Ga naar de inhoud

Dylan Groenewegen sprint in Saudi-Arabië naar zijn 1e overwinning van het jaar

 ma 30 januari 2023 14:42
Dylan Groenewegen op het podium in Saudi-Arabië
Dylan Groenewegen op het podium in Saudi-Arabië.

Dylan Groenewegen heeft maandag de 1e etappe in de Ronde van Saudi-Arabië gewonnen. De Nederlander van Jayco-AlUla was de snelste in de sprint van het peloton. Groenewegen is ook de 1e leider.

De 3e editie van de Saudi Tour kan pronken met 7 WorldTour-teams op de startlijst. Naast Jayco-AlUla, de ploeg die gesponsord wordt door de regio in Saudi-Arabië waar de wedstrijd plaatsvindt, komen ook Astana, Bahrain Victorious, Cofidis, Movistar, DSM en UAE er aan de start.

 

Lotto-Dstny is er niet bij met titelverdediger Maxim Van Gils, noch met snelle man Caleb Ewan. De 1e rit was er op papier nochtans één voor de sprinters, al moesten ze dan wel aan de finish geraken. De wedstrijd werd onderweg immers ontsierd door tal van lekke banden omwille van het slechte wegdek.

 

Nadat met Marcus Sander Hansen op 13,5 km de laatste vroege vluchter van een groep van 6, met daarin ook onze landgenoot Aaron Van der Beken, werd opgeraapt, begon de sprintvoorbereiding met een beperkt peloton. Heel wat renners reden niet meer in de 1e groep door de vele lekke banden en ook de felle tegenwind.

 

DSM zag John Degenkolb uitvallen met een lekke band op 8,5 km en verloor daarmee een belangrijke schakel in de voorbereiding. De sprint werd daarna ook nog eens ontsierd door een massale valpartij op 1,6 km van het eind met enkele renners van Bingoal WB.

 

In de sprint werd Dylan Groenewegen in een zetel afgezet door zijn ploegmaats en de Nederlander maakte het autoritair af, voor de Serviër Dusan Rajovic en de Duitser Max Walscheid.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Dit is echt een overwinning van de ploeg"

Dylan Groenewegen won de sprint met sprekend gemak, maar zijn team Jayco-AlUla kreeg de massaspurt niet cadeau.

 

"Dit is echt een overwinning van de ploeg", legde de Nederlander uit. "Ze hebben ontzettend sterk gereden. We moesten onderweg bijna alle achtervolgingswerk op ons nemen, enkel DSM deed ook een duit in het zakje."

 

De laatste vluchter werd op 13,5 km van de finish ingehaald. "De kopgroep was erg sterk en met nog twintig kilometer te gaan, bedroeg het verschil nog twee minuten op die ene vluchter."

 

"Ik reed dan ook nog eens op een slecht moment lek, maar liet de hele ploeg op me wachten en ze wisten me in twee minuten weer terug te brengen. Ongelooflijk sterk."

 

"Ik ben blij dat we meteen in onze eerste koers kunnen winnen", stelde hij nog. "De vorm was goed, maar je hebt altijd bevestiging nodig in een koers."

 

"Dit is voor ons een belangrijke wedstrijd (sponsor Alula is de regio waardoor ze koersen) en we hebben onze sponsor trots gemaakt."

  Ronde van Saudi-Arabië
        winnaar leider
30/01 rit 1 AlUla International Airport - Khaybar 181 km Groenewegen Groenewegen
31/01 rit 2 Winter Park - Shalal Sijlyat Rocks 184 km Milan Groenewegen
01/02 rit 3 Al Manshiyah Train Station - Abu Rakah 159 km Waerenskjold Milan
02/02 rit 4 Maraya - Skyviews of Harrat Uwayrid 163 km Guerreiro Guerreiro
03/02 rit 5 AlUla Old Town - Maraya 143 km Consonni Guerreiro