Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
3
2
1
0
4
4
2
Union
35
3
0
3
0
3
6
3
Club Brugge
33
3
2
0
1
7
2
4
KRC Genk
31
3
2
0
1
3
1
5
Cercle Brugge
29
3
1
0
2
5
4
6
Antwerp
26
3
0
3
0
0
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Union
0
1
0
1
0
2
3
3
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
4
KRC Genk
4
2
1
0
1
2
1
5
Cercle Brugge
1
1
0
0
1
1
1
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
1
0
1
0
1
3
2
Union
0
2
0
2
0
1
3
3
Club Brugge
1
1
0
0
1
1
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3
6
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4

Vuur blijft smeulen bij RSCA-fans: "Coucke heeft vertrouwen in Vandenhaute niet volmondig uitgesproken"

 di 21 februari 2023 10:30

Een uitslaande brand lijkt vermeden, maar de onvrede smeult nog altijd bij (een deel van) de fans van Anderlecht. Verdeeldheid blijft een sleutelwoord in het verslag van twee supporters, die aanwezig waren maandagavond bij het overleg met hoofdaandeelhouder Marc Coucke. Al maakte Coucke zelf geen slechte beurt.

Anderlecht organiseerde maandagavond zijn broodnodige overlegmoment. Tekenden present: fans, niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute, hoofdaandeelhouder Marc Coucke en CEO Jesper Fredberg. 

 

Na bijna 2,5 uur samenzitten, gaf Coucke een verklaring aan de wachtende journalisten.


"Het was een zeer geanimeerde avond en ik denk dat het goed was voor iedereen. Iedereen heeft alles kunnen zeggen: supporters naar directie en omgekeerd. Hopelijk is het een nieuwe start."

Verdeeldheid blijft

Of de hemel effectief meteen opklaart bij Anderlecht is weinig waarschijnlijk. Bij de fans klonk achteraf een dubbel gevoel over het gesprek.


"Marc Coucke heeft de vergadering met een duidelijke visie geleid en heeft ons enkele financiële zaken uitgelegd over het verleden en de toekomst.

 

"Dat werd gesmaakt", vertelde Nico Deraedt (lid van de Fanboard) in De Ochtend.

 

"Coucke heeft met respect geluisterd naar alle meningen, zonder uit de toon te vallen. Dat was in het verleden met Wouter Vandenhaute toch anders."

 

MAAR...

De conclusie is dat niet iedereen op dezelfde lijn zit en dat het ook moeilijk zal worden om dat voor elkaar te krijgen.

Frank Eeckhout

"De conclusie is dat niet iedereen op dezelfde lijn zit en dat het ook moeilijk zal worden om dat voor elkaar te krijgen", voegt Frank Eeckhout toe, voorzitter van Supportersclub SC41 uit Herzele en ook aanwezig maandag.

De afwezigheid van BCS (Brussels Casual Service), de harde kern, is daar een direct bewijs van.

 

"We hebben hun mening doorgegeven aan Marc Coucke", zegt Nico Deraedt. "Daar bleef het bij, want we hebben niet het draagvlak bij onze achterban om hun standpunt over Coucke te steunen. Al begrijp ik wel hun redenen. Wel delen we de eis tot ontslag van Vandenhaute."

"Voordeel van de twijfel voor Marc Coucke"

De harde kern van Anderlecht wil dat zowel Marc Coucke als Wouter Vandenhaute de club verlaten.


Dat Coucke de club zou verkopen, lijkt op dit moment uitgesloten. Zijn positie lijkt voor de meeste fans ook niet het grote struikelblok en volgens Frank Eeckhout werd er maandagavond door Marc Coucke zelfs gesproken over meer investeringen.

 

"Coucke heeft aangehaald dat hij en het vennootschap van Wouter Vandenhoute samen met zijn zakenpartners, Mauvavie, extra willen investeren." 

 

"De plannen waren om dat over twee jaar te doen, maar ze zouden bereid zijn om dat eventueel al over een jaar te doen om de club meer slagkracht te geven." 


"Marc Coucke wil ik op korte termijn het voordeel van de twijfel geven", zegt Frank Eeckhout.


"Voor het grotendeel van de fans gaat het inderdaad om resultaten", klinkt het ook bij Nico Deraedt. "Die blijven uit, voor een groot deel als het gevolg van het sportief beleid van de laatste jaren. Sinds de overname vijf jaar geleden hebben we twee stappen achteruit gezet."


"Maar ik wil duidelijk zijn dat we alle vertrouwen hebben in Jesper Fredberg en zijn visie."

Het vertrouwen in / de rol van Vandenhaute

Over de rol van niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute hadden de fans wel een duidelijkere boodschap verwacht.

 

"We hebben gevraagd aan Marc Coucke of er nog vertrouwen is in Vandenhaute", zegt Deraedt. "We begrijpen dat het aan de raad van bestuur is om zich daarover uit te spreken, maar Coucke heeft ook geen volmondige ja uitgesproken."

"Zo een vaag antwoord kan nog altijd twijfel zaaien."

Coucke heeft niet volmondig het vertrouwen in Vandenhaute uitgesproken.

Nico Deraedt

Al is het volgens Frank Eeckhout wel gegaan over de concrete rol van Wouter Vandenhaute. "Er zijn duidelijke richtlijnen opgesteld over zijn rol."


"Hij zou zich niet meer bezighouden met het sportieve en is enkel het gezicht van de club. Bijvoorbeeld in de contacten met andere clubs en met de UEFA."

 

"Op die manier kan ik daar mee leven, want sportief heeft hij in het verleden toch fouten gemaakt", zegt Eeckhout.


"Coucke heeft gevraagd achter de ploeg te gaan staan. We zullen nu moeten zien hoe de rest van de fans reageren."


Het is dus nog even afwachten of het brandgevaar bij Anderlecht onder controle is. De eerste test volgt donderdagavond in de thuismatch tegen Loedogorets in de Conference League.

Gerelateerd: