Ga naar de inhoud

De dunne balans tussen fietsen, voeding en gewicht: "Er verandert iets heel hard"

 vr 27 januari 2023 10:41
De vrouwen begonnen vorige week aan hun seizoen in de Tour Down Under.

Het belang van voeding voor topsporters kan niet geminimaliseerd worden, maar vaak is de weegschaal ook een duiveltje dat het hoofd en het lichaam van het peloton in een wurggreep houdt. Ex-rensters Marijn de Vries en Ine Beyen delen hun inzichten over het complexe onderwerp. 

Gewicht en de weegschaal, het is lange tijd een taboe geweest in de wielersport. Bij de mannen én de vrouwen. 

 

Ex-renster Marijn de Vries ziet echter een kentering. "Er verandert iets heel hard. Een ploeg als Jumbo-Visma werkt met een eetplan", vertelde de Nederlandse analiste tijdens Velofollies. 

 

Bij de ploeg van Wout van Aert en co werken ze met personalized plates: een renner weet perfect wat hij kan of moet nuttigen met de juiste hoeveelheid per bouwsteen.

 

"Er wordt afgewogen wat een renner moet eten, ook tijdens de koers. Dat zag je bijvoorbeeld in de Tour: ze vielen van ver aan én ze hielden dat vol."

 

Volgens De Vries situeren de problemen zich veelal "een niveautje lager". "Bij zulke ploegen telt vaak zoveel mogelijk afvallen."

Meer en meer rensters worden zich bewust van het gegeven dat correcte voeding een grotere rol speelt dan zo weinig mogelijk eten.

Marijn de Vries

Ook in het peloton fietst men niet weg van de problematiek en de erfenis. "Marlen Reusser (SD Worx) heeft een brief geschreven naar de UCI dat er meer aandacht moet komen voor een minimaal BMI."

 

"Ze is uitgenodigd voor een gesprek, al heeft dat nog niet plaatsgevonden."

 

"Ik heb wel de indruk dat voeding nu al het verschil maakt bij topploegen en dat ook andere renners en rensters zich bewust worden van het gegeven dat correcte voeding een grotere rol speelt dan zo weinig mogelijk eten."

"Er moeten altijd periodes zijn waarin je eet waar je zin in hebt"

Renners (m/v) schuiven tijdens het seizoen vaak met hun weegschaaltje aan bij het buffet. Zo'n doctrine moet toch een fysieke en vooral mentale beproeving zijn?

 

"Dat hou je geen volledig jaar vol", knikt Marijn de Vries. "Er moeten altijd periodes zijn waarin je eet waar je zin in hebt."

 

"Ik verwijs nog eens naar Jumbo-Visma: met een app wordt berekend wat je moet eten en dan zijn er koks die op basis van die informatie gevarieerd en lekker koken."

 

(lees voort onder de video)

Lotte Kopecky verloor 3,5 kg: "Haalbaar als je het onder begeleiding in bepaalde periodes doet"

Wat Jumbo-Visma is bij de mannen, is SD Worx bij de vrouwen: de crème de la crème. 

 

Lotte Kopecky is een van de kopvrouwen bij het Nederlandse topteam. Eerder deze maand vertelde ze tijdens de ploegvoorstelling dat ze 3,5 kilogram vermagerd is. "Maar ik trap nog altijd dezelfde waarden", voegde ze er aan toe.

 

Analiste Ine Beyen: "Toen ik dat las, vroeg ik me af of ze dat onder begeleiding gedaan heeft. Deze winter is er de breuk geweest met haar coach en partner Kieran De Fauw."

 

"Voor alle duidelijkheid: ik vond dat Lotte er bij de ploegpresentatie erg goed uitzag. Scherp, ja, maar dat is ook logisch omdat van 8-12 februari het EK op de piste al volgt. Dat is het eerste piekmoment van Lotte."

 

"Ze wil op de baan dit jaar al heel veel punten pakken voor de kwalificatie voor Parijs 2024. Als er één iemand kan pieken en scherp kan staan, dan is het Lotte wel."

 

"Ik herinner me dat Jolien D’hoore op de piste in Rio ook messcherp stond. Dat was uitzonderlijk voor haar, maar het is toen ook gelukt met haar bronzen medaille."

 

"Als je dat gewichtsverlies onder begeleiding doet in bepaalde periodes, dan is het perfect haalbaar."

Lotte Kopecky met Europees kampioene Lorena Wiebes in haar wiel.

"Waarom? Misschien door herpositionering of heroriëntering?"

Wat kan de drijfveer van de Belgische wielerkampioene geweest zijn? "Lotte argumenteert dat ze met minder gewicht de klimmetjes makkelijker wil verteren."

 

"Je zou kunnen zeggen dat dat geen must is aangezien ze de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen al heeft gewonnen, maar ze zegt zelf ook dat haar waarden niet verminderd zijn."

 

"Haar gewicht is gezakt, haar relatieve waardes zullen gestegen zijn. Daar zal ze nu dus enorm op focussen."

 

"Maar er komt heel veel meer bij kijken dan enkel cijfers. Het seizoen van Lotte is ook bijzonder uitgesmeerd en je moet al die factoren kunnen blijven volhouden, maar nogmaals: het zou mij verbazen mocht ze hier niet goed in begeleid worden.”

Het seizoen van Lotte is ook bijzonder uitgesmeerd en je moet al die factoren kunnen blijven volhouden, maar nogmaals: het zou mij verbazen mocht ze hier niet goed in begeleid worden.

Ine Beyen

"Of een koers als de Amstel haar nu meer zou kunnen liggen? Dat kan. Ze zal die koers dit voorjaar rijden en misschien zit de komst van Lorena Wiebes er ook wel voor iets tussen. Gewichtsverlies door herpositionering of heroriëntering, met andere woorden."

 

"Lotte is geen sprinter pur sang en zal dat ook niet meer worden. De sprints zijn voor Wiebes."

 

"Ploegleidster Anna van der Breggen vroeg zich vorig jaar bovendien af of een klassement in een ronde zelfs niet haalbaar zou zijn voor Lotte. Misschien kan dat inderdaad wel."

 

"Een radicale omscholing zoals Bradley Wiggins destijds? Ik zie het niet meteen gebeuren, maar ik durf het ook niet uit te sluiten voor de toekomst.”

 

(lees voort onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Je moet jonge talenten waarschuwen, maar voor velen is het geen issue"

Blijft de weegschaal dan een gevoelig thema in het peloton? Ine Beyen nuanceert.

 

"Het blijft complex, maar niet alleen in het vrouwenpeloton. Ook bij de mannen, laat dat duidelijk zijn."

 

"Jonge talenten worden gescout op basis van hun wattages en relatieve waardes gaan over lichaamsgewicht. Je moet jonge talenten ook waarschuwen en opvolgen."

 

"Ik weet dat Natascha Knaven, de vrouw achter AG Insurance-Soudal Quick Step, de jongeren in haar ploeg inpepert om dat op een zo rustig mogelijke manier aan te pakken."

 

"En voor alle duidelijkheid: niet iedereen heeft problemen met zijn gewicht. Voor veel rensters is het helemaal geen issue. Zij kunnen er perfect mee om."

 

"En ik herhaal graag: ik zie het bij Lotte als een kwestie van professionalisering, wat mits een goede begeleiding geen problemen mag opleveren.”