Ga naar de inhoud

Surft de Super League mee op het succes van de Red Flames? "België moet nog stappen zetten"

 vr 12 augustus 2022 19:50
Onzia ziet dat het Belgische vrouwenvoetbal in de goede flow zit.

Het Belgische vrouwenvoetbal zit in de flow. De Red Flames haalden op het afgelopen EK een historische kwartfinale, de Belgische competitie moet nu verder drijven op die positieve vibe. Voormalig Red Flame Lenie Onzia blikt vlak voor de start van de Women's Super League vooruit: "De drie grote clubs moeten de rest meekrijgen in hun zog."

De Red Flames hebben deze zomer de zon doen schijnen in het Belgische voetballandschap. Voormalig Red Flame Lenie Onzia (33), die nog maar net haar schoenen aan de haak heeft gehangen, ziet een positieve evolutie in het vrouwenvoetbal in ons land.


"Het is mooi hoe de Flames het vrouwenvoetbal in ons land in een positief daglicht hebben gesteld", zegt ze. "We zagen op het EK heel spannende en mooie wedstrijden. Dat is opnieuw een stap in de goede richting, meer aandacht en positieve exposure voor het vrouwenvoetbal."


"Het was voor de Flames een heel mooie ervaring, zowel voor de speelsters die in eigen land spelen als zij die in het buitenland spelen. De jonge internationals hebben kunnen proeven van het hoogste niveau, misschien kunnen ze op termijn een mooie stap maken naar het buitenland."

Kan de Grote Drie de rest op sleeptouw nemen?

Het vertrek van Belgische talenten richting het buitenland, betekent ook een verarming van de eigen competitie. Al is voor vele speelsters die stap wel nog steeds nodig. 

 

"In het buitenland zijn er competities die toch nog een stap verder staan, op vlak van professionalisering en de werking op dagelijkse basis. Ik hoop dat op termijn de Belgische competitie die stappen ook kan zetten."


In België wordt er vooral nog gekeken in de richting van de Grote Drie - Anderlecht, OHL en Club Brugge - om voor die evolutie te zorgen. Moet de rest ook volgen? 


"Die drie clubs staan inderdaad een paar stappen verder, maar zijn ook al langer bezig. Stap voor stap moeten zij zoveel mogelijk clubs meekrijgen in hun zog. Het is de taak van de clubs en van de federatie om dat samen in goede banen te leiden."

In het buitenland zijn er competities die verder staan op vlak van professionalisering en dagelijkse werking. Ik hoop dat België die stappen ook kan zetten.

Lenie Onzia

Engeland won vorige maand in eigen land het EK voetbal. Wat kan België van de Engelse vrouwen leren en eventueel meenemen naar de Super League? "De Engelse competitie heeft natuurlijk jaren voorsprong. Ze hebben een heel uitgebreide werking met clubs die op dagelijkse basis professioneel werken."

 

"Er wordt heel veel geinvesteerd op zowel het voetbaltechnische vlak maar ook het fysieke vlak. Dat gaat dan van loopvermogen tot pure powertraining. Dat zijn stappen die we in België echt nog moeten zetten."

Gerelateerd: