Wout van Aert: "De beste renner? Ik mag dat vooral zelf niet geloven"

  Zijn sportief directeur Merijn Zeeman noemde hem vanochtend nog "de beste renner in deze Tour, misschien wel de beste renner van het moment". Wout van Aert speelt met de pedalen en de tegenstand in de Ronde van Frankrijk. Groen lijkt veilig, geel nog niet. Van Aert: "Alles begint bij de benen van Jonas Vingegaard."

  De lofzang - niet alleen van in zijn eigen ploeg - doet Wout van Aert een beetje blozen, maar hij haalt toch ook zijn schouders op in een gesprek dat door zijn team Jumbo-Visma werd doorgestuurd.

   

  "Het is geweldig om zulke complimenten te horen, maar het belangrijkste is dat ik zoiets zelf niet denk", reageert de nuchtere groene trui op de stelling dat hij de beste renner van het moment is. 

   

  Van Aert wint tijdritten, sprints en staat ook in de bergen zijn mannetje. Dat moet nu nog wat meer in de Pyreneeën na het wegvallen van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk.

   

  "Dit is mijn 4e Tour en in de vorige edities was ik bergop nog sterker in de laatste week. Het peloton is vermoeid, maar ik herstel telkens goed. Dat opgebouwde vertrouwen neem ik mee."

  Jumbo-Visma tijdens de rustdag in Carcassonne.

  "Ik heb het nodig om af en toe mijn kans te mogen gaan"

  Wout van Aert - "voor zover ik weet heb ik negatief getest op corona" - vult elke dag het beeldscherm. Als kopman of als knecht.

   

  "Mentaal heb ik het nodig om af en toe mijn kans te mogen wagen", legt hij uit. "Het motiveert me dan zelfs nog meer om 's anderendaags de rest te helpen."

   

  "Ik zou mijn motivatie een beetje verliezen als ik 3 weken louter zou moeten knechten. Mijn team ziet het ook zo: ze weten dat ze op me kunnen rekenen tijdens de dagen waarop ik niet kan winnen."

   

  "Het lijkt me saai als ik gewoon over de bergen moet geraken en op tijd moet finishen. Ik ben dankbaar dat ik elke dag iets te doen heb."

  Ik knap veel werk op, maar er zijn ook veel momenten waarop ik rust kan nemen.

  Wout van Aert

  Die mentaliteit siert Van Aert, maar vreet tegelijk ook energie. "Wellicht raak ik ook wel eens vermoeid", zegt de Belgische topper in een gesprek met een Deense reporter.

   

  "Het lijkt wel alsof ik er elke dag ben, maar ik heb steeds rustig kunnen fietsen op de slotklim. Ik knap veel werk op, maar er zijn ook veel momenten waarop ik rust kan nemen."

  "Eigen ambities komen in het weekend wel weer naar boven"

  Vanaf morgen zal de rust wel beperkt zijn in de cols. "We zijn 2 sleutelrenners voor de bergen kwijt, maar we hebben ook al getoond dat we top zijn. Ik geloof dat we sterk genoeg zijn om te controleren."

   

  "Alles begint met de benen van Jonas (Vingegaard). Het zullen hectische ritten worden en vooral de start wordt cruciaal."

   

  "Mijn eigen ambities komen in het weekend wel weer naar boven met de tijdrit en Parijs, maar nu primeert het geel."

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV59:58:28
  2Tadej PogacarUAD+2:22
  3Geraint ThomasIGD+2:43
  4Romain BardetDSM+3:01
  5Adam YatesIGD+4:06
  6Nairo QuintanaARK+4:15
  7Louis MeintjesIWG+4:24
  8David GauduGFC+4:24
  9Tom PidcockIGD+8:49
  10Enric MasMOV+9:58
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
  9wegwedstrijd