Is veldlopen het nieuwe veldrijden? "Publiek in veldrijden is gebaseerd op clan van supporters"

 di 25 oktober 2022 07:14
De CrossCup Relays zijn de traditionele opener van de CrossCup, toe aan zijn 41e editie.
Actie in Berlare afgelopen zondag.

Zondag is met de CrossCup Relays in Berlare het regelmatigheidscriterium in het veld begonnen. De organisator van de CrossCup sprak van een geslaagd weekend met heel wat publiek. Ook atletiekcommentator Marc Willems was onder de indruk van het aanwezige volk, maar een vergelijking met het meer populaire veldrijden wil hij niet maken.

De CrossCup is dit jaar toe aan zijn 41e editie. Traditioneel stak het nieuwe seizoen van wal met de teamrelays. Er waren 3.000 deelnemers in Berlare en volgens de organisator van de CrossCup, Jos Van Roy, ook "een massa volk". 

 

"Het is een succesconcept van jaren, dat voor clubs een écht evenement is om met meerdere ploegen naartoe te komen, met teams van de gebruikelijke jeugdcategorieën tot senioren", vertelt Sporza-commentator Marc Willems.
 
"Op deze manier kom je al snel aan 3.000 deelnemers, wat overigens al jaren aan
de gang is. Omdat er veel jeugd aanwezig is, komen de ouders mee. Wat maakt
dat er tot 12.000 bezoekers waren."

 

"Ik schrok er zelf ook wel een beetje van”, geeft Willems toe. "Wat een massa volk er toekwam, toen ik naar de parking reed en hoeveel auto’s er langs de kant van de weg stonden geparkeerd."

Het publiek in het veldrijden is vooral gebaseerd op supportersclans zoals die van Van der Poel, Van Aert of Nys.

Marc Willems, atletiekcommentator

Heeft het veldlooppubliek wat toeschouwers afgesnoept van de cross? Marc Willems meent van niet.

"Lopen is natuurlijk een basissport, waar kinderen vanaf 6 jaar makkelijk naartoe kunnen komen. Als ze in een atletiekclub gestart zijn, is de stap naar het veldlopen heel klein.”

"Het publiek in het veldrijden is vooral gebaseerd op de clans van supporters. Kijk maar naar de clans van Mathieu van der Poel, Wout van Aert of Sven Nys (in zijn periode)."

 
"In het veldlopen is dat natuurlijk anders. Daar heb je geen clan rond Michael Somers. Dat is toch anders."

"Iedereen kan met weinig budget beginnen met atletiek"

Is veldlopen een sport die in de lift zit? "Ik heb natuurlijk geen echte cijfers, maar ik heb de indruk dat het qua jeugd al jaren redelijk constant blijft", vertelt Willems.

 

"Ik denk wel dat er binnen de atletiekclubs een gestage aangroei van jonge nieuwe leden is en dan is het de vraag hoe lang die meegaan. Verhuizen ze naar een andere sport of haken die af?"

 

Veldlopen blijft populair bij het grote publiek. "Atletiek is een blijver, omdat het laagdrempelig is", aldus Willems. "Iedereen kan met weinig budget beginnen met atletiek. Veldrijden is een grotere investering."

Atletiek is een blijver, omdat het laagdrempelig is.

Marc Willems, atletiekcommentator
Gerelateerd: