Ga naar de inhoud

Veiligheidsplan werkt: al 65 stadionverboden sinds begin dit seizoen

 vr 23 december 2022 12:07
" "
Standard-Anderlecht 2 maanden geleden werd stilgelegd door vuurwerk op het veld.

De Pro League heeft vanochtend de eerste resultaten van het plan "Samen voor Veilig Voetbal" voorgesteld. De nieuwe en snelle sanctieprocedure loont. Waar de voorbije jaren gemiddeld 45 stadionverboden per seizoen werden uitgesproken, zitten we halfweg het seizoen nu al aan 65 verboden.

De Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen, die dit seizoen werd geïnstalleerd door de voetbalbond (KBVB) en de Pro League en die burgerrechtelijke stadionverboden uitspreekt, behandelde sinds het begin van dit seizoen 102 dossiers.

85 daarvan zijn afgerond, goed voor 1.716 maanden of 143 jaren aan stadionverbod. 65 personen mogen het stadion niet meer binnen. En dat op een half seizoen, waar het gemiddelde de voorbije jaren 45 was voor een heel seizoen.

CEO Lorin Parys van de Pro League was tevreden dat de nieuwe en snelle procedure resultaten boekt. "De Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen is, samen met de veel straffere sancties, de eerste maatregel die we genomen hebben."

"Het zijn niet langer de clubs die straffen uitspreken, maar een onafhankelijk college dat dat nu snel doet. Nu kent iemand op 20 werkdagen, beroepsprocedure inbegrepen, zijn definitieve straf."

"Een vuurpijl gooien betekent minimaal 2 jaar stadionverbod, dat kan oplopen tot 10 jaar. Bij recidive kunnen de straffen oplopen tot 25 jaar. En we werken ook met een onmiddellijke schorsing. Zo geven we meteen lik op stuk."

De nieuwe regels, in combinatie met een goede samenwerking tussen de Pro League, de KBVB, onze clubs en de lokale ordediensten zorgen ervoor dat we niet alleen sneller en strenger ingrijpen, maar ook veel meer.

CEO Lorin Parys

"De nieuwe regels, in combinatie met een goede samenwerking tussen de Pro League, de KBVB, onze clubs en de lokale ordediensten zorgen ervoor dat we niet alleen sneller en strenger ingrijpen, maar ook veel meer."

"Halverwege dit seizoen hebben we nu al meer dossiers dan in een volledig seizoen op basis van de oude regels het geval was."

"Bovendien merken we ook dat de nieuwe procedure door veel meer clubs wordt ingezet."

"We laten ons voetbal dus niet langer kapen, maar werken aan stadions waar we in de toekomst nog meer families met kinderen verwelkomen. Samen voor Veilig Voetbal is en blijft in eerste plaats een plan voor de fans. We doen het voor de fans."

Wat volgt er nog?

Het plan "Samen voor Veilig Voetbal" is een samenwerking van de Pro League, de Belgische voetbalbond (KBVB) en de diensten van Binnenlandse Zaken. Met de clubs wordt verder gewerkt aan de uitrol van de maatregelen.

Zo zullen tickets en abonnementen nu enkel nog op naam verkocht worden. De verschillende databases van de stadionverboden zijn vanaf nu ook automatisch en in real time gekoppeld aan Roboticket, het gezamenlijke ticketingsysteem van de Pro League clubs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: