Ga naar de inhoud

Over het WK-succes: "Bart Swings is een laatbloeier, die in zijn dertiger jaren nog groeit en bijleert"

 zo 5 maart 2023 11:14
" "
Bart Swings spreekt van zijn beste seizoen ooit: hij pakte brons op de 5 km en goud op de massastart op dit WK.

Bart Swings komt vandaag nog 1 keer in actie op de slotdag van het WK afstanden in Heerenveen, maar hij heeft zijn doel al bereikt: na massastartgoud op EK en Olympische Spelen volgde gisteren ook die titel op het WK. Bert Sterckx gaf er commentaar bij in Thialf. "Bart Swings is een laatbloeier, die in zijn dertiger jaren nog groeit en bijleert."

Onze commentator begint met een straffe uitspraak: "Eigenlijk heeft Bart Swings in de finale van de massastart geen indruk op mij gemaakt. Dat lijkt raar om te zeggen, maar we wisten dat Swings dit wel kan in een massastart. Alleen is het natuurlijk niet zo evident om het elke keer weer waar te maken. Zeker niet als alle ogen op je gericht zijn."

"Dan heeft hij donderdag veel meer indruk op mij gemaakt met zijn brons op de 5.000 meter. Dat was de beste 5 km in zijn carrière. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wat hij gisteren deed, moet onderschat worden."

"Op de 5.000 liet hij zijn goede vorm zien, die kwam hem gisteren van pas, want de Nederlanders, die zijn grootste concurrenten waren, heeft hij echt wel aan gort gereden. Ze gaven ook grif toe achteraf dat Swings de beste was." Bart Hoolwerf pakte zilver, Jorrit Bergsma schaatste naar de 5e plek.

Sterckx: "En wat misschien nog het mooiste is: ik kan het riedeltje van een jaar geleden herhalen. Swings is alweer op de afspraak. Hij stelt zich die wereldtitel als doel, net zoals bij de Winterspelen vorig jaar en hij staat er op het moment dat het moet. Dat is lang niet iedereen gegeven om zo te pieken."

Swings heeft de Nederlanders aan gort gereden in de finale van de massastart.

Bert Sterckx

Swings zette de finale van de massastart helemaal naar zijn hand, zag onze commentator: "Je kan van de perfecte wedstrijd spreken. Ze volgden de vooraf uitgekiende tactiek, hij moest niet al te veel gaten dichten. Het was niet zoals vorig jaar in Peking, toen hij op alles moest springen."

"Het tempo was hoog genoeg, er kwamen geen ontsnappingen. Op die manier waren ook de sprinters al behoorlijk vermoeid op het moment van de waarheid."

"Ik dacht eerlijk gezegd dat hij net iets te vroeg was vertrokken, het was nog 600 à 700 meter, toen hij aanviel. Hij had nog maar net genoeg over. Maar bekijk die aanval nog maar een keer: daar zat echt heel veel macht op. Hij werd misschien lichtjes geholpen door een misser van Hoolwerf, die ook minder was in de bochten. Maar ook dan: Swings was gewoon ijzersterk."

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Vandaag eerder niet, dan wel"

Wat brengt vandaag nog? Swings doet nog de 1.500 meter, de 10.000 meter laat hij schieten. "De 1.500 meter rijdt hij erg graag, maar dat is niet meteen de afstand waar hij nog in de top 3 raakt de laatste jaren. In het begin van zijn carrière was dat wel zo."

"Op de 10 km had hij een outsider kunnen zijn, maar die afstand doet hij niet. De tank is leeg."
 
"Zijn WK is al geslaagd, hij wil nu genieten, zegt hij. En dat zal wel lukken, denk ik. Vorig jaar met de Spelen was er corona, nu zit Thialf tot de nok vol op dit WK. Er is ook veel respect voor Bart Swings van de Nederlanders. Het is een kennerspubliek en waardeert zijn prestaties." 

"In schoonheid afsluiten op Winterspelen van 2026"

Dat eerste WK-goud is een volgend vinkje op zijn bucketlist. Moet hij nieuwe doelen beginnen te zoeken? "Nog niet per se, denk ik. Eigenlijk is zijn carrière na zijn olympisch goud geslaagd. Dat heeft hem mentaal ook bevrijd. Het moet niet meer zo nodig, de druk die hij zichzelf oplegde, is weg."

"Die speelde hem in dit post-olympisch jaar geen parten. Dat succes en het geleefd worden als olympisch kampioen... Maar hij staat er gewoon opnieuw. Dat lukt niet bij iedereen. Kijk maar naar Irene Schouten. Die won vorig jaar in Peking zowat alles, maar heeft het dit seizoen heel lastig. Het is allemaal niet zo evident."

"Mentaal is Swings door de jaren ijzersterk geworden. Hij zegt dat zelf: "Dit is misschien mijn beste seizoen ooit." Volgend jaar wil hij het nog een keer op dezelfde manier proberen en dan wordt het misschien wat meer kiezen. Een afstandsmedaille op de Winterspelen, dat zit nog in zijn hoofd. Hij wil in schoonheid afsluiten in Italië in 2026."

"Hij zal dan 35 zijn, dat is niet onmogelijk. Je kan nooit voorspellen hoe lang een atleet meegaat. Maar Swings heeft zich altijd heel goed verzorgd en is amper geblesseerd geweest in zijn carrière."

"Zolang hij zich goed genoeg voelt, gaat hij door, zeker tot eind volgend seizoen. Dat zei hij een jaar geleden. Maar als het ook even kan, tot 2026. Zijn trainer Martin ten Hove zegt dat behoorlijk zwart-wit met als doel de 5.000 meter."

Swings is een laatbloeier en kende ook heel veel moeilijke jaren. De aanhouder wint, is zeker op hem van toepassing

Bert Sterckx

Sterckx concludeert: "Swings is sowieso een laatbloeier, die in zijn dertiger jaren nog altijd groeit en bijleert. Voor mij is hij het perfecte voorbeeld voor atleten bij wie het wat minder gaat, en hun begeleiders. Het gaat Swings nu wel voor de wind, hij heeft er 2 geweldige jaren opzitten."

"Maar er zijn ook heel veel moeilijke jaren geweest, dat hij op zoek was naar zichzelf, dat we het ene na het andere negatieve interview met hem moesten afnemen. Dat is nu helemaal anders: de aanhouder wint, luidt het gezegde en dat is op Swings zeker van toepassing."

Gerelateerd: