Ga naar de inhoud

Belgian Falcons presenteren ambitieus plan: "Olympische 4x100m-finale is niet onmogelijk"

 vr 6 januari 2023 09:47
Zij vormen de 4x100-meterploeg.
V.l.n.r.: Valentijn Hoornaert, Simon Verherstraeten, Raphael Kapenda, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders, Ward Merckx en Emiel Botterman.

In het begin van 2023 denken de Belgian Falcons, dat is de nationale 4x100m-ploeg bij de mannen, al volop aan 2024. Bondscoach Lieve Van Mechelen stelde gisteren de doelen tot en met de Olympische Spelen van Parijs 2024 voor op piste in Gent. "Een olympische finale is niet onmogelijk", is de ambitie.

Vorig jaar werd het project rond de Belgian Falcons opgestart. Ze haalden meteen een 6e plaats binnen op het EK atletiek in München.

In 2023 is er geen EK, maar wel een WK, in Boedapest. Alleen de beste 16 landen van de wereld mogen deelnemen. "Het is mogelijk dat we het WK halen, maar laat ons eerlijk zijn: het zal heel lastig worden", zegt Lieve Van Mechelen.

Aan de Spelen in 2024 mogen dubbel zoveel landen deelnemen als aan het WK: 32. "Daar willen we er niet gewoon bijzijn, maar ook presteren", benadrukt Van Mechelen.

"Top 16 is daar het absolute minimum, maar zelfs een olympische finale is niet onmogelijk. Daarvoor is meestal ongeveer 38"50 nodig en wij liepen vorig jaar al 38"73."

Top 16 is in Parijs het minimum. Voor een olympische finale is ongeveer 38"50 nodig, wij liepen vorig jaar al 38"73.

Bondscoach Lieve Van Mechelen

De tickets voor Parijs worden uitgedeeld op de World Relays op de Bahama's in het voorjaar van 2024. "En dus wordt dat ons eerstkomende grote doel."

Van Mechelen weet hoe ze haar ploeg de komende jaren wil laten groeien. "We zijn zeker niet sterker dan de andere landen, dus moeten we slimmer zijn", klinkt het.

"Met onze wissels valt nog tijd te winnen, maar het individuele niveau moet ook verder omhoog. Door meer samen te trainen zal het niveau van alle teamleden stijgen."

"Met de huidige ploeg kunnen we trouwens door tot Los Angeles 2028, want op Robin Vanderbemden na is iedereen dan nog altijd jonger dan 30."

Met de prestaties die komen, neemt ook de steun vanuit de atletiekbond voor de Belgian Falcons stilaan toe. "We kunnen al kosten voor buitenlandse wedstrijden recupereren en de teamleden hebben een beurs, maar ik wil meer. Mijn assistent-coach, Pete Coley, is bijvoorbeeld helemaal niet betaald", besluit een kordate Van Mechelen.

Op de foto hieronder van links naar rechts: Pete Coley (assistent-coach), Raphael Kapenda, Valentijn Hoornaert, Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders, Emiel Botterman en Lieve Van Mechelen (coach).

Lieve Van Mechelen.
Gerelateerd: