Ga naar de inhoud

Onklopbaar! Bart Swings rijdt tactisch perfecte massastart en pakt de wereldtitel: "Beste seizoen ooit"

 za 4 maart 2023 18:30
Bart Swings
Vieren met de Belgische vlag, want Bart Swings is wereldkampioen.

Na brons op de 5.000 meter heeft Bart Swings zijn hoogvorm verzilverd met een gouden plak op de massastart. Van bij het begin behield de Belg controle over de race. Met verschroeiende slotrondes reed hij naar zijn eerste wereldtitel. "700 meter knallen is mijn sterkte", vertelt hij.

Bart Swings behield bij het begin van de zestien rondjes het overzicht. Eenzame vluchter Michael liet hij vliegen, vanaf een derde positie keek onze landgenoot de kat uit de boom.


In ronde 7 vond Swings het welletjes. Hij draafde naar voor en rekende de koploper in. Het sein voor een duo Italianen om de Belg even te verdringen.


Swings wilde niet dat alle ogen op hem gericht waren en gaf een paar posities prijs. Hij voelde dat de Zuid-Koreaan in zijn zog tegen de vlakte ging, maar had daar geen last van.


Met nog 5 ronden op de agenda mengden de Nederlanders zich almaar nadrukkelijker in de debatten. Tot grote vreugde van het Heerenveense publiek, dat Bergsma punten zag sprokkelen. Op plek 4 kwam Swings daarvoor niet in aanmerking.


In de voorlaatste ronde achtte de Belg zijn moment gekomen. Met een schicht lanceerde hij zich naar de koppositie. 

 

Hij reed met een verschroeiend tempo naar WK goud. Goed voor zijn eerste wereldtitel op de massastart en zijn tweede medaille voor Swings. En een plaatsje in de geschiedenisboeken.

Swings: "Weet dat ik lange sprint kan rijden"

"Ik ben enorm blij, natuurlijk", trapt Bart Swings een open deur in na zijn wereldtitel.

 

"Na EK, olympische titel en de Wereldbeker, wilde ik de reeks volmaken. Ik heb vandaag nog eens teruggedacht aan al mijn vorige toernooien. Zowel de goede als slechte momenten waren een inspiratie."

 

"Ik bleef vooral bij de Nederlanders, omdat zij toch het sterkste duo vormden. Het gaatje naar Michael heb ik zelf gedicht, zodat ik zeker voor de overwinning kon sprinten."

Dit allemaal zorgt voor mijn beste seizoen ooit, ik heb nog stappen gezet.

Bart Swings

"Ik voelde wel dat er veel achter me gebeurde", vertelt Swings over de hectiek in het slot. "Zelf heb ik er weinig last van gehad."

 

En dan kon Swings zijn pijlsnelle sprint inzetten. "Het was het plan om vroeg aan te gaan, omdat ik weet dat ik een lange sprint kan rijden. 700 meter knallen is mijn sterkte. Vanaf dat ik een gaatje had, wist ik dat iedereen vol aan de bak moest."

 

"Na de halve finales voelde ik me niet super, maar ik hield vast aan mijn plan. Dit allemaal zorgt voor mijn beste seizoen ooit, ik heb nog stappen gezet. En ik heb motivatie genoeg om nog beter te doen."

Gerelateerd: