Ga naar de inhoud

Keniaanse sprintsensatie Ferdinand Omanyala: "Misschien is 9"58 van Usain Bolt ooit haalbaar"

Wie de woorden atletiek en Kenia in dezelfde zin ziet opduiken, denkt automatisch meteen aan middellange- en langeafstandslopers. Maar sinds enkele jaren heeft Kenia zijn eigen sprintsensatie op de 100 meter: Ferdinand Omura Omanyala. Wie is deze snelle man die door visumperikelen maar net het WK haalde?

De snelste Afrikaanse chrono aller tijden: 9"77

Het is 18 september 2021.  Anderhalve maand na z’n uitschakeling in de halve finale op de Olympische Spelen loopt Ferdinand Omanyala in het Moi International Sports Centre in Nairobi de 100 meter van zijn leven. 

 

Wanneer hij, als tweede na Trayvon Bromell, over de finish dendert stopt de chrono op 9"77, een nieuw Afrikaans record. Met die tijd komt Omanyala in het selecte kransje van 10 snelste mannen aller tijden.

 

Ook dit jaar gaat Omanyala door op z’n elan. Begin mei loopt hij, in optimale omstandigheden en met de maximaal toegelaten rugwind van 2m/sec, naar 9"85.
De beste tijd van het seizoen op dat moment.

 

“Het was mijn doel om op deze meeting snel te zijn, maar ik verwachtte eigenlijk een 9"6”, lacht Omanyala. “Maar ik kan niet ontevreden zijn met deze 9"85, want daarmee heb ik de beste wereldjaarprestatie.”

Bekijk de recordsprint van Ferdinand Omanyala

Ex-rugbyspeler met dopingverleden

Omanyala zette zijn eerste stappen niet in de atletiek, maar in het rugby. Al snel bleek dat hij een getalenteerde sprinter was. Tijdens zijn eerste twee jaar als 100 meter loper dook hij al onder de 10-secondengrens.

 

Maar in 2017 ging het mis. De Keniaan werd betrapt op het gebruik van steroïden en kreeg een schorsing van 14 maanden. Zelf hield hij z’n onschuld altijd vol: “Ik gebruikte een pijnstiller waarin een verboden product zat. Het was brute pech”, verklaarde hij toen aan de BBC.

 

Bij z’n terugkeer leek het alsof zijn beste tijden achter hem lagen. Maar sinds twee jaar groeit hij opnieuw naar zijn topvorm, met de 9"77 van 2021 dus als summum. 

 

“Sinds de Olympische Spelen van Tokio is mijn zelfvertrouwen gegroeid. Op televisie lijken die andere sprinters onbereikbaar, maar als je er zelf tussen staat dan zie je dat het ook maar mensen zijn.”

 

En de Keniaan is ambitieus. “Ik weet niet waar mijn limiet ligt? Maar ik hoop ooit onder de 9"70 te lopen en wie weet is misschien de 9"58 van Usain Bolt ooit haalbaar.”

Atletiek in Kenia is meer dan afstandslopers alleen

Met z’n snelle benen op de sprint doorbreekt de 26-jarige chemiestudent uit Nairobi het denkpatroon dat Kenia enkel toppers op de middellange en lange afstand kan produceren.

 

“De wereld kijkt naar Afrikaanse atleten en ziet enkel de afstandslopers die door de jaren heen heel succesvol geweest zijn. Maar er is ook veel sprinttalent in Kenia en Afrika als continent.”

 

Omanyala hoopt met zijn prestaties een voorbeeld te kunnen zijn voor de jeugd. “Ik droom dat er binnen 5 jaar meer Omanyalas komen, kinderen die kunnen sprinten. Maar ze moeten ook de faciliteiten hebben om hun talenten te ontwikkelen.”

Keniaanse marathonloper Kipchoge wint goud in Tokio

10 snelste 100m lopers aller tijden

  1. Usain Bolt (Jamaica) - 9"58
  2. Tyson Gay (USA) - 9"69
  3. Yohan Blake (Jamaica) - 9"69
  4. Asafa Powell (Jamaica) - 9"72
  5. Justin Gatlin (USA) - 9"74
  6. Christian Coleman (USA) - 9"76
  7. Trayvon Bromell (USA) - 9"76 
  8. Ferdinand Omanyala (Kenia) - 9"77
  9. Nesta Carter (Jamaica) - 9"78
  10. Maurice Greene (USA) - 9"79