Ga naar de inhoud

Stan Franckx (21) zwemt Belgisch record op 100 meter rugslag: "Toch meer talent dan ik dacht"

Stan Franckx vorig jaar in actie op het Belgisch kampioenschap.

 Stan Franckx heeft op de eerste dag van de Flanders Swimming Cup in Antwerpen het Belgisch record op de 100 meter rugslag verbeterd. De 21-jarige Franckx won zijn race in 55"01. "Dit is een kinderdroom die werkelijkheid wordt", lacht hij.

Stan Franckx is een zwemmer van de Tiense zwemclub TRUST. Met 55"01 ging hij 13 honderdsten harder dan de vorige recordhouder Emmanuel Vanluchene. Hij zwom de 100 meter rugslag in 55"14. De chrono hield net geen 10 jaar stand.

 

Franckx heeft zichzelf flink verbeterd. Tot vandaag stond er 56"37 achter zijn naam.

Afgelopen jaar heb ik mijn zelfvertrouwen opgekrikt, een sleutel tot dit succes.

Stan Franckx

"Nu is alle druk weg", lacht Stan Franckx na zijn prestatie. "Dit is een kinderdroom die uitkomt."

 

Want Franckx kende een moeilijke periode. Het vertrouwen in de jonge zwemmer ebde weg, in 2020 viel hij zelfs uit de Vlaamse zwemselectie. "Ik had meer tegenslagen dan goede prestaties. Dus dit voelt wel als revanche."

 

Een verandering in trainingsregime bleek het wondermiddel voor de 21-jarige Franckx. "Ik kan nu elke dag in het water duiken om progressie te maken. Mijn zelfvertrouwen werd daardoor opgekrikt, wat een sleutel was tot dit succes."

 

"Het was mijn doel om ooit op het EK te staan. Nu ik een Belgisch record in handen heb, moet ik wel toegeven dat ik meer talent heb dan gedacht."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.