Gisteren werelduurrecord, vandaag BK tijdrijden? Vromant wil "trui niet zomaar afgeven"

 zo 17 juli 2022 08:50
Paralympiër Ewoud Vromant heeft in Zwitserland het werelduurrecord in de MC2-klasse verpulverd.

Ook buiten de Tour de France wordt er gekoerst. Meer nog: er worden zelfs records gebroken. Paralympiër Ewoud Vromant heeft gisteren in Zwitserland het werelduurrecord in de MC2-klasse verpulverd. In Vive le Vélo blikte hij terug op de geweldige prestatie.

In het Zwitserse Grenchen heeft Paralympiër Ewoud Vromant gisteren een aanval gedaan op het werelduurrecord in de MC2-klasse. Mét succes. 

 

Vromant, die een rechterbovenbeenamputatie heeft, legde op de Zwitserse piste in één uur tijd 46,521 kilometer af. Daarmee doet de Belg ruim 3 kilometer beter dan de vorige recordhouder.

 

In Vive le Vélo werd er nog even stilgestaan bij de prestatie en kwam de kersverse werelduurrecordhouder aan het woord. Hoe voelt hij zich de avond na zijn poging?

 

"Doodmoe. Ik ben stijf en verzuurd", vertelt Vroman. "Het was toch nog een pak zwaarder dan ik verwacht had."

 

"Ik had eigenlijk veel vertrouwen in deze poging omdat we dit al drie jaar zijn aan het voorbereiden. In 2019 heb ik de eerste testen uitgevoerd en toen wist ik eigenlijk al dat het record zeker te breken was."

 

"Het kwam er op aan om de juiste datum te vinden. Dat was niet evident door de coronaperikelen en de Paralympische Spelen."

Eens ik op snelheid ben is het quasi hetzelfde als fietsen met twee benen. Het starten is cruciaal omdat ik niet kan rechtstaan op de trappers.

Ewoud Vromant

Fietsen op een piste is niet vanzelfsprekend, zelfs met twee benen. Waar moet je vooral op letten als je het met één been doet?

 

"Het verschil valt eigenlijk al bij al goed mee. Eens dat ik op snelheid ben is het vrijwel hetzelfde als fietsen met twee benen. Het starten is een van de cruciale punten. Ik kan niet rechtstaan op de trappers, dus duurt het langer om op snelheid te komen."

 

In 1972 brak ene Eddy Merckx in Mexico City het uurrecord op de piste. Hij legde toen 49.431 kilometer af in een uur. Dat is slechts drie kilometer verder dan Vromant. 

 

"Het is echt een indrukwekkende prestatie'", vindt ook Axel Merckx. "Ik denk niet dat ik momenteel 46 km/u kan fietsen op een piste."

Vandaag nog het BK tijdrijden?

Binnen een aantal weken verschijnt Vromant in Canada, waar hij het WK (tijdrijden/weg) zal meedoen. Het wordt dus nog een drukke zomer voor Vromant.

 

"Klopt. Ik heb trouwens halvelings het zotte idee om zondag nog het BK tijdrijden mee te doen, al begin ik stilaan te twijfelen. Ik kan met moeite de trap op momenteel."

 

"Mijn tijdritfiets staat wel klaar in België, dus misschien spring ik dadelijk nog in de auto om naar huis te rijden." 

 

"Toch denk ik niet dat ik die trui zomaar wil afgeven. Ik wil er voor vechten. Of de concurrentie tevreden zal zijn om mij morgen plotseling te zien? Dat betwijfel ik", grijnst de kersvers werelduurrecordhouder, die in het holst van de nacht effectief naar België vertrokken is om straks deel te nemen aan het BK.

Gerelateerd: