Ga naar de inhoud

16 miljoen en nog maar één goal: wanneer rendeert recordaanwinst Roman Jaremtsjoek bij Club?

Bidt Roman Jaremtsjoek voor een kantelmoment?

Een investering zonder direct rendement. In de successen van Club Brugge vertolkt recordaankoop Roman Jaremtsjoek momenteel een bijrol. De "Man van 16 Miljoen" kwam maar één keer tot scoren en is op de grote momenten bankzitter. Grijpt hij vanavond tegen STVV wel zijn kans?

In voetbalpodcast MidMid deed Vincent Mannaert enkele weken geleden een opvallende onthulling. "Op een bepaald moment zat ik bijna te hopen dat nieuwe aanvallers niet zouden scoren bij hun debuut."

 

In de gangen van Jan Breydel is namelijk de vrees voor een vloek beginnen te leven. Aanwinsten die meteen trefzeker zijn, slaagden er vervolgens niet in om de verwachtingen in te lossen.

 

Onder meer Nicolas Castillo, Percy Tau, David Okereke en Shangyuan Wang - kent u hem nog? - zouden de mythe kracht bijzetten. Het toeval wil dat enkele dagen na de uitspraak van Mannaert recordaankoop Roman Jaremtsjoek zijn eerste minuten maakte tegen Cercle... en scoorde.

 

Nadien volgde - buiten twee assists tegen Seraing - het grote niks.

Vijfde wiel aan de wagen

Ruim anderhalve maand na zijn aankomst is de Oekraïner allesbehalve een titularis bij de landskampioen. Nochtans was het masterplan dat Jaremtsjoek een toptandem met Ferran Jutglà zou vormen.

 

Alleen had niemand kunnen vermoeden dat Kamal Sowah, de voormalige recordaanwinst, zich zo explosief zou ontplooien. De Ghanees speelde een sleutelrol in de Champions League-zeges tegen Leverkusen en Porto. Trainer Carl Hoefkens kon niet anders dan van Jaremtsjoek zijn plan-B maken.

 

En dus moest de spits vooral in de minder belangrijke competitiematchen zijn plek proberen afdwingen, zoals tegen Standard en Westerlo. Het hielp Jaremtsjoek, die in beide duels zwak presteerde, allerminst dat Club die wedstrijden verrassend verloor.

Plots moet je in bepaalde matchen alles bewijzen, nadat je eerder jouw concurrenten zag schitteren.

Wim De Coninck

Analist Wim De Coninck ziet dat de recordaankoop in een moeilijke positie zit. "Jaremtsjoek is gekomen als een echte versterking, maar is op dit moment toch wat het vijfde wiel aan de wagen", aldus de ex-doelman.

 

"Eigenlijk is het een beetje te vergelijken met de situatie van Hazard bij Real. Plots moet je in bepaalde matchen alles bewijzen, nadat je eerder jouw concurrenten zag schitteren. Loopt het dan niet goed? Dan ben je vaak de eerste die kritiek krijgt. Mentaal is dat zwaar om dragen."

Referentiematch

Uitgerekend Jaremtsjoek weet als geen ander hoe belangrijk vertrouwen is. Tijdens zijn beginmaanden bij KAA Gent worstelde de doelpuntenmaker met zichzelf tijdens wedstrijden buitenshuis. Trainer Yves Vanderhaeghe gebruikte zijn spits bijgevolg enkel maar in thuismatchen.

 

Opeens kwam toch de klik. Ook nu zal Jaremtsjoek - ondertussen wel veel matuurder, zelfzekerder en vertrouwd met België - moeten hopen op een kantelmoment.

 

"Het wordt terugvechten", meent De Coninck. "Alleen met enkele geweldige prestaties en goals kan je de perceptie omkeren. Jaremtsjoek heeft gewoon eens een echte referentiematch nodig."

 

Misschien vanavond tegen STVV? Zelfs mocht het niet lukken, verzekert de analist dat Jaremtsjoek nog niet moet wanhopen. Zowaar met zijn torenhoge prijskaartje als troefkaart.

 

"Een dure speler zal altijd net iets meer kansen krijgen dan een goedkope. Kijk naar Sowah, dat is nog het mooiste voorbeeld. Hij heeft zijn nieuwe kans met beide handen gegrepen."

 

Ironisch genoeg ten koste van Jaremtsjoek.