Ga naar de inhoud

Bart Verbruggen (20) imponeert bij Anderlecht: "Hij heeft alle kwaliteiten van een moderne doelman"

 za 25 februari 2023 13:01
Verbruggen maakt de laatste weken een ijzersterke indruk bij Anderlecht.

Met drie penaltysaves was Bart Verbruggen donderdag de grote held van Anderlecht in de Conference League. De 20-jarige Nederlander werd pas enkele weken geleden door coach Brian Riemer gepromoveerd tot eerste doelman, maar rechtvaardigt die keuze week na week. Dat ziet ook zijn keeperstrainer Frank Boeckx: "Bart heeft een ongelooflijke werkethiek."

Penaltyheld

35 jaar. Zo lang was het geleden dat een doelman op een Europees toernooi drie penalty's na elkaar had gestopt. Tot Anderlecht-doelman Bart Verbruggen donderdag met het kunstje uitpakte in de Conference League tegen Loedogorets. 


"We hadden er niet op getraind", blikt Frank Boeckx, keeperstrainer bij Anderlecht terug. "Zoals altijd hadden we wel info verzameld over de penaltynemers van Loedogorets. Maar gisteren stond er uiteindelijk nog maar één iemand op het veld van onze lijst, en die heeft door Bart zijn saves niet eens moeten trappen."


Verbruggen werd uiteindelijk dus de grote held, net als in november, toen hij in de Croky Cup tegen Lierse met een penaltysave Anderlecht over de streep trok. "Als je drie penalty's pakt, dan kan je het niet op meeval steken", vertelt Boeckx.


"Bij penalty's is het lezen van de body position van de trapper cruciaal, dat beheerst Bart heel goed. Of hij daarom een specialist is? Dat is te vroeg om te zeggen, al is het nu wel al de tweede keer dit seizoen dat hij uitblinkt in een penaltyreeks."

Gerelateerd:

Harde werker met fluwelen voeten

Niet alleen op strafschoppen heeft Verbruggen de voorbije weken indruk gemaakt. Sinds de jonge Nederlander in doel overnam van Van Crombrugge, toonde hij zich een uiterst betrouwbaar sluitstuk en wierp hij zich al voorzichtig op tot leider in de achterhoede. Wat maakt het Nederlandse talent zo goed?

 

"Bart heeft een ongelooflijke werkethiek: het willen beter worden, zijn minutieuze wedstrijdvoorbereiding en zijn wil om de tegenstander te begrijpen. Voor iemand van zijn leeftijd is dat bijzonder."

Bart is op zijn 20ste al heel matuur. Hoe hij Van Crombrugge - aanvoerder en een grote naam - zonder verpinken heeft opgevolgd, toont zijn mentale sterkte.

Frank Boeckx, keeperstrainer Anderlecht

"Hij is op zijn 20ste al heel matuur. Hij heeft in doel Hendrik Van Crombrugge - toch de aanvoerder, een belangrijke spil in de kleedkamer en een grote naam - zonder verpinken opgevolgd. Dat toont hoe sterk hij mentaal is."


"Ook zijn voetballende kwaliteiten zijn uitzonderlijk - de manier hoe hij passes ziet en ze ook kan uitvoeren, zowel kort als lang. Ook zijn atletisch vermogen is erg goed. Hij heeft alle kwaliteiten van een moderne doelman."


De beslissing van coach Riemer om Verbruggen tot nummer één te maken noemt Boeckx een keuze "op lange termijn". "Er viel niet al te veel meer te rapen dit seizoen - daar moeten we eerlijk in zijn - dus het ideale moment diende zich aan om voor een jonge doelman te kiezen. Als is dat nooit zonder risico."

Nee tegen Kompany, binnenkort bij Oranje?

Dat Verbruggen nu zou uitblinken als titularis in het Astridpark, leek vorige zomer nochtans niet zo waarschijnlijk. Het Burnley van Vincent Kompany zwaaide met miljoenen, maar de Nederlander koos voor het project in Brussel.

 

"Vincent kent Bart natuurlijk goed en ook Jelle ten Rouwelaar, de ex-keeperstrainer van Bart bij NAC Breda, zit nu in Burnley. Maar Bart koos om te blijven. Anderlecht heeft al lang een plan met hem."

 

Verbruggen is ook doelman bij Jong Oranje, waarmee hij deze zomer naar het EK U21 gaat. Bij de grote jongens van Oranje is de keeperspositie al jaren een heikel punt. Mag Verbruggen vroeg of laat een selectiebrief van Ronald Koeman in de bus verwachten?

 

"De kans zit erin dat Bart op het EK voor beloften eerste doelman zal zijn. Als hij daar goed presteert en ook bij Anderlecht zich blijft tonen, dan is Oranje een logische volgende stap. Maar dan moet hij zich eerst nog enkele jaren doorontwikkelen - en liefst bij Anderlecht." 

Gerelateerd: