Ga naar de inhoud

Dwars door Vlaanderen voor vrouwen in 2023 nog geen WorldTour: "Wel mooi deelnemersveld"

 ma 21 november 2022 16:48
Het vrouwenpeloton dokkert over de kasseien: een beeld uit de laatste editie van Dwars door Vlaanderen.
Het vrouwenpeloton dokkert over de kasseien: een beeld uit de laatste editie van Dwars door Vlaanderen.

Op 29 maart, dezelfde dag als de mannen, rijden ook de vrouwen hun Dwars door Vlaanderen. De organisatie had gehoopt op een WorldTour-statuut in 2023, maar zover is het nog niet. "Toch zullen we een mooi deelnemersveld hebben", klinkt het.

De organisatie van Dwars door Vlaanderen heeft bij de Internationale Wielerunie UCI een aanvraag ingediend om toe te treden tot de WorldTour, maar 2023 komt dus nog te vroeg. "Dat vinden we natuurlijk jammer, maar we moeten ons er nu eenmaal bij neerleggen", zegt Nele Dewaele van het organiserende comité.

 

De  11e vrouweneditie wordt dus georganiseerd onder de vlag WE 1.Pro. "We hebben wel al tal van aanvragen binnengekregen van WorldTour-teams, dus het deelnemersveld zal wel mooi zijn. Het zou mooi zijn nu eens een Belgische renster als winnaar te hebben. De Nederlanders domineerden tot nu, met 8 van de 10 zeges."

 

De wedstrijd bij de vrouwen is volgend jaar 115 kilometer lang, doorspekt met 8 hellingen en 7 officiële kasseistroken. Start en aankomst situeren zich op de Verbindingsweg van Waregem. Het vertrek wordt gegeven om 14u45, zodat de vrouwen na de mannen finishen.

 

De vrouwenkoers heeft een finale die de laatste 80 kilometer over dezelfde wegen loopt als de mannenwedstrijd. Met de Volkegemberg, Berg Ten Houte, Kanarieberg, Knokteberg, Hotond, Ladeuze, Nokereberg en Nokere zitten er 8 hellingen in het parcours en ook 7 kasseizones.

 

De vorige  editie werd gewonnen door de Italiaanse Chiara Consonni, die Julie De Wilde en de Zwitserse Elise Chabbey voor bleef.

Gerelateerd: