Bert De Backer in Vive le Vélo: "Jumbo-Visma heeft het hele peloton belachelijk gemaakt"

  Bert De Backer keek vol bewondering naar het kunststukje van Wout van Aert.

  De wonderdag van Wout van Aert was natuurlijk ook in Vive le Vélo hét gespreksonderwerp. De bewondering bij de gasten van Karl Vannieuwkerke was groot voor de fiere geletruidrager. "Ik ben heel stil geworden van die prestatie", klonk het bij analist Bert De Backer.

  Geert Verdickt, zanger van Buurman, kon zijn eigen ogen bijna niet geloven toen hij Van Aert solo naar de winst zag fladderen in Calais. "Hoe doet die mens dat, dat is toch ongelofelijk?”

   

  Ook bij analist Bert De Backer is het ontzag groot. "Ik ben heel stil geworden van die prestatie. Het begon met Nathan Van Hooydonck. Toen ze de afdaling aanvatten, zaten ze met 3 à 4 ploegen naast elkaar te vechten om als eerste in te draaien."

   

  "Het was een heel belangrijke bocht, want als je op plaats 30 zat, was je bij wijze van spreken al 30 seconden kwijt op de eerste. Tiesj reed volgens mij ook zijn beste minuten van het jaar."

   

  "Die jongens hebben dan de luxe dat ze mogen uitsturen, maar Wout moet dan nog beginnen aan zijn 10 kilometer. Ik denk dat Wout dit jaar nog niet veel sneller zal gereden hebben dan op die klim."

  Wout zal dit jaar nog niet veel sneller gereden hebben dan op die klim.

  Analist Bert De Backer

  "De mooiste overwinning moet nog komen, in Parijs-Roubaix"

  Jonas Vingegaard kon zijn wagonnetje op Cap Blanc-Nez net niet aanpikken bij ploegmaat Van Aert. Primoz Roglic al helemaal niet, de Sloveen zat opvallend ver op de klim. Een veeg teken? “Ik denk dat het veeleer de positionering was”, zegt Benji Naesen, één van de bezielers van de Lanterne Rouge Cycling Podcast.

   

  “Roglic lijkt me wel gepast voor zo’n beklimming, maar in Milaan-Sanremo had hij ook moeite met positionering op de Cipressa en de Poggio. Daardoor miste hij op de Poggio iets extra om nog wat te kunnen doen."

   

  "Misschien was dat hier nu ook het geval en moest hij vanuit een slechte positie te veel inspanningen leveren om nog vooraan te raken en lukte dat niet meer. Ofwel nam hij een tactische beslissing.”

   

  De Backer nuanceert. “Er is ook niet zoveel plaats. Van Hooydonck zat eerst, dan Benoot in het wiel, dan Van Aert en dan Vingegaard. Dan heb je er al vier. Je kan niet met iedereen van de ploeg in de eerste vijf opdraaien."

   

  Mama Ivonne vond de zege van Van Aert in Calais de mooiste uit zijn carrière. Volgens Benji Naesen moet het beste nog komen. “Hij heeft al veel mooie overwinningen geboekt: de Ventoux, Champs-Elysées, nu deze etappe. Maar
  de mooiste zal in Parijs-Roubaix komen.”

   

  “Hij heeft dit met de ploeg gedaan”, vult De Backer aan. “Dat speelt toch ook mee in de beleving. Hij komt solo over de finish, maar heel cru gezegd hebben ze met de ploeg het hele peloton bijna belachelijk gemaakt. Dat voelt wel lekker denk ik.”

  Met Bert De Backer, Benji Naessen en Geert Verdickt

  Talkshow waarin Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terugblikt op de voorbije Tourdag. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek 'Touristique' niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. De gasten zijn Bert De Backer, Benji Naessen en Geert Verdickt.
  bekijk dit programma op VRT NU
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappe