijft de kersverse wereldkampioen nuchter.

Ik heb dit jaar getoond dat ik progressie kan blijven maken.

Bart Swings

"Het is namelijk nog steeds 3 jaar tot de Spelen. Al heb ik dit jaar wel getoond dat ik progressie kan blijven maken. Dat vind ik vooral belangrijk: het gevoel dat ik nog beter kan en dat ik kan blijven meestrijden."

"Een weekend als dit geeft me dan wel veel motivatie om er volgend jaar opnieuw tegenaan te gaan.”

Swings kijkt al voorzichtig vooruit richting de Olympische Spelen van 2026.

"Ben zeker dat ik nog sneller kan op de massastart"

Eerder gaf Sporza-commentator Bert Sterckx al aan dat "Swings een laatbloeier is, die in zijn dertiger jaren nog groeit en bijleert". Ziet de Belg zelf ook nog progressiemarge?

"In het algemeen kan ik me als schaatser zowel op technisch als fysiek vlak blijven ontwikkelen. Niet alleen op de 1.500 meter, maar ook op 5 kilometer en de massastart."

"Ik ben zeker dat nog sneller kan worden op het massastart", toont Swings zich ambitieus.

Om me als schaatser te blijven ontwikkelen, focus ik me op de 5 kilometer.

Op de massastart won Swings nu al goud op het EK, WK en de Olympische Spelen. Wordt de hoofdfocus nu verlegd naar de 5 kilometer?

"Eigenlijk stond dat dit jaar en de vorige jaren ook al op nummer 1. Ik train heel veel voor die 5 kilometer, omdat je daarvoor fysiek sterk moet zijn en technisch goed moet kunnen schaatsen", geeft uitblinker van het afgelopen WK extra duiding.

"Voor de massastart doe ik snelheidstrainingen die ik ook op de 1.500 meter nodig heb. Maar om me als schaatser te blijven ontwikkelen, focus ik me op de 5 kilometer."

Gerelateerd: