Het vliegend gevaar van Wollongong: de Australische ekster

 ma 19 september 2022 15:22

Vorige week donderdag maakte Remco Evenepoel al eens kennis met de zwartrugfluitvogel, ofte de Australische ekster. Op training werd Evenepoel aangevallen, iets wat wielertoeristen down-under wel meer overkomt en wat vaak voor ongevallen zorgt.

"Ik zen aangevallen door ne vogel"

Ze hadden hem ervoor gewaarschuwd, maar toch was het even schrikken voor Remco Evenepoel toen hij vorige week op z'n trainingsritje aangevallen werd. "Ik zen aangevallen door ne vogel", vertelde hij al lachend aan onze man ter plekke.

 

"Ik hoop gewoon dat het bij deze ene keer zal blijven, maar ik vrees ervoor. Die vogel bleef de hele tijd boven mijn hoofd vliegen. Het was wel schrikken, maar dat is Australië, zeker? Daar hadden ze me voor verwittigd."

 

De schuldige voor deze aanvallen is de zwartrugfluitvogel, of Australische ekster. Deze dominante vogel verdedigt z'n broedgebied fanatiek tegen indringers. 

Het was wel schrikken, maar dat is Australië, zeker?

Remco Evenepoel

In Australië, Indonesië en Nieuw-Guinea wordt gewaarschuwd om de broedplaatsen van deze vogels niet te benaderen. Maar toch zijn aanvallen van deze vogel schering en inslag bij wielertoeristen en gebeuren er hierdoor vaak ongevallen. 

 

De regionale overheid geeft dan ook aan fietsers de raad om af te stappen en te voet verder te gaan als ze aangevallen worden. Of hun helm te versieren met glimmende dingen.


Opletten geblazen dus in de volgende dagen op het WK wielrennen, want het broedseizoen is volop aan de gang.  Het gevaar zou wel eens uit de lucht kunnen komen.

Bekijk hier de quote van Evenepoel over de aanval:

Bekijk hier een aanval van de Australische ekster