Trainingsmakkers Bashir en Nageeye willen opnieuw toeslaan op WK atletiek: "De Abdi's tegen de wereld"

 za 16 juli 2022 14:31
Abdi Nageeye en Bashir Abdi steunden elkaar ook al door dik en dun op de olympische marathon in Sapporo.

Na het olympische brons voor Bashir Abdi vorige zomer in Sapporo maakt de marathonloper zich op voor het WK atletiek. In het Amerikaanse Eugene staat de marathon morgen op het programma. "Ik ben al een tijdje in de VS en heb geen last van een jetlag, ik voel me echt fris", vertelde Abdi.

Na een moeilijke start van het jaar met een vervelende blessure is de zichtbaar gemotiveerde Bashir Abdi er straks bij op de WK-marathon in Eugene. Hij komt er wel aan de start zonder referenties, de laatste keer dat Abdi in actie kwam was op de marathon in Rotterdam in april.

 

"Het gaat heel goed met mij", gaf Abdi aan. "Ik sta 1 of 2 kilo zwaarder dan vorig jaar in Sapporo, maar dat ligt vooral aan het vettige eten hier. Het is uiteraard niet zo dat ik minder train."

 

Abdi lijkt zich nog niet al te veel zorgen te maken in wat hem te wachten staat: "Ik ben het parcours nog niet gaan verkennen. We lopen 3 rondes op hetzelfde parcours. In de eerste ronde zal ik wel al merken waar de lastige stukken liggen."

Ik ben het parcours nog niet gaan verkennen, ik zal in de eerste ronde wel zien waar de zware stukken liggen.

Bashir Abdi

Abdi en Abdi tegen de wereld

Abdi kent vooralsnog niet het beste seizoen: "Ik start hier niet echt met referentiepunten. Na mijn blessure liep ik enkel mee in Rotterdam, maar sindsdien is alles wel naar wens verlopen. Ik heb kunnen opbouwen naar dit niveau, we zullen zien waar het mij brengt."

 

"Ik ben ook al een heel tijdje in de Verenigde Staten dus van een jetlag is er geen sprake meer. Ik voel me echt veel frisser dan vorig jaar in Sapporo."

 

Een fris gevoel had Abdi niet nodig om naar een bronzen plak te lopen op de Olympische Spelen in Japan. Het is afwachten of hij dit jaar ook kan wedijveren met de toppers: "Het is een bijzonder stevig WK, iedereen is hier buiten (olympisch kampioen) Kipchoge."

 

Op die olympische marathon zorgden Bashir Abdi en Abdi Nageeye nog voor een bijzonder mooi moment. Nageeye schreeuwde zijn trainingsmakker zowat over de finish en ook in Eugene zullen ze elkaar niet uit het oog verliezen: "We kennen elkaar gewoon door en door. Zondag zijn het de Abdi's tegen de wereld."

 

"Het is moeilijk om een marathon te voorspellen. Wat er ook zal gebeuren we zullen proberen te zien wat er kan. Er zal in elk geval veel geduld moeten zijn, een marathon begint pas na 35 kilometer."

Nageeye (Abdi) en ik kennen elkaar door en door. We zullen zien wat mogelijk is. Een marathon begint pas na 35 kilometer.

Bashir Abdi

Abdi hoopt zelf ook weer een hoofdrol te spelen: "Ik wil graag voorin meedoen en daarvoor kom ik ook, maar het is moeilijk te voorspellen. Iedereen is hier en er wordt gelopen in de thuisbasis van Nike. Sommige atleten zullen dus extra scherp staan."

 

Zoek overigens niet naar Koen Naert in Eugene. Hij verdedigt in augustus zijn Europese titel in München.

Gerelateerd: