Ga naar de inhoud

De vergeten positieve noot uit België-Kroatië: "De tactiek van Martinez klopte perfect"

De "kerstboom" van Martinez stond perfect, volgens onze analisten.

De wedstrijd tegen Kroatië is de zwanenzang van Roberto Martinez gebleken. De (voormalige) Belgische bondscoach zwaaide wel af met een laatste tactische topprestatie, zo zagen onze analisten in Villa Sporza. "De "kerstboom" van Martinez stond perfect en ook de vervangingen waren ingecalculeerd."

"Martinez scoorde goede punten met zijn "kerstboom""

Het WK van de Belgen zit erop na het 0-0-gelijkspel tegen Kroatië donderdagavond. De Duivels hielden het beste voor het laatste in Qatar, maar ondanks een goede prestatie viel het levensbelangrijke goaltje niet.

 

Maar onze analisten in Villa Sporza benadrukten dat het niet allemaal negatief hoeft te zijn. "De tactiek van Martinez was een goede keuze", vond collega-trainer Hein Vanhaezebrouck. "Hij heeft goede punten gescoord."

 

"De Belgen speelden met een viermansverdediging, met drie spelers ervoor die heel veel moesten lopen en met De Bruyne en Trossard in steun van Mertens. We noemen dat een kerstboom (door de 4-3-2-1-vorm, red.)."

Carrasco en Dendoncker moesten op de flank de dubbele Kroatische bezetting afstoppen. Dat kostte heel veel kracht, maar ze deden dat heel goed

Hein Vanhaezebrouck

"Carrasco en Dendoncker moesten telkens naar de flank om daar de dubbele Kroatische bezetting af te stoppen. Dat kostte heel veel kracht, maar ze hebben dat heel goed gedaan. Het plan klopte perfect. In de omschakeling lagen er zo mogelijkheden om uit te breken."


"Als het Kroatische middenveld niet goed afgedekt werd en het spel kon verlegd worden - zoals Modric met een geweldige bal kan doen - dan kon het gevaarlijk zijn. Maar Dendoncker is fysiek zo sterk dat die het kon belopen en Meunier kon bijstaan."

Dendoncker maakte tegen Kroatië indruk als werkpaard.

Goede wisselstrategie en een goede De Bruyne

Ook de vaak bekritiseerde vervangingen van Martinez konden nu op bijval rekenen. "De keuze om Lukaku pas na de rust te brengen was volkomen terecht. Na de rust kon Trossard de ruimtes niet meer belopen, maar daar had Martinez op gerekend, want toen is hij beginnen te vervangen."


Tenslotte had ook Kevin De Bruyne baat bij de tactische ingreep van Martinez. De Belgische draaischijf kwam tegen Canada en Marokko helemaal niet uit de verf, maar speelde tegen Kroatië een prima partij.


"Deze opstelling was in het voordeel van De Bruyne, omdat hij minder moest meeverdedigen en bovendien altijd aanspeelbaar was in de omschakeling", zag Vanhaezebrouck.


De Bruyne kon ook nog op lof rekenen van Steven Defour. "Hij was heel goed", vond hij. "Elke pass die hij vooruit gaf, was gevaarlijk. Daarom was de keuze voor Mertens ook goed, omdat hij de gaten kon trekken die Kevin nodig heeft. De Bruyne is een meester in de ruimtes zoeken, dat deed hij fantastisch, alleen ontbrak de kers op de taart."

De Bruyne is een meester in de ruimtes zoeken, dat deed hij fantastisch, alleen ontbrak de kers op de taart

Steven Defour