Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Duivels LIVE - Groepswandeling achter de rug, Defour schat kansen "50/50" in

 wo 30 november 2022 21:09
Lukaku, Hazard en De Bruyne op training.

De Rode Duivels krijgen vandaag nog één dag om zich klaar te stomen voor de allesbeslissende wedstrijd tegen Kroatië. Vandaag verschenen Timothy Castagne en de bondscoach voor de microfoon. Volg hier het belangrijkste Duivels-nieuws.

Rode Duivels op het WK

11:06

De Rode Duivels tijdens hun traditionele wandeling voor de match

10:53

Steven Defour gelooft nog in de kansen van de Duivels

"Ik schat de kansen 50/50 in voor deze middag", vertelt Steven Defour bij Radio 1. "We mogen Kroatië niet onderschatten, maar de Belgen moeten kwalitatief zeker niet onderdoen."

10:46

Ik twijfel of Romelu vandaag 90 minuten aankan, maar je moet hem wel echt gebruiken als het kan.

Steven Defour op Radio 1
30/11/22
22:30

Wouter De Smet in het spoor van de Rode Duivels: "We staan er alleen voor"

21:07

Trappen op doel. Wie mist, valt af. En de winnaar is... Hans Vanaken!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:01

Van Gucht en Snelders kiezen hun basiself voor Kroatië

15:54

Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku waren er allemaal bij in het eerste kwartiertje. Maar echt veel conclusies kan je daar niet uit trekken.

Ruben Van Gucht
15:33

De Bruyne en Eden Hazard trainen met de groep

12:49

Wat moet u onthouden van de persconferentie?

Ook Timothy Castagne was formeel over de gebeurtenissen na de wedstrijd tegen Marokko. "Er is niks speciaals gebeurd in de kleedkamer. Het groepsgesprek dat volgde, was ook geen crisisvergadering. Wel een belangrijk moment voor de groep om alles eens op tafel te gooien. Je zag meteen al het verschil op de training nadien."


De negatieve sfeer die er rond de nationale ploeg hangt, had dus duidelijk toch een impact gehad op de groep. "Er is veel kritiek geweest op ons, dat willen we nu counteren op het veld. We zijn misschien net te veel bezig geweest met de negatieve zaken, waardoor we het vertrouwen wat kwijt waren. daarom hebben we ook iets te veel gespeeld om niet te verliezen, in plaats van voluit te gaan voor de overwinning. Bij mij zijn er nu alleszins veel twijfels weg."


Ook Martinez sloot zich aan bij die uitspraak en hekelde vooral het foutieve artikel uit L'Équipe. "We hebben ons wat te veel laten leiden door fake news en kritiek van de buitenwereld. Het is frappant om te zien dat er enkele nieuwsmedia in België meegegaan zijn in die golf van valse berichtgeving. Het lijkt alsof de jacht naar roddels momenteel belangrijker is dan verzoenende taal. Nu moeten we vooral naar onszelf kijken en niet te veel meer luister naar het geruis van buiten het kamp."


Tot slot kwam ook Lukaku nog aan bod, al bleef de bondscoach eerder vaag over zijn speelkansen. "Lukaku is een belangrijke speler in onze ploeg, zeker in de zone van de waarheid. Als hij in de spits staat, kunnen we als ploeg zeer direct voetbal spelen. Daarnaast is hij ook een leidersfiguur in onze ploeg. Of hij morgen zal starten? Dat is nog onzeker."


12:43

EINDE PERSCONFERENTIE

12:42

We hebben maar 5 dagen gehad om dit toernooi voor te bereiden. Het is nog steeds een proces dat aan de gang is. Zo heb ik eigenlijk nog geen enkele ploeg gezien die er volledig klaar voor is.

Roberto Martinez
12:36

Dat we niet de resultaten gehaald hebben, die we initieel voor ogen hadden, is nu wel duidelijk. Dit zijn de momenten waar je als groep ook sterker kan uitkomen. We moeten onze tweede kans met twee handen grijpen.

Roberto Martinez
12:35

Martinez: "Diegene die het bericht verspreid heeft, is een genie"

12:35

Martinez: "Spijtig dat Belgische media op fake news gesprongen zijn"

12:33

Ik weet niet vanwaar het verhaal komt, maar ik zou er als journalist niet op ingaan. Ik zou liever mijn land steunen dan het af te kraken. De persoon die het valse bericht gelekt heeft, heeft enkel naar persoonlijk gewin gekeken. Geniaal in dat oogpunt, maar ook een serieuze own-goal voor het land.

Roberto Martinez over het verhaal in L'Équipe
12:33
12:30

Lukaku is een belangrijke speler in onze ploeg, zeker in de zone van de waarheid. Als hij in de spits staat, kunnen we als ploeg zeer direct voetbal spelen. Daarnaast is hij ook een leidersfiguur in onze ploeg. Of hij morgen zal starten? Dat is nog onzeker.

Roberto Martinez
12:25

We hebben ons wat te veel laten leiden door fake news en kritiek van de buitenwereld. Het is frappant om te zien dat er enkele nieuwsmedia in België meegegaan zijn in de golf van valse berichtgeving. Het lijkt alsof de jacht naar roddels momenteel belangrijker is dan verzoenende taal. Nu moeten we vooral naar onszelf kijken en niet te veel meer luister naar het geruis van buiten het kamp.

Roberto Martinez
12:24

Roberto Martinez is aan de beurt.

12:20

Castagne: "We speelden die eerste matchen om niet te verliezen, niet om te winnen"

12:19

We hebben de eerste twee wedstrijden te veel gespeeld om niet te verliezen. Daardoor zitten we nu wel wat in de problemen. Morgen gaan we naar de wedstrijd met de mindset dat we zullen winnen.

Timothy Castagne
12:19

Lukaku is zeer belangrijk voor deze groep. Of hij nu op het veld staat of niet.

Timothy Castagne
12:18

Er kwam veel kritiek op ons, dat willen we nu counteren op het veld. We zijn misschien net te veel bezig geweest met de negatieve zaken waardoor we het vertrouwen wat kwijt waren. Bij mij zijn er alleszins veel twijfels weg.

Timothy Castagne
12:15
12:15

Castagne: "Neen, het was geen crisisvergadering na Marokko"

12:14

We zaten niet zo diep in de put als jullie denken. De gebeurtenissen na de wedstrijd zijn opgeblazen door de buitenwereld.

Timothy Castagne
12:14

Kijk vanaf nu ook naar de LIVESTREAM hierboven.

12:12

We hebben een goed groepsgesprek gehad maandag. Het was belangrijk dat we dat gesprek hebben gehad, maar ik zou het geen crisisvergadering noemen. Je zag tijdens de training al dat het beter ging met de groep.

Timothy Castagne
12:08

We gaan morgen alles geven voor onszelf en voor het land. We gaan voor elkaar vechten tussen de lijnen en ben ervan overtuigd dat we zullen winnen. Ik geloof in onze kwaliteiten.

Timothy Castagne
12:07

Door technische problemen, kunnen we de livestream momenteel niet aanbieden. Volg de persconferentie hier voorlopig met tekstupdates. We werken spoedig aan een oplossing.

11:35

LIVESTREAM om 12 uur

Eén dag voor de allesbeslissende wedstrijd van de Rode Duivels tegen Kroatië staan Roberto Martinez en Timothy Castagne de pers te woord.


Om 12 uur kan u kijken naar de livestream van de persconferentie op deze pagina.

29/11/22
23:00

De Smet: "Duivels hebben er alles aan gedaan om te tonen dat ze dat allemaal dezelfde richting uitgaan"

21:47

Quizavond

Om de groepssfeer nog wat te versterken, werd de dag bij de Duivels afgesloten met een quiz. Jan Vertonghen, Yannick Carrasco, Dries Mertens en Hans Vanaken (ploegnaam: The Kingers) toonden zich de beste quizzers. The Believers (de samenstelling van dit ploegje zal wellicht een geheim blijven) eindigden laatste. Het geloof was dan toch niet sterk genoeg. Hopelijk donderdag beter.

21:45

Duidelijk kliekjesvorming bij de Rode Duivels 😄

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:42

De Bruyne en Hazard trainen apart

Geen groepstraining voor Kevin De Bruyne en Eden Hazard. Zij werkten individueel, onder het toeziend oog van kinesist Lieven Maesschalck.

Romelu Lukaku trainde wél mee met de groep, waar de sfeer - toch zeker in het eerste kwartier, waar de pers welkom was - ondanks de geruchten opperbest lijkt. Er wordt geknuffeld (een spelvorm) en regelmatig stijgt een lachsalvo op.

Voor de training sprak bondscoach Roberto Martinez zijn jongens nog even toe.

14:41

Een ontspannen De Bruyne en Hazard trainen apart

14:41

Duivels knuffelen op de training

13:40

Wat moet u onthouden van de persconferentie?

Heel wat vragen gingen over de gebeurtenissen in de kleedkamer na de verloren wedstrijd tegen Marokko. De voorbije dagen werd er her en der verteld dat er een verhitte discussie was ontstaan, maar Hazard en Courtois drukten die geruchten samen de kop in. "Of ik gevochten heb met Jan Vertonghen? Neen, natuurlijk niet. Hij is ook groter dan ik, hé", deed Hazard het met een kwinkslag. "Iedereen was ontgoocheld en Martinez heeft ons even toegesproken, maar verder was er geen ophef", vulde ook Courtois aan."Ik heb vooral veel leugens gelezen de laatste dagen."


Daarnaast hebben de Rode Duivels gisteren een groepsgesprek van ruim een uur gehouden om iedereen op dezelfde lijn te krijgen/houden. "We hebben er allemaal ons hart kunnen luchten en zijn eerlijk geweest. Wat er exact gezegd is, houden we binnenskamers", vertelde het duo.


Er werd de laatste dagen ook vaak naar Kevin De Bruyne gewezen na zijn interview met The Guardian. "Ik heb een gesprek gehad met Kevin De Bruyne", vertelde Hazard."Ook hij gelooft er nog volop in, anders zou hij niet naar Qatar gekomen zijn. Hij heeft enkel gezegd dat we vier jaar ouder zijn dan vorig WK. Dat is nu eenmaal zo. In interviews worden dingen vaak fout geïnterpreteerd. Maar Kevin zal altijd als eerste zijn om voorop te gaan in de strijd"


Op het einde van het persmoment sloot Courtois strijdvaardig af met de hoopvolle woorden: "Het belangrijkste is dat er donderdag 23 strijders op het veld zullen verschijnen".

13:36

Einde persconferentie.

13:34

Of er een lek is in de groep? Het heeft geen zin om daarover te speculeren. Het was vooral frappant om te zien dat er zoveel leugens zijn geschreven. Ik heb heel wat valse verhalen zien passeren. Het belangrijkste is dat er donderdag 23 strijders op het veld zullen verschijnen.

Thibaut Courtois
13:33

Waarom ik hier zit en Vertonghen niet? Eerst en vooral was het niet aan de jonge spelers om hier plaats te nemen. Jan kon dan uiteindelijk niet door praktische redenen. Ik kom hem met plezier vervangen.

Thibaut Courtois
13:29

Ik ben een van de meest ervaren spelers en heb ook mijn zegje gedaan tijdens het groepsgesprek gisteren. Maar de details houden we binnenskamers, zoals een familie.

Thibaut Courtois
13:27

Thibaut Courtois: "Er worden te veel leugens verspreid"

13:26

Niemand heeft aangekondigd dat het zijn laatste WK is. Maar we moeten tegen Kroatië wel spelen alsof het onze laatste is. Na het WK zullen we de analyse wel maken.

Thibaut Courtois
13:25

Onze ploeg te oud? Ik speel met Modric en Benzema, die zijn niet jong, maar spelen wel de pannen van het dak. Het is een te gemakkelijke uitvlucht.

Thibaut Courtois
13:23

Eden Hazard: "Geen lach op het veld? Waarom lachen als we aan het verliezen zijn?"

13:22

Er zijn geen problemen in de groep. De buitenwereld probeert dat zo te creëren. Wij weten wel beter. Er is ook niks gebeurd in de kleedkamer na de wedstrijd. Iedereen was teleurgesteld en dan heeft Martinez ons toegesproken. Dat was het probleem niet, wel de vele valse leugens. We moeten die negativiteit uit onze groep bannen.

Thibaut Courtois
13:21

Het is de beurt aan Thibaut Courtois.

13:20

Dit was het moeilijkste jaar dat ik al gehad heb. Maar op de mindere momenten moeten we tonen dat we nog steeds de grote ploeg van weleer zijn.

Eden Hazard
13:19

Dat we somber waren na het verlies tegen Marokko? Natuurlijk! Waarom zouden we lachen?Wij zijn topsporters en willen niet verliezen. Hopelijk kunnen we dat weer doen tegen Kroatië.

Eden Hazard
13:17

Ik heb een gesprek gehad met Kevin De Bruyne. Ook hij gelooft er nog volop in, anders zou hij niet naar Qatar gekomen zijn. Hij heeft enkel gezegd dat we vier jaar ouder zijn dan vorig WK. Dat is nu eenmaal zo. Maar hij zal de eerste zijn om voorop te gaan in de strijd.

Eden Hazard
13:16

Eden Hazard: "Jan Vertonghen en ik hebben niet gevochten"

13:16

Ik zeg wel vaker dingen als grap. Dat de verdediging te traag zou zijn, was ook zo'n moment. Dat weten mijn ploegmakkers inmiddels.

Eden Hazard
13:16

Eden Hazard: "Er is niet veel gebeurd na de wedstrijd"

13:15

Stefaan Van Loock verklaart de plotse wissels voor de persbabbel

13:14

We hebben een uur samengezeten met de staf en de spelers. Iedereen heeft zijn hart kunnen luchten.

Eden Hazard
13:13

De wedstrijd tegen Kroatië zal niet mijn laatste interland zijn

Eden Hazard
13:12

L'Équipe kwam gisteren naar buiten met een verhaal dat Vertonghen en Hazard neus aan neus zouden hebben gestaan na de wedstrijd tegen Marokko. "Neen, we hebben niet gevochten. Natuurlijk niet. Jan is groter dan ik", glimlacht Hazard.


13:10

Waarom Courtois en ik hier zitten, in de plaats van Theate en Carrasco? Het is aan de twee kapiteins om hier te zitten, niet aan hen

Eden Hazard
13:10

We hebben een goed groepsmoment gehad. Alle goede en minder goede zaken hebben we besproken.

Eden hazard
13:04

Er hing een rookgordijn rond de gebeurtenissen in de kleedkamer na de wedstrijd tegen Marokko. "We hebben gisteren een goed groepsmoment gehad. Veel is er niet gebeurd na de wedstrijd", counterde Eden Hazard de geruchten."We hebben alles goed in de groep besproken - de goede en minder goede zaken - en kunnen ons nu weer focussen op de volgende wedstrijd.

13:00

LIVE

Thibaut Courtois en Eden Hazard zitten klaar om de pers toe te spreken. Volg de persconferentie van het Duivelse duo hier op de voet.

12:54

Voormiddag vol verrassingen

Een e-mail met drie uitroeptekens werd om half drie 's nachts door de Belgische voetbalbond uitgestuurd. Niet Theate en Carrasco, wel Hazard en Vertonghen zouden de pers te woord staan. Opvallend. De twee werden veelvuldig naar voren geschoven als het toonbeeld van de spanningen binnen de ploeg. 


Zo kwam L'Équipe gisteren naar buiten met een verhaal dat Vertonghen en Hazard neus aan neus zouden hebben gestaan na de wedstrijd tegen Marokko. "Dat verhaal zou niet waar zijn", vertelde Stef Wijnants in onze dagelijkse WK-podcast. "Op de persconferentie zal de tandem Vertonghen/Hazard dat wellicht ontkrachten."


Maar twee uur geleden moesten die plannen opnieuw de vuilbak in. De bond kwam toen met het statement dat Vertonghen door "technische redenen" niet zal spreken op de persconferentie. De recordinternational zou andere persverplichtingen hebben. Thibaut Courtois is de plaatsvervanger van Vertonghen.


Het is koffiedik kijken of de Duivels iets prijsgeven over het groepsgesprek van gisterenavond.

10:46

Uitleg van de bond: "verschuivingen in het programma"

De Belgische voetbalbond heeft de nieuwe wijziging van de line-up op de persconferentie van straks toegelicht. "Verschuivingen in het programma" van de Rode Duivels zorgen er voor dat Vertonghen niet om 13 u naar de pers kan gaan. 

De bond wijst er ook op dat Vertonghen dit WK voorafgaand aan een wedstrijd de pers al eens toesprak (op 22 november). Courtois nog niet. 

Nochtans nam Hazard ook al eerder plaats achter de microfoon (voor de wedstrijd tegen Marokko).

10:20

Geen Jan Vertonghen, wel Thibaut Courtois

Om half 3 vannacht stuurde de Belgische voetbalbond een e-mail rond. De inhoud: niet Arthur Theate en Yannick Carrasco, wel Eden Hazard en Jan Vertonghen zouden vandaag om 13 uur samen de pers te woord staan.

Maar opnieuw een Change of plans. Jan Vertonghen zal wegens "praktische redenen" toch niet op de persconferentie spreken, maakte de bond zonet bekend. Thibaut Courtois neemt zijn plaats in.

07:30
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
06:19

Vertonghen en Hazard staan vandaag zij-aan-zij de pers toe

De Rode Duivels lijken een signaal te willen sturen. Niet Theate en Carrasco, wel Eden Hazard en Jan Vertonghen staan vandaag (om 13 uur) samen de pers toe. Het duo zou na het verlies tegen Marokko nog fel in discussie gegaan zijn. Een statement?

06:18
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
28/11/22
17:16

Wout van Aert: "Ik steun de Duivels nog altijd"

Terwijl de Duivelsgekte in België na de nederlaag naar een dieptepunt is gezakt, duikt er met Wout van Aert misschien een onverwachte "believer" op.

Op zijn Instagram-pagina post Van Aert enkele foto's vanuit de fitness, waarbij hij een gepersonaliseerd exemplaar van het uitshirt van de Duivels draagt. "Ik steun de Duivels nog altijd", schrijft de renner erbij.

17:16

Wout van Aert in de fitness

15:23

Het gesprek met Roberto Martinez en de toelichting van Ruben Van Gucht:

15:20

"Martinez is niet de man die olie op het vuur gooit"

Ruben Van Gucht sprak vanochtend met onze bondscoach. Wat was zijn indruk na het interview?

"Hij is niet de man die olie op het vuur gooit. Hij probeert alles onder de mat te vegen. Of dat lukt, is een ander paar mouwen. Kunnen de barsten in enkele dagen tijd gelijmd worden? Dat is afwachten."

"Er is ook het gerucht dat hij zijn contract verlengd zou hebben. Ik heb hem dat voorgelegd en hij zei: "Dat is 100 procent niet het geval."" Het contract van Martinez loopt eind dit jaar af.

De familie van de Duivels is nu nog aanwezig, daarna gaat de focus op Kroatië (donderdag 16 u).

"De KBVB probeert ook wat rust te krijgen en dat doen ze door spelers die niet echt gevaarlijk zijn af te vaardigen naar het persmoment dinsdag: Yannick Carrasco en Arthur Theate. Geen Kevin De Bruyne of Toby Alderweireld dus, mannen aan wie je toch wat vragen wil stellen."