Is het Derwael-element gedevalueerd? "Klopt niet, het wordt vanaf nu strenger beoordeeld"

 di 8 november 2022 13:47
Is het Derwael-element gedevalueerd? "Klopt niet, het wordt vanaf nu strenger beoordeeld".
Nina Derwael in actie.

Is het Derwael-element nu minder waard? Of waarom overweegt de olympische kampioene om haar eigen element te schrappen uit haar oefening? Turncommentator Inge Van Meensel legt het piekfijn uit. "De internationale turnfederatie (FIG) verwacht plots dat ze haar draai volledig afmaakt", vertelt ze in De Tribune.

Nina Derwael heeft met een bronzen medaille op het WK in Liverpool haar aanloop naar de Spelen in Parijs in 2024 goed ingezet. Maar moet ze aan haar oefening sleutelen en het Derwael-element schrappen?

 

"In 2015 heeft ze het Derwael-element gecreëerd", vertelt Inge Van Meensel. "In 2017 is het erkend. Intussen heeft ze een tweede element ontworpen, dat in de "Code of Points" van de internationale federatie (FIG) staat, die elke olympiade verandert." 

 

De "Code of Points" of puntencode is een regelboek dat het scoresysteem voor elk competitieniveau in de gymnastiek definieert.

 

"In januari is die veranderd, omdat de Olympische Spelen met een jaar zijn uitgesteld", vertelt Van Meensel verder. 

 

"Het Derwael-element wordt nu strenger beoordeeld dan de vorige jaren. Nina heeft haar eigen element jaren op een bepaalde manier gedaan. Nu verwacht de FIG plots dat ze haar draai volledig afmaakt." 

 

"Dat lukt haar niet, want daarvoor heeft ze een andere techniek nodig. Ze weet wat de FIG bedoelt, maar dat komt er nog niet uit in wedstrijden." 

"Voor Tokio hadden ze andere optie, maar Nina voelde er zich niet klaar voor"

Is het Derwael-element gedevalueerd? "Dat las ik ook, maar dat klopt niet", vertelt de turncommentator. "Maar het wordt nu strenger beoordeeld. Nu heeft de FIG gezegd dat ze het Derwael-element niet heeft geturnd." 


"Ze had een gemakkelijker element geturnd, waardoor de combinatie met het volgende element ook minder waard is. Daardoor verloor ze 0,2 punten." 

Wordt het geen tijd om het element overboord te gooien? "Als je een element al jaren doet en plots moet je je techniek veranderen, dan vraagt dat tijd. Misschien moet ze een ander element met een moeilijke score zoeken."

Liggen er andere opties al klaar? "Voor Tokio hadden ze een andere optie, maar Nina voelde er zich nog niet helemaal klaar voor."

 

"Het team rond Nina is al een tijdje aan het zoeken naar andere combinaties. Nu is het zoeken naar de best mogelijke combinatie met het hoogst haalbare punten", besluit Van Meensel.

Beluister hier de volledige De Tribune:

Gerelateerd: