Ga naar de inhoud

Binnenlandse Zaken pakt hooliganisme aan met nieuw wetsvoorstel: "Veiligheid begint bij de clubs"

Afgelopen weekend liep het in Charleroi nog grondig mis.

Een duidelijke verantwoordelijkheid voor de clubs, zwaardere sancties en een strengere toegangscontrole. Dat zijn de drie krachtlijnen waarmee Binnenlandse Zaken de strijd tegen voetbalgeweld in en rond de stadions wil aangaan. "Het enige antwoord is een gezamenlijke aanpak", luidt het.

Clubs krijgen grotere verantwoordelijkheid

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft maandag bij een vergadering met de Belgische profclubs in de Dossinkazerne in Mechelen de verstrengde voetbalwet voorgesteld. Het voorstel zal worden voorgedragen aan de regering en het parlement.


Met een grotere rol en verantwoordelijkheid voor clubs zal er meer ingezet worden op pakkans, strengere straffen en dito toegangscontrole. Dat meldt de minister maandag in een persbericht. Voorlopig gaat het om een voorontwerp dat nog aan de regering moet voorgelegd worden.


Verlinden steekt van wal met de vaststelling dat een verstrengde voetbalwet meer dan nodig is. Het afgelopen weekend moest het duel tussen Charleroi en KV Mechelen stilgelegd worden, in andere stadions werd er veel pyrotechnisch materiaal gebruikt. 

Een aantal fans zet de veiligheid van velen op het spel en brengt de voetbalwereld imagoschade toe. De verstrenging van de voetbalwet is hoogst nodig.

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

"Een aantal supporters zet de veiligheid van velen op het spel, en berokkent de voetbalwereld alweer imagoschade. De eerder aangekondigde verstrenging van de voetbalwet is dus hoogst nodig", zegt Verlinden.

 

"Niemand heeft een mirakeloplossing, het enige antwoord is een gezamenlijke aanpak door alle actoren", aldus de minister. "Veiligheid in de stadions begint bij de clubs. Om de clubs verder te responsabiliseren, wordt hun aandeel in de veiligheidsketen met de nieuwe voetbalwet vergroot."

 

"Clubs zullen strenger worden gecontroleerd en ook zwaarder bestraft als er tekortkomingen aan hun camerasystemen worden vastgesteld, ze de regelgeving in verband met ticketverkoop niet naleven of ze onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen om pyrotechnisch materiaal uit hun stadions te weren."

Zwaardere straffen, strengere toegangscontrole

Supporters die gepakt worden op strafbaar gedrag, zoals pyrogebruik, racisme of xenofobie, in het stadion, zullen in het voorstel ook zwaarder gestraft kunnen worden. 

 

Zo zal het maximale stadionverbod opgetrokken worden van vijf naar tien jaar. Ook op geweldsfeiten tegen stewards of hulpverleners zullen er in de verstrengde wet zwaardere straffen staan. Wie een stadionverbod krijgt, moet ook effectief het stadion niet meer kunnen betreden. 

 

Een andere ingrijpende aanpassing is dat de clubs al hun abonnementen en tickets op naam moeten afleveren, stewards zullen ook de identiteit van supporters kunnen controleren. 

Ik reken erop dat de engagementen door alle partners worden nageleefd en dat de verstrengde voetbalwet snel kan worden goedgekeurd.

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

Tot nu toe mogen alleen de politie en leden van een bewakingsfirma dat. De identiteit zal dan vergeleken worden met de naam op het ticket of abonnement. Bij risicowedstrijden zal die controle intensiever worden toegepast.


"Ik reken erop dat de engagementen aangegaan door alle partners in het actieplan worden nageleefd en dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Verder hoop ik dat de verstrengde voetbalwet snel kan worden goedgekeurd door de regering en het parlement", besluit minister Verlinden.