Ga naar de inhoud

Flames treffen Zweden in kwartfinale: "Met zelfvertrouwen, maar de voeten op de grond"

Veel tijd om na te genieten van de historische kwartfinale-kwalificatie is er niet voor de Red Flames. Vrijdag kijkt de Belgische vrouwenploeg al in de ogen van topland Zweden. Bondscoach Ives Serneels schat de tegenstand hoog in, maar blikt positief vooruit op de volgende ronde. "Zelfvertrouwen is aanwezig in de groep."

Nu de Red Flames de groepsfase van het EK hebben overleefd, stoten ze in de kwartfinales op Zweden. Ze geven de olympische vicekampioen en nummer twee op de FIFA-ranking vrijdagavond partij. 

 

Bondscoach Ives Serneels leeft met vertrouwen toe naar de wedstrijd, maar beseft dat zijn team voor een zware uitdaging staat."We hebben zelfvertrouwen maar houden de voeten op de grond. Zweden blijft de nummer twee van de wereld en hun palmares van de afgelopen jaren is indrukwekkend", weet de bondscoach.

 

"Anderzijds is het voor ons goed dat we in een nieuwe fase van het toernooi belanden. De poulefase is voorbij, nu is het "één-tegen één". Dat is anders dan de poulewedstrijden die we hebben gespeeld en moet ons vertrouwen geven."    

Misschien zou een extra dag bij sommige speelsters voor wat verwarring kunnen zorgen

Bondscoach Ives Serneels

Zweden speelde zondag al zijn laatste groepswedstrijd tegen Portugal. Een dag eerder dan de partij van de Flames tegen Italië. Bovendien kennen de Zweden - in tegenstelling tot de Belgen - het Leigh Sports Village Stadium al. Daar vond ook hun match tegen de Portugezen plaats. 

 

De bondscoach beaamt dat Zweden "op papier" een voordeel lijkt te hebben, maar legt uit dat zijn speelsters inmiddels gewend zijn aan het ritme om met een tussenperiode van slechts drie dagen een wedstrijd voor te bereiden. "De structuur staat er. De speelsters weten heel goed wat ze telkens moeten doen in die drie dagen om zich klaar te stomen."

 

"Misschien zou een extra rustdag bij sommige speelsters voor wat verwarring kunnen zorgen. Dat is in mijn ogen dus geen nadeel", benadrukt Serneels.   

Kunnen de Flames genieten van een positief momentum na de overwinning tegen Italië?

WK-tegenstander op zoek naar coach: "Geen voordeel"

Inmiddels heeft de Noorse vrouwenploeg afscheid genomen van bondscoach Martin Sjögren na een teleurstellende exit in de groepsfase. Noorwegen is op 2 september tegenstander van de Flames in de voorronde van het WK 2023. 

 

De Belgen moeten thuis met vier doelpunten verschil winnen van de Noren om hen alsnog van groepswinst en het rechtstreekse WK-ticket te houden. Het vertrek van hun coach zo kort voor dat belangrijke duel is in de ogen van Serneels niet noodzakelijk goed nieuws voor de Flames.   

 

"Eerlijk gezegd had ik misschien liever gehad dat hij in september nog coach zou zijn", legt Serneels uit. "Soms valt het met een nieuwe trainer in de plooi, maar voor mij is zo'n situatie altijd dubbel."

 

"Ik zal nooit de uitspraak vergeten die ik hoorde toen ik zelf nog speler was, namelijk dat je bij een ontslag als spelersgroep altijd in de spiegel moet kijken en jezelf afvragen wat je beter had kunnen doen. Verder ga ik er niet te veel op in. Ik weet wel dat wij hier op het EK een heel goede basis hebben gelegd voor de volgende kwalificatiewedstrijden."