Ga naar de inhoud

Een Super Bowl voor de geschiedenis: 5 redenen waarom je vannacht moet opblijven

 zo 12 februari 2023 10:21
De Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles spelen de Super Bowl
De Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles spelen de Super Bowl

Zondagavond vindt in Arizona de 57ste Super Bowl plaats, de jaarlijkse finale van het American Football-seizoen in Amerika. De Kansas City Chiefs nemen het op tegen de Philadelphia Eagles. Nog voor de eerste touchdown, is het al zeker dat het een historische finale wordt.

Mahomes vs Hurts: voor het eerst twee zwarte quarterbacks tegenover elkaar

Fans kijken vooral uit naar het duel tussen de quarterbacks Patrick Mahomes (27) en Jalen Hurts (24), misschien één van de belangrijkste posities in het team. De twee worden gezien als de opvolgers van Tom Brady, die begin februari opnieuw zijn afscheid aankondigde. 

 

Ze schrijven alvast geschiedenis in Arizona, of ze nu winnen of niet. Het worden de eerste twee zwarte quarterbacks die starten in een Super Bowl. Al was het voor beiden geen evidentie om klaar te zijn voor de grote finale.

 

Mahomes, die deze week de MVP van het reguliere seizoen won, sukkelt al enkele weken met een enkelblessure. Hij speelde de volledige wedstrijd in de nipte overwinning (23-20) tegen de Cincinnati Bengals, maar ondervond veel hinder van zijn blessure. Jalen Hurts speelt sinds december met een schouderblessure waardoor hij onder zijn niveau presteert.

Voor Mahomes wordt het de derde Super Bowl in 4 jaar: in 2020 won hij, in 2021 niet.

Jalen Hurts (links) en Patrick Mahomes (rechts) zijn de eerste twee zwarte quarterbacks die starten in de Super Bowl.
Jalen Hurts (links) en Patrick Mahomes (rechts) zijn de eerste twee zwarte quarterbacks die starten in de Super Bowl.

Een broederstrijd

Naast het duel tussen de quarterbacks, krijgen we ook een familiestrijd. Jason (Philadelphia) en Travis Kelce (Kansas City) worden de eerste broers die het tegen elkaar opnemen in de geschiedenis van de Super Bowl. 

 

Ze hebben een nauwe band en waren nog ploeggenoten aan hun universiteit, bij de Cincinnati Bearcats. De broers hebben allebei al eens de Super Bowl gewonnen. “Maar wie deze match wint, zal er eeuwig over blijven opscheppen”, zei Jason Kelce.   

Travis (links) en Jason (rechts) zijn de eerste broers die tegenover elkaar staan in een Super Bowl.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Coach kijkt ex-club in de ogen

In de Amerikaanse pers wordt gesproken over "de Andy Reid bowl". Reid is de coach van Kansas City sinds 2013 en maakte van het team een grootmacht in de NFL. In 2020 won hij zijn eerste Super Bowl tegen de San Francisco 49ers. 

 

Maar Reid heeft ook een verleden bij Philadelphia. Hij zette daar zijn eerste stappen als hoofdcoach. Tussen 1999 en 2012 maakte hij van de Eagles een titelkandidaat. De Super Bowl winnen lukte echter niet bij “the birds”. Reid komt zondag ook enkele bekende gezichten tegen. Bij Philadelphia zijn er nog drie spelers die onder Reid speelden. 

Andy Reid is de hoofdcoach van de Kansas City Chiefs, maar coachte in het verleden de Philadelphia Eagles.
Andy Reid is de hoofdcoach van de Kansas City Chiefs, maar coachte in het verleden de Philadelphia Eagles.

Halftime show: Rihanna na 7 jaar terug op een podium

Geen Super Bowl zonder halftime show. In Arizona zal Rihanna de blikvanger zijn tijdens de rust. Het is de eerste keer sinds 2016 dat ze live zal optreden. 

 

Rihanna wees de Super Bowl in het verleden twee keer af. Nu ze haar comeback maakt na een zwangerschap, zegde ze wel toe.

Cijfers om van te duizelen

Niet enkel op sportief vlak worden er records gebroken, ook naast het veld wordt de 57e Super Bowl succesvol. De tickets kostten in voorverkoop gemiddeld 6000 dollar, maar ze worden nu doorverkocht voor zo’n 7300 dollar per stuk. Toch zijn de 73.000 zitjes in het State Farm Stadium in Glendale Arizona uitverkocht.

 

Niet enkel in het stadion wordt er veel volk verwacht. Naar schatting 192 miljoen Amerikanen zullen de match op tv volgen. Dat heeft dan weer tot gevolg dat ook dit jaar de reclameprijzen weer astronomisch hoog zijn. Een reclame van 30 seconden kost voor het eerst meer dan 8 miljoen dollar.

Maandagochtend om half één (00.30 uur) onze tijd gaat de Super Bowl van start. Live te volgen op Eleven Sports.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.