Ga naar de inhoud

Na de Tornados nu de Falcons: eindelijk weer een 4x100m atletiekploeg bij de mannen

Belgian Falcons: vlnr Kobe Vleminckx, Simon Verherstraeten, Gaylord Kuba Di-Vita, Yoran Deschepper, assistent coach Pete Coley, Ward Merckx, head coach Lieve Van Mechelen, Robin Vanderbemden, Assan Faye en Jordan Paquot.

Na meer dan 15 jaar afwezigheid heeft België eindelijk opnieuw een 4x100m aflossingsploeg bij de mannen. Met de gouden medaille van de vrouwen op de Spelen in Peking, de successen van de Tornados op de 4x400m en de opmars van de Cheetahs op diezelfde afstand indachtig, wil België z'n reputatie als aflossingsland opnieuw etaleren richting EK 2022 en OS 2024.

Wie niet snel is, moet slim zijn

Onder 10 seconden lopen op de 100 meter. Het is weinigen gegeven. Maar toch is dit de vereiste om in België een atletiekcontract te krijgen als topsprinter. "Voor veel atleten is dit het struikelblok en hierin biedt een estafetteploeg de oplossing."

 

Aan het woord is Lieve Van Mechelen, sprintcoach en bezieler van dit project.

Stokwissels zijn namelijk allesbepalend in een aflossingsrace en hierin ligt de sleutel van het succes. Dataonderzoek heeft uitgewezen dat, als je optimaal aflost, je in verhouding individueel niet zo snel moet lopen.

 

Met een gemiddelde tijd van om en bij de 10 seconden 45 honderdsten moet het mogelijk zijn om in de top acht van Europa te geraken. Qua tijden zijn de beste vier lopers bij de Falcons er bijna, dus is de aflossing cruciaal. En dat is nu net waar België in excelleert.

 

In 2019 pakte Van Mechelen met de U23 ploeg al brons op het EK dankzij onder andere die optimale stokwissels. Daar werd het zaadje geplant voor dit project. Wie niet snel is, moet slim zijn!

Korte termijn EK 2022, lange termijn OS 2024

Het EK in München van deze zomer is het eerste grote doel voor de Falcons. Op dit ogenblik staan ze 21e op de Europese ranking en alleen de beste 16 mogen deelnemen.

 

"Om plaatsen te stijgen op de Europese ranglijsten moeten we wedstrijden lopen. Daarom plannen we al wedstrijden in mei. We verwachten geen toptijden, want zo vroeg op het seizoen zijn de jongens natuurlijk nog niet in vorm. Maar dan weten we waar we staan en hoeveel sneller we moeten",  vertelt assistent-coach Pete Coley. 

 

Op langere termijn wordt al gedroomd van de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Maar het - al dan niet - halen van het EK zal een duidelijk impact hebben op de financiële steun die het team zal krijgen. 

 

"Budget is momenteel nog niet voor handen, omdat de jongens zich eerst nog moeten bewijzen. Maar dit vormt de start van de Belgian Falcons en nu is het aan ons om daarop verder te werken”,  aldus Lieve Van Mechelen.

Wie zijn de Belgian, Falcons?

 • Head coach: Lieve Van Mechelen
 • Assistent coach: Pete Coley
 
 • Atleten:
 • Kobe Vleminckx (10:42)
 • Simon Verherstraeten (10.69)
 • Gaylord Kuba Di-Vita (10.43)
 • Yoran Deschepper (10.57)
 • Ward Merckx (10.57)
 • Robin Vanderbemden (10.51)
 • Assan Faye (10.49)
 • Jordan Paquot (10.51)

Kobe Vleminckx, de snelste Belg in 2021