Merijn Zeeman, architect bij Jumbo-Visma: "Zenuwachtig? Niet meer dan ik al was"

  De sterren leken gunstig te staan voor Jumbo-Visma, maar gisteren viel de hemel min of meer op het hoofd van de Nederlandse brigade. Na het afscheid van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk moeten de Nederlanders hun tactische plan bijschaven. Hallo, sportief directeur Merijn Zeeman? 

  "Het wordt wel een depressief interview", lacht Merijn Zeeman na enkele minuten tijdens het gesprek met onze reporter. Al geeft de Nederlander het in één adem grif toe: gisteren was een rotdag voor Jumbo-Visma.

   

  Moeten de geelhemden vandaag hun wonden likken? "Ik heb hem nog niet gezien, maar volgens mij gaat het goed met Jonas Vingegaard", vertelde Zeeman deze ochtend.

   

  De zorgen rond Tiesj Benoot zijn iets groter na zijn val. Of niet? "Hij zat al vrolijk bij het ontbijt en hij zei dat het hem niet tegenviel. Hij heeft flinke wonden en daar zal hij last van hebben, maar het komt sowieso goed."

   

  Maar toch: de zwarte zondag heeft zijn sporen nagelaten. "Alles ging prima, maar dan was er die dubbele val. Dat is de Tour de France."

   

  "Gisteren waren wij het, morgen kan het iemand anders zijn. Daar moet je niet te lang bij stilstaan. Je moet het accepteren en kijken naar beter."

  Gele trui Jonas Vingegaard kwam gisteren ten val.

  "Opgave van Roglic was eerder een dag te laat dan een dag te vroeg"

  De ellende begon zondagochtend al met de opgave van Primoz Roglic. Heeft Jumbo-Visma daar - achteraf bekeken - spijt van?

   

  Merijn Zeeman: "Neen, het was niet te vroeg. Het was eerder een dag te laat dan een dag te vroeg."

   

  "Er zat niets meer in Primoz. Hij wilde niets liever dan Jonas helpen tot in Parijs, maar als je met zoveel pijn fietst en compleet leeg bent... Dan ben je geen bijdrage meer voor het team. Je kunt iemand dan in de vernieling helpen, maar zo zijn wij niet."

   

  Met de kritiek als zou Roglic niet willen knechten moest Zeeman lachen. Met een kwart van de ploeg naar huis zal Jumbo-Visma echter tactisch moeten ingrijpen. "Ja, maar in de Tour moet je altijd anticiperen."

   

  "Voor de Alpen moesten we een plan bedenken, want ik las toen dat de Tour al beslist was. Daar hebben we het omgedraaid en nu zitten wij in de hoek waar de klappen vallen."

   

  "Dit is een meedogenloze wedstrijd. Je moet ermee omgaan en dat kunnen wij. De beste renner wint in Parijs en het is nog niet gestreden."

   

  "Tadej Pogacar zal tot de allerlaatste snik blijven knokken, net als Ineos Grenadiers. Zij hebben nog 3 man in de top 10 en ze hebben dus nog opties. We hebben hen nooit uitgevlakt en doen dat dus zeker niet."

  Dit is een meedogenloze wedstrijd. Je moet ermee omgaan en dat kunnen wij. De beste renner wint in Parijs en het is nog niet gestreden.

  Merijn Zeeman, sportief directeur Jumbo-Visma

  "Van Aert nog meer in dienst? Niet meer dan we gepland hadden"

  Maar gelukkig is er nog altijd... Wout van Aert. "Ik heb het gisteren nog gezegd: Wout is een fantastische kopman en een fantastische helper in één", aldus de sportief directeur.

   

  "Hij is misschien wel de beste renner in deze Tour, of zelfs de beste renner momenteel. Wout is een fantastische persoonlijkheid, een echte leider. Hij geeft ons vertrouwen."

   

  Een leider die nog meer zal moeten knechten in de Pyreneeën van dinsdag tot en met donderdag. "Dat is niet veranderd."

   

  "We wilden het groene doel altijd al zo snel mogelijk beslissen zodat Wout zich verderop nog meer in dienst kon stellen van het geel. Dat is perfect geslaagd."

   

  "Dat hij nu toch nog meer in dienst zal moeten rijden? Niet anders dan we gepland hadden. Ook individueel zijn er nog doelen voor Wout met de tijdrit en Parijs."

   

  "We houden gewoon vast aan ons plan. Of ik nu zenuwachtiger ben? Niet meer dan dat ik al was. Geel in de Tour is niet niks, hé. We weten hoe het kan aflopen. Tot en met de tijdrit kan er vanalles gebeuren."

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV59:58:28
  2Tadej PogacarUAD+2:22
  3Geraint ThomasIGD+2:43
  4Romain BardetDSM+3:01
  5Adam YatesIGD+4:06
  6Nairo QuintanaARK+4:15
  7Louis MeintjesIWG+4:24
  8David GauduGFC+4:24
  9Tom PidcockIGD+8:49
  10Enric MasMOV+9:58
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
  9wegwedstrijdsemi bergetappeAigle - Châtel192,9 kmJungelsPogacar
  10wegwedstrijd