Ga naar de inhoud

Waarom is het EK voor beloften in juni deze keer extra belangrijk?

 di 18 oktober 2022 15:41
De Belgische U21
De Belgische U21 staan voor een belangrijk toernooi.

Iets na 18 uur kennen de Belgische beloften hun tegenstanders, want in Boekarest wordt vandaag geloot voor het EK U21 van 2023. En dat toernooi kan belangrijk worden. Waarom en met welke spelers kan België aantreden op dat EK? Wij beantwoorden deze vragen voor u.

Waar en wanneer vindt het EK U21 plaats?

Volgend jaar staat het EK voor beloften gepland na het reguliere voetbalseizoen, tijdens de maanden juni en juli. De groepsfase gaat van start op 21 juni, de finale staat gepland op 8 juli. 

Roemenië en Georgië zijn de organiserende landen. De openingsmatch is voor Roemenië, de finale zal plaatsvinden in Georgië, dat zelf voor het eerst zal deelnemen aan het EK U21.

Waarom is dit EK U21 zo belangrijk?

Het EK voor beloften is traditioneel van groot belang met het oog op de Olympische Spelen. Op basis van dit EK worden namelijk de tickets uitgereikt voor het olympisch voetbaltoernooi. Het EK U21 wordt om de 2 jaar georganiseerd, en om de 4 jaar worden er de olympische tickets uitgedeeld.

De laatste keer dat België mee voetbalde op de Spelen, was tijdens de editie van 2008 in China. De Gouden Generatie van onder anderen Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Marouane Fellaini en Mousa Dembélé liet zich toen een eerste keer zien op het grote podium.

De top 3 van het EK U21 mag een uitnodiging in de bus verwachten voor Parijs 2024. Uitzonderingen hierop zijn Frankrijk, dat als gastland van de Spelen al geplaatst is, en Engeland, dat enkel als Groot-Brittannië kan deelnemen aan de Spelen. 

 

Omdat er daarover geen akkoord is tussen de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland kan Engeland zich niet plaatsen via dit EK.

 

Wie zich wel kan plaatsen via deze weg, zijn de Belgische beloften. Noteer dus zeker de loting voor de groepsfase van het EK U21 in uw agenda vanavond, te volgen via livestream op deze site. De Belgen zijn ingedeeld in pot 3. 

Welke Belgische spelers komen in aanmerking voor het EK U21?

In de meest recente selectie van de beloften vorige maand vinden we veel bekende namen die het mooie weer maken in binnen- en buitenland. 

 

Onder meer Maarten Vandevoordt (KRC Genk), Koni De Winter (Empoli), Hugo Siquet (SC Freiburg), Yari Verschaeren en Marco Kana (beiden RSC Anderlecht), Aster Vranckx (AC Milan), Yorbe Vertessen (PSV), Jérémy Doku (Stade Rennes) en Largie Ramazani (Almeria) zijn zeker geen onbekenden bij het grote publiek.

 

In theorie kan Jacky Mathijssen ook nog Charles De Ketelaere (AC Milan), Arthur Theate (Stade Rennes), Loïs Openda (RC Lens), Amadou Onana (Everton), Zeno Debast (RSC Anderlecht), Roméo Lavia (Southampton) en Michel-Ange Balikwisha (Antwerp) selecteren.

Al is het maar de vraag hoe slopend het seizoen al geweest is voor deze spelers, aangezien het EK van start gaat na een lang en zwaar jaar met eventueel het WK in Qatar erbij. De kans lijkt klein dat we bijvoorbeeld De Ketelaere zowel bij de Rode Duivels als bij de U21 aan het werk zullen zien. 

Hoe verliep de kwalificatie van België?

De Belgen verzekerden zich in de kwalificaties als allereerste land van de groepsfase van het EK, na de twee automatisch geplaatste gastlanden uiteraard.

De jongens van bondcoach Jacky Mathijssen wonnen groep I met verder daarin Denemarken, Turkije, Schotland en Kazachstan. Geen van deze landen wist zich te plaatsen voor de eindfase van het EK. 

wedstrijden België in groep I
Kazachstan België 1-3
Turkije België 0-3
België Kazachstan 2-0
België Denemarken 1-0
België Turkije 2-0
Schotland België 0-2
Denemarken België 1-1
België Schotland 0-0
stand in groep I
    M W G V +/- punten
1. België 8 6 2 0 +12 20
2. Denemarken 6 4 1 1 +5 13
3. Turkije 6 2 1 3 -3 7
4. Schotland 7 1 3 3 -4 6
5. Kazachstan 7 0 1 6 -10 1
Gerelateerd: