Ga naar de inhoud

Spanje en Portugal integreren Oekraïne in hun gezamenlijke kandidatuur voor WK 2030

Oekraïne, een land in oorlog, dat ook nog aan voetbal denkt.

Zoals gisteren al in verschillende media gemeld, hebben Spanje, Portugal en Oekraïne vandaag officieel meegedeeld dat ze samen de Wereldbeker voetbal in 2030 willen organiseren. De Iberische duokandidatuur was al bekend, met Oekraïne erbij willen de landen een boodschap van solidariteit en hoop uitspelen. 

De 3 bondsvoorzitters gaven vanmiddag een persconferentie op de hoofdzetel van de Europese voetbalbond (UEFA) in Nyon, in Zwitserland. "Ons project wil een inspiratiebron zijn voor de samenleving door het voetbal. We lanceren een boodschap van solidariteit en hoop", stelde de Spaanse bond (RFEF) in een persbericht.
 
De integratie van Oekraïne kreeg "de steun van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin", verduidelijkte het Spaanse communiqué.

"De hardnekkigheid en weerstand van het Oekraïense volk zijn een inspiratiebron", vermeldde de Portugese federatie (FPF) in een eigen persbericht.

Hoe alles concreet er zal uitzien, moet nog uitgewerkt worden, gaf de FPF mee: "De voorwaarden van de aanhechting van Oekraïne aan deze kandidatuur zullen te gepasten tijde besproken en bepaald worden."

"De institutionele zetel is in Madrid, de administratieve in Lissabon. De Oekraïense delegatie zal zich nu bij ons voegen."

"Vandaag gaat het om de bekendmaking van deze gezamenlijke Europese kandidatuur. De komende maanden zullen we besteden aan het werk op het veld. Voorlopig zijn we blij met dit nieuws", besloot RFEF-preses Luis Rubiales.

WK 2022, 2026 en 2030

Dit jaar wordt het WK voetbal in Qatar gespeeld en over vier jaar zijn de Verenigde Staten, Canada en Mexico de gastlanden.

Een Zuid-Amerikaanse entente, bestaande uit Argentinië, Paraguay, Uruguay en Chili, toonde eerder ook al interesse om het WK voetbal van 2030 te organiseren, 100 jaar na de eerste editie in Uruguay.

Ook in onder meer Marokko, Egypte, Saudi-Arabië en Israël is er belangstelling.

Saudi-Arabië zou proberen om Egypte en Griekenland te verleiden, zodat het de steun geniet van de Europese, Aziatische en Afrikaanse confederatie.