Ga naar de inhoud

Belgische beloften ontmoeten Nederland, Portugal en gastland Georgië op EK in juni

De jonge Rode Duivels spelen komende zomer tegen Nederland, Portugal en Georgië op het EK voor beloften. Als de Belgen de top 3 halen op het EK, mogen ze een jaar later deelnemen aan de Olympische Spelen.

De Belgische beloften hadden hun voorrondegroep met verve gewonnen, maar toch waren ze bij de loting pas in de 3e groep beland. Dat betekende dat ze nagenoeg zeker aan 2 toplanden gekoppeld zouden worden.

Vanuit pot 4 krijgen de Belgen met Georgië - dat samen met Roemenië het toernooi organiseert, alvast een haalbare kaart. De strijd om plaatsen 1 en 2 in de groep wordt wellicht gestreden met Portugal en Nederland.

Vooral de wedstrijd tegen Oranje kondigt zich aan als een interessante affiche. Nederland heeft met Ekkelenkamp (Antwerp), Meijer (Club Brugge) en Verbruggen (Anderlecht) drie spelers die in België actief zijn en ook Zirkzee is geen onbekende. Daarnaast heeft het met Gravenberch, Brobbey, Bakker en Xavi Simons nog heel wat meer klinkende namen in huis.

 

Bij Portugal is het dan weer uitkijken naar Anderlecht-spits Fabio Silva, terwijl twee andere Fabio's - Vieira en Carvalho - al Premier League-ervaring hebben bij topclubs als Arsenal en Liverpool.

 

Voor het team van bondscoach Jacky Mathijssen is het deze keer extra belangrijk om goed uit de verf te komen, want voor de top 3 (of top 4 als Frankrijk of Engeland de halve finales halen) ligt een ticket klaar voor de Olympische Spelen.

  • De Belgische belofteploeg bestaat uit onder meer Maarten Vandevoordt, Koni De Winter, Yari Verschaeren, Aster Vranckx, Jérémy Doku, Largie Ramazani, Arthur Théate, Amadou Onana, Roméo Lavia, Zeno Debast en Loïs Openda

Bekijk de samenstelling van de groepen

groep A groep B groep C groep D
Georgië Roemenië Tsjechië Noorwegen
Portugal Spanje Engeland Zwitserland
BELGIE Oekraïne Duitsland Frankrijk
Nederland Kroatië Israël Italië

Bondscoach: "Superpittig maar mooi"

"Dit is een superpittige en mooie groep, met Nederland en Portugal", vindt bondscoach Jacky Mathijssen. "En het is altijd speciaal om tegen een gastland te spelen."

 

"We spelen in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Als we een mooie locatie vinden, kunnen we ons op de perfecte manier voorbereiden. Op logistiek vlak is deze loting dus goed."

 

"We wisten op voorhand wel dat we een moeilijke loting gingen hebben, dat we tegen toplanden zouden voetballen. We zullen er klaar voor zijn. Ik wil dan over een zo goed mogelijke en zo gemotiveerd mogelijke selectie beschikken. Dan maken we een goede kans."

Als ik over een zo goed mogelijk en gemotiveerde selectie kan beschikken, maken we een kans.

Jacky Mathijssen

De voorronde van de jonge Rode Duivels

wedstrijden België in groep I
Kazachstan België 1-3
Turkije België 0-3
België Kazachstan 2-0
België Denemarken 1-0
België Turkije 2-0
Schotland België 0-2
Denemarken België 1-1
België Schotland 0-0
stand in groep I
    M W G V +/- punten
1. België 8 6 2 0 +12 20
2. Denemarken 6 4 1 1 +5 13
3. Turkije 6 2 1 3 -3 7
4. Schotland 7 1 3 3 -4 6
5. Kazachstan 7 0 1 6 -10 1