Ga naar de inhoud

Pro League-baas Parys: "De politie moet de rotte appels uit de stadions houden"

Het nieuwe wetsvoorstel moet opnieuw voor orde in de Belgische stadions zorgen.

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, heeft vandaag haar wetsvoorstel tegen voetbalgeweld in en rond de stadions bekendgemaakt. Ook Lorin Parys, CEO van de Pro League, gaf maandag toelichting bij het voorstel: "We willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar we hebben hulp nodig, op alle niveaus."

Nadat minister Verlinden in een persbericht het voorstel voor een verstrengde voetbalwet wereldkundig maakte, gaf ook Lorin Parys, CEO van de Pro League, duiding bij het wetsvoorstel. Dat voorstel kwam tot stand na overleg tussen de Pro League, de clubs en de minister.


"We zijn klaar om onze verantwoordelijkheid te nemen, maar we hebben hulp van iedereen nodig, op alle niveaus", sprak Parys maandag. 


"We hebben samengezeten met de supporterfederaties en met de verschillende ultragroepen. Zij veroordelen ook stellig de incidenten van de voorbije weken. Daar wil ik hen voor bedanken."

 

(lees verder onder de link)

Weg met de bivakmutsen

Om zulke incidenten in de toekomst te vermijden, wil de Pro League de veiligheid rond het stadion versterken. Zo vragen ze onder meer om het dragen van gezichtsbedekkende kledingstukken zoals een bivakmuts in het stadion te verbieden en om een grotere aanwezigheid van politie.

 

"Op dit moment is een steward niet gemachtigd om een supporter met een bivakmuts toegang te ontzeggen in het stadion. Daarom willen we een nauwere samenwerking met de politie."

Op dit moment is een steward niet gemachtigd om een supporter met een bivakmuts de toegang te ontzeggen in een stadion.

Lorin Parys, CEO Pro League

"De politie wil de controles ook niet op de spits drijven, maar we hebben ze wel nodig om de rotte appels te identificeren. Die controles moeten natuurlijk ook wel op een veilige manier gebeuren."


Om dat te doen heeft de Pro League aan minister Verlinden gevraagd om de verschillende politiezones rond het stadion te doen samenwerken, om zo de controles te verbeteren.

In Anderlecht liep het zondag fout.

Meer veiligheidscamera's en internationale samenwerking

Ook wil de Pro League het systeem met beveiligingscamera's verbeteren. "We zullen hier in investeren en kijken hoe we de clubs daarmee kunnen helpen. Het systeem zal gefinancierd worden met inkomsten uit de EK- en WK-fondsen, het boetefonds en het Jo Vanhecke-fonds."

 

Verder pleit de Pro League ook voor een internationaal systeem van stadionverboden, om de aanwezigheid van buitenlandse supporters met een stadionverbod te voorkomen.

 

"Momenteel kunnen we niet weten of een persoon van een andere nationaliteit in zijn of haar land een stadionverbod heeft. Daarom willen we hier preventief optreden", besluit Parys.