Ga naar de inhoud

Vandenbempt bepleit aanpak "pandemie" van incidenten: "Qatar is op dit vlak een voorbeeld"

 ma 14 november 2022 09:40

De voorbije weken gaat ons voetbal hand in hand met incidenten met harde supporterskernen. Met Charleroi-KV Mechelen werd weer een match stopgezet, de Pro League riep de clubs vanochtend samen voor een spoedvergadering om een veiligheidsplan versneld uit te rollen. Hoe kijkt onze voetbalman Peter Vandenbempt tegen de situatie aan?

Dat plan ligt er al van in het voorjaar, maar het is blijkbaar niet zo simpel om dat te implementeren. Het is een soort spoedvergadering, maar of er nu ineens spoed mee gemoeid is? De situatie is al een heel jaar ernstig, maar het is zeker waar dat het met de week erger wordt. Het is een soort pandemie geworden, zou je kunnen zeggen.

Zelfs in de amateurreeksen tussen Francs Borains en La Louvière is de wedstrijd stopgezet, heb ik gelezen.

Het wordt ook almaar absurder: op Anderlecht was het deze keer om een verjaardag te vieren - kan je nagaan - tegen alle afspraken in.

Op Charleroi was het vooraf aangekondigd en stond de ploeg zelfs op voorsprong, waardoor ze gelijk 3 punten hebben weggegooid. Je zal ze maar tekortkomen op het einde van het seizoen om erin te blijven.

Maar de haat tegenover Mehdi Bayat (Charleroi-preses, red) is blijkbaar groter dan de liefde voor de kleuren, zoals ik heb gelezen.

Je zal die 3 punten maar tekortkomen op het einde van het seizoen

Peter Vandenbempt

Al zijn er wel een aantal positieve ontwikkelingen. Vreemd genoeg, na alweer zo'n tragisch weekend wat dat betreft. Maar de echte supporters zijn het nu wel duidelijk beu. Het was vorige week al zo in Gent. Die keren zich steeds vaker massaal tegen de amokmakers.

En ook de clubvoorzitters, zoals Ivan De Witte van de week en een emotionele Mehdi Bayat zaterdag, hebben zich fors uitgesproken tegen relschoppers. Dat was in het verleden ook niet altijd het geval. Dat is dus een vooruitgang. Maar goed: na de woorden nu wel ook heel erg dringend de daden.

Er zijn er nog altijd die geloven in een soort sensibilisering van die mensen, praten met de fans, ze beter betrekken bij het beleid van de club... Ik persoonlijk geloof daar niet in, moet ik eerlijk zeggen. Ze moeten weg uit het stadion en plaats ruimen voor echte voetbalfans.

Nieuwe fans misschien ook wel, die nu niet willen komen, omdat ze bang zijn - en ze hebben gelijk - om in dat soort oorlogstoestanden terecht te komen. Zoals in Gent vorige week en voor de wedstrijd bij Charleroi.

De echte supporters zijn het duidelijk beu én de clubvoorzitters hebben zich fors uitgesproken

Peter Vandenbempt ziet positieve ontwikkelingen

"Aankoop gesofisticeerd camerasysteem en opleiding professioneel beveiligingspersoneel op"

En het begint uiteraard met identificatie. Toevallig stond er vanmorgen een artikel in The Daily Telegraph over de beveiliging van de stadions in Qatar. Op veel vlakken is Qatar geen voorbeeld, maar hier zou ik zeggen: 20.000 camera's voor 8 stadions. Elke toeschouwer wordt elke seconde dat hij zich in het stadion bevindt, gefilmd.

Ze kunnen zelfs via gelaatsuitdrukkingen afleiden of een supporter boos is of boos gaat worden. Ze kunnen ook verloren gelopen kinderen terugvinden met gelaatsherkenning.

Alles wordt gemonitord en doorgegeven aan de bevoegde veiligheidsdiensten en binnen de kortste keren word je uit het stadion verwijderd.

Ik denk ook niet dat iemand in Qatar met een bivakmuts op de tribune gaat zitten, eerlijk gezegd. Dat mag hier op straat ook niet, alleen met carnaval.

 

Dat kost uiteraard een hoop geld en dan zeggen onze clubs in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken: "Dat kost een hoop geld en we zijn al bijna failliet."

Op veel vlakken is Qatar geen voorbeeld, maar op dit vlak zou ik zeggen van wel: 20.000 camera's voor 8 WK-stadions

Peter Vandenbempt

Ik heb een idee wat een oplossing kan zijn. We weten allemaal dat de clubs nog altijd veel geld krijgen van de overheid via fiscale en parafiscale voordelen. Wel, je geeft een stuk minder en zegt: "Dat reserveren wij voor de aankoop van een gesofisticeerd camerasysteem en de opleiding en betaling van professioneel beveiligingspersoneel, zodat die arme stewards dat allemaal niet moeten doen." Zo ben je weer een stap vooruit.

Wat mij betreft, lijkt dat voor de clubs maar een kleine investering om ervoor te zorgen dat de enorme financiële en imagoschade van de voorbije tijd gestopt wordt. 

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: