Ga naar de inhoud

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Vandenbempt: "Ik zal me blijven afvragen: wat had absolute toptrainer met deze generatie kunnen doen?"

 vr 2 december 2022 06:15

Het einde van het WK voor de Rode Duivels, het einde van Roberto Martinez als bondscoach en ook het einde van de Gouden Generatie? Analist Peter Vandenbempt legt in 6 thema's het WK van de Belgen neer. "Het is een totale mislukking geworden."

1. Wat is de balans van het toernooi voor de Rode Duivels?

Je kan er niet omheen: het is een totale mislukking geworden. Zo eenvoudig is het. Je bent nog geneigd om op basis van die laatste 20-25 minuten tegen Kroatië te denken: België kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. 

 

Als er één van die kansen van Romelu Lukaku of Carrasco was ingegaan, dan zaten we in de tweede ronde en speelden we tegen Japan. Dus wie weet wat er dan nog allemaal was gevolgd?

 

Maar goed, je moet een globale evaluatie maken en dan is de conclusie toch dat België in twee van de drie wedstrijden niet op de afspraak is geweest. Het was onbegrijpelijk hoe België tegen Canada heeft gespeeld, het was iets beter tegen Marokko maar daar konden ze dan weer geen resultaat vasthouden. 

Voor het eerst sinds 1998 gaat België niet naar de tweede ronde. En in 1998 was België nog een anonieme meeloper op het wereldtoneel, niet de nummer 2 van de wereld. 

Peter Vandenbempt

Over de hele lijn is België in vijf van de zes helften niet op het niveau geweest dat we mogen verwachten. Er waren wat verzachtende omstandigheden zoals de blessure van Lukaku en de vorm van Hazard, maar met deze verzameling talent is de minimumvereiste toch de tweede ronde halen. 


Het slotakkoord van de Belgen mocht gezien worden en in die fase verdienden ze beter, maar de algemene evaluatie is een mislukking. Voor het eerst sinds 1998 gaat België niet naar de tweede ronde. En in 1998 was België nog een anonieme meeloper op het wereldtoneel, niet de nummer 2 van de wereld. 

2. Is dit het einde van de Gouden Generatie?

Dat valt nog te bezien. Ik heb begrepen dat de spelers die daarvoor in aanmerking zouden komen – Jan Vertonghen, Dries Mertens, Toby Alderweireld, Axel Witsel – niet hebben aangegeven dat ze zouden stoppen als Rode Duivel.

 

Integendeel, Mertens en Vertonghen hebben gezegd dat ze niet van plan zijn om te stoppen. Als ze worden opgeroepen door een volgende bondscoach, dan komen ze gewoon kijken. 

 

Het valt maar te bezien of deze generatie wel wil stoppen of dat het aan de nieuwe bondscoach wordt om knopen door te hakken en te zeggen: "Het is nu goed geweest, we slaan een nieuwe weg in, we willen jonge spelers voorbereiden die te lang in de wachtkamer zijn gebleven en geen beroep meer doen op de oudere garde."

Gerelateerd:

3. Was dit het toernooi te veel voor Roberto Martinez?

Je bent toch geneigd om te denken van wel. Je zou kunnen zeggen dat de neergang is ingezet na het EK van anderhalf jaar geleden, waar België een eerste keer heeft teleurgesteld qua resultaat en prestaties. Daarna is er geen heropleving meer geweest. 

 

Martinez was een goede people manager en heeft samen met het elftal zijn piek bereikt op het WK van 2018. Nadien is het toch bergaf gegaan. In de ideale wereld hadden ze na het EK al afscheid van elkaar moeten nemen. 

 

We zagen geen ontwikkeling meer in het spel van de Belgen. Wat er de eerste jaren wel was, zagen we op het EK al niet meer. België had wel nog voldoende talent om met groot gemak door de voorrondes van de Nations League en WK te wandelen, maar het stemt toch tot nadenken dat we met deze generatie zo'n zwakke resultaten hebben neergezet. 

We zagen geen ontwikkeling meer in het spel van de Belgen. Wat er de eerste jaren wel was, zagen we op het EK al niet meer.

Peter Vandenbempt

Ik vind Roberto Martinez een goede coach, maar geen internationale topcoach. Ik heb me altijd blauw geërgerd aan die grote internationale clubs die hem zogezegd graag wilden binnenhalen. Als er een grote club hem had willen halen, dan was Martinez al lang vertrokken naar Barcelona, Real Madrid of Manchester United. 


Ik zal voor altijd benieuwd blijven en me afvragen: wat had een absolute toptrainer met deze generatie kunnen doen. Had die dan niet een keer een finale gespeeld van EK, WK of Nations League?

 

Wat je de bondscoach nog kon verwijten, was dat hij te lang is blijven vasthouden aan de gevestigde waarden die hem zo ver hebben gebracht op het WK in 2018. Dat hij daar geen afstand van kon doen en dat hij te lang heeft geaarzeld om de jonge spelers in te schakelen, maakt opgeteld dat dit misschien het toernooi te veel is geweest voor Martinez. 


Er is wel een verschil tussen de bondscoach Roberto Martinez en de technisch directeur Roberto Martinez, want dat is hij ook. Wat dat betreft, heeft hij het voorbije anderhalf jaar nog altijd uitstekend werk geleverd bij de voetbalbond. 

4. Wie moet de bondscoach opvolgen?

Een naam heb ik niet. Het zal niet zo eenvoudig zijn, want het is interessant dat Roberto Martinez op de persconferentie zei dat hij stopt als bondscoach. Daarmee laat hij – met de informatie die ik momenteel heb – het nog een beetje open of hij misschien geen technisch directeur gaat blijven in de toekomst. 

 

Ik kan me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen hoe ze dat financieel zouden oplossen, maar op de persconferentie die volgende maandag is belegd en waarop CEO Peter Bossaert uitleg zal geven over de situatie, zal dat worden uitgeklaard. 

 

Ik zou het geen al te best idee vinden. Stel je maar eens voor dat Roberto Martinez technisch directeur blijft en dat bijvoorbeeld Thomas Vermaelen wordt doorgeschoven als bondscoach. Dat is niet waar we nu nood aan hebben. 

 

Na 6 jaar Roberto Martinez moeten de deuren worden opengegooid en is er nood aan een nieuwe wind, nieuwe ideeën, een nieuwe visie, een andere aanpak… Het professionalisme waarmee de Belgische voetbalbond een megasprong voorwaarts heeft gemaakt, moet behouden blijven. 

 

Maar het zal toch geen kwaad kunnen voor deze selectie, die ook gewijzigd moet worden, om die met een frisse, nieuwe blik te bekijken. En niet voort te borduren op wat we hebben gehad en een beetje in hetzelfde straatje te blijven.

Gerelateerd:

5. Zijn er nog lichtpuntjes voor de Rode Duivels?

Op dit WK heb ik behalve die laatste 25 minuten tegen Kroatië niet veel meer gezien. We hadden kunnen uitkijken naar jonge talenten, die zich ineens laten opmerken. Zoals Doku op het EK tegen Italië de diamant voor de toekomst was, waaraan de Belgische voetballiefhebber zich weer kon optrekken.

 

Dat hebben we op dit WK eigenlijk op geen enkel moment gezien, behalve dan misschien Onana, al was die geschorst voor de laatste groepswedstrijd. Dat is iemand waarop je in de toekomst kan rekenen. 

 

De bondscoach heeft te lang vastgehouden aan de gevestigde waarden en heeft te lang die groep proberen samen te houden. Ik ga niet zeggen dat hij geen oog had voor de jonge talenten, maar wat mij betreft heeft hij ze te weinig gebracht. 

 

Dat maakt dat de overgang misschien nog even op zich zal laten wachten. Als je daar al mee was begonnen na het EK, dan had je dit toernooi bij wijze van spreken kunnen zien als een overgangstoernooi. Dan waren ze al meer klaar geweest voor het volgende kampioenschap.

6. Waar moeten we nog voor warm lopen op dit WK?

Er is als voetballiefhebber nog enorm veel om naar uit te kijken natuurlijk. Er zijn al heel wat sensationele wedstrijden geweest, zoals Spanje dat zich maar nipt heeft kunnen plaatsen.

 

Je hebt nog een paar toplanden met absolute topspelers uit de hele wereld en je hebt een aantal verrassingen, de Japanners bijvoorbeeld, Australië dat zijn enthousiasme in de strijd gooit... 

 

Je hebt nog de strijd tussen Ronaldo en Messi. Gaat Messi zijn eerste wereldtitel pakken op zijn afscheidstoernooi? Of gaat Neymar het doen voor Brazilië? Wat met Ronaldo: gaat die nog onverwacht kunnen pieken? 

 

Dus er is nog heel wat om naar uit te kijken de komende weken. Ik zou zeggen: zodra de teleurstelling van de uitschakeling van de Belgen verwerkt is, moet je toch maar voortkijken. 

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: