Ga naar de inhoud

Doelman Lettens is streng na WK met Red Wolves: "Schandalig gebrek aan efficiëntie"

 ma 23 januari 2023 20:30

De Red Wolves hebben hun eerste WK niet in schoonheid kunnen afsluiten. Tegen de VS speelden de Belgen zeker niet op de top van hun kunnen en verloren ze met 24-22. Een nederlaag die is aangekomen. 

Doelman Jef Lettens was bijzonder streng na de nederlaag. "Mijn gevoel? Wrang. We spelen hier 6 wedstrijden en in 3 of 4 van die matchen is de keeper van de tegenstander de man van de match. Wat wil dat zeggen? De kansen zijn er maar we werken ze niet af."

 

"Dat kan een keer gebeuren, maar geen 2, 3 of 4 keer. Is dat een gebrek aan niveau? Is dat een slechte ingesteldheid? Het klinkt misschien hard, maar ik vind dat schandalig. In de verdediging kunnen we dan nog doen wat we willen en hameren op positiviteit, maar het wordt mentaal na een tijd heel zwaar om je daar telkens over te zetten." 

 

"Tegen Bahrein kan je nog zeggen dat het lag aan een gebrek aan energie, maar dan mag je je daarna niet nog eens aan die steen stoten."

 

Lettens is dan ook ontevreden over dit WK. "We moeten er geen doekjes om winden: aanvallend hebben we gefaald. Dat heeft ons 4 punten gekost en wie weet wat was er nog mogelijk tegen Kroatië en Egypte. Het is een gemiste kans en een gemist toernooi. We zijn veel beter dan dit."

 

"Het is frustrerend. Het zijn altijd dezelfde spelers die babbelen in de kleedkamer en die vragen om positiviteit en energie. Maar als we dan dit tonen op het veld dan stellen we ons de vraag wat we aan het doen zijn. Je moet individueel presteren, maar dan moet je ook nog eens voor anderen presteren."

Het is frustrerend en schandalig. Met wat meer vuur winnen we hier misschien wel drie matchen.

Trekt Lettens, intussen 32 jaar, dan zijn conclusies? "Ik denk dat veel spelers van mijn generatie wel eens zullen nadenken over hun toekomst. Het hoeft nog, maar niet op deze manier. Ik heb op dit WK ook maar zelden mijn beste niveau gehaald."

 

"Met wat meer vuur in de ploeg winnen we misschien drie wedstrijden hier. Dan is er een heel ander gevoel. Dit moet een wake-upcall zijn. We hebben 1 match gewonnen en daarna ging iedereen op z'n lauweren rusten."

 

"Over zes weken spelen we al twee cruciale matchen tegen Griekenland richting EK. Als we dat toernooi niet halen, zullen er heel wat jongens afhaken. Maar de oudere generatie wil de fakkel graag doorgeven aan een gemotiveerde groep."

T2 Jacobs: "Sommige jongens speelden met daver op het lijf"

"Dit was een wedstrijd die we normaal altijd moesten winnen", is assistent Kevin Jacobs duidelijk na de nederlaag tegen de VS. "Dit komt harder aan dan de nederlaag eerder op het toernooi tegen Bahrein."

 

"Wat het grote verschil was vandaag? Dat de VS echt wou winnen en dat was bij ons niet te zien op het veld. We speelden heel afwachtend en hebben veel te veel open kansen gemist. Amerika maakte wel alles af. Er leek wel wat angst in de groep te zitten, sommige jongens speelden met de daver op het lijf."

 

Maar op het einde van zo'n toernooi speelt misschien ook de vermoeidheid mee. "Uiteraard, maar dat is voor de VS niet anders. Op dat vlak zaten we in hetzelfde schuitje met 6 matchen op 12 dagen. En toch hadden zij nog wat meer frisheid."

 

Hoe beoordeelt Jacobs dan het WK van de Belgen? "Het doel is behaald. We wilden de tweede ronde halen. We hebben ook wel laten zien dat we er staan met België. En toch had er iets meer ingezeten. Tegen Bahrein, en zeker vandaag tegen de VS."

 

"Zo afsluiten is een domper. De sfeer in de kleedkamer was ver onder het vriespunt. Hier zullen we toch met de hele groep nog over moeten babbelen als de emoties wat gaan liggen zijn."

 

"We moeten bekijken hoe we dit te boven komen. In maart komen er twee belangrijke EK-kwalificatiematchen aan tegen Griekenland. En als we verder naar de toekomst kijken denk ik dat we vooral moeten professionaleren. Als we echt naar de top willen hebben we een volledige profploeg nodig."

Gerelateerd: