Ga naar de inhoud

John Heymans wil met stage in Kenia stap hogerop zetten: "Lopen, eten en slapen. Zalig"

 vr 21 oktober 2022 13:55
" "
John Heymans werd in 2021 Belgisch kampioen veldlopen.

Komende zondag gaat in Berlare een nieuw seizoen van de CrossCup van start, traditioneel met de relays. John Heymans werd in 2021 al Belgisch kampioen veldlopen, maar nu zijn studie is afgerond kan de 24-jarige zich helemaal richten op zijn sport. "Ik heb al enorm veel progressie gemaakt."

Begin 2021 werd John Heymans in een week tijd eerst Belgisch indoorkampioen op de 3.000 meter en daarna Belgisch kampioen veldlopen. Heymans combineerde dat toen nog met zijn studie voor bio-ingenieur, maar in september is hij afgestudeerd.

"Ik mik nu 100% op de atletiek. Ik dacht: ik ben nu prof en heb alle tijd, waarom zou ik niet naar Kenia trekken als voorbereiding op het seizoen?"

 

Heymans trainde uiteindelijk meer dan een maand op grote hoogte. "Ik was soms wel wat ziek door die grote hoogte, maar het is hier ook heuvelachtig en dat is ideaal om spieren op te bouwen."

 

"Ik ben hier ook omringd door atleten van wereldklasse. Ze lopen hier bijna allemaal een marathon onder 2u10'. In vergelijking met hen ben ik niets. Maar ze trekken mij met hun niveau wel naar omhoog. In een maand tijd heb ik al enorm veel progressie gemaakt."

In Kenia ben ik omringd door atleten van wereldklasse. Zij trekken mij met hun niveau naar omhoog.

John Heymans

"Ik kan nu nog niet mijn brood verdienen met lopen"

Heymans leeft vanaf nu dan wel als een prof voor zijn sport, toch kan hij er nog niet van leven. "Ik verdien er nog niet mijn brood mee. Momenteel moeten mijn ouders mij nog geld toestoppen, onder meer voor die stage."

 

"Maar het is de bedoeling dat ik mijn niveau zo opkrik dat ik sponsors kan aantrekken."

 

Heymans geniet ook van het monomane leven van de profatleet: "Vroeger geraakte ik snel afgeleid door andere projecten. In Kenia vond ik exact wat ik zocht. Je kunt er enkel lopen, eten en slapen."

 

Komende zondag wil Heymans, met zijn team Daring Club Leuven Atletiek, zich al een eerste keer laten zien in het veld. "Ik kom vrijdag terug en loop zondag al de relays van de CrossCup. Uiteraard gaan we meteen voor winst, we leggen de lat zo hoog mogelijk."

 

Heymans neemt de hele crosswinter voor zijn rekening en piekt naar het EK in december. "Daarna wil ik in maart het EK indoor lopen, op de 3.000 meter. En in de zomer dan een toptijd op de piste, op de 5.000 meter."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.