Ga naar de inhoud

Vijf maanden voor WK gaan olympische kampioenen van Canada in staking

 za 11 februari 2023 13:36
Christine Sinclair

De speelsters van de Canadese nationale ploeg staken. De olympische kampioen van Tokio neemt het niet dat de Canadese voetbalbond wil bezuinigen en geen gelijke lonen uitbetaalt. De klok tikt op vijf maanden voor het begin van het WK.

Het conflict tussen de Canadese voetbalbond en de nationale vrouwenploeg smeult al een jaar. De speelsters willen al langer dat ze evenveel geld mogen uitgeven om hun WK voor te bereiden als de mannen dat deden in aanloop naar het WK in Qatar afgelopen november en december.


De Canadese bond weigerde al die tijd te reageren op die eis.


De recente boodschap van de bond dat zowel de mannen als de vrouwen moeten bezuinigen, stak het vuur aan de lont bij de vrouwenploeg. Zij vrezen dat hun WK-voorbereiding zal lijden onder de beslissing.


Canada is een van de topfavorieten voor de wereldtitel, maar de speelsters zijn de situatie beu. Aanvoerster Christine Sinclair kondigde bij het Canadese sportkanaal TSN een staking aan.

Ik kan deze bond niet vertegenwoordigen totdat het is opgelost. Dit breekt mijn hart.

Christine Sinclair

"Genoeg is genoeg", zegt Sinclair, die met 319 interlands de mondiale recordhoudster is. 

 

"Dit doet pijn, daar zal ik niet over liegen. We vertegenwoordigen allemaal met trots dit land, maar het is moeilijk om geen steun van je eigen bond te voelen. Ik kan deze bond niet vertegenwoordigen totdat het is opgelost. Dit breekt mijn hart."

 

Het nationale mannenteam schaart zich achter de vrouwen. Ook zij hadden vlak voor het WK in Qatar – de eerste Canadese deelname in 36 jaar – een conflict met de bond.

 

Officials van de Canadese voetbalbond voeren zaterdag crisisberaad met vertegenwoordigers van het vrouwenteam om het conflict bij te leggen. "We willen dit oplossen, voor onze beide nationale teams en voor het voetbal in Canada."

 

Het WK vindt komende zomer plaats in Australië en Nieuw-Zeeland.