Ga naar de inhoud

Thijs Zonneveld in Vive le Vélo: "Dit is de vervolmaking van de comeback van Jakobsen"

Thijs Zonneveld zag Jakobsen in één klap volwassen worden na zijn dramatische val.

Het lijkt wel het scenario voor een film. Bijna twee jaar geleden zweefde Fabio Jakobsen tussen leven en dood na zijn zware val in de Ronde van Polen, nu is hij ritwinnaar in de Tour de France. In Vive le Vélo uitte columnist Thijs Zonneveld zijn bewondering voor het onwaarschijnlijke sprookje van de Nederlandse sprinter. “Hij dacht dat hij nu in een fabriek zou werken, in plaats daarvan wint hij een Touretappe.”

Thijs Zonneveld sprong op het laatste moment in toen Bradley Wiggins ziek afzegde voor Vive le Vélo. Geen betere tafelgast dan de Nederlandse columnist om het straffe verhaal van Fabio Jakobsen te duiden sinds zijn zware crash in de Ronde van Polen.

 

“Dit is de vervolmaking van de comeback. We wisten dat het niet verbazend zou zijn als hij een rit zou winnen in de Tour, als je kijkt hoeveel sprints hij het afgelopen jaar gewonnen heeft. Maar ik moet mezelf soms echt vergewissen van de datum waarop hij is gevallen."

 

"Of de datum dat ik tegenover hem zat toen hij voor de eerste keer een interview deed en hoe kapot hij toen was. Zijn toekomst was toen één groot vraagteken. Hij wist niet eens of hij überhaupt nog kon fietsen of wielrennen en zeker niet of hij ooit nog sprinter kon zijn op het hoogste niveau. Dat was Kerstmis 2020, dus amper anderhalf jaar geleden."

 

"Zijn contract liep toen tot eind 2021 en hij had toen echt het scenario in zijn hoofd dat hij dit jaar in een fabriek zou werken. In plaats daarvan wint hij nu een Touretappe. Die stap terug moeten we wel elke keer maken.”

Met Kerstmis 2020 wist hij überhaupt niet of hij nog zou kunnen fietsen en zeker niet sprinten op het hoogste niveau. Dat is amper anderhalf jaar geleden.

"Hoe hij zich er weer tussen smijt, dat is het knapste van zijn comeback"

Zonneveld heeft Jakobsen zien veranderen na zijn zware val. “Toen hij 18 jaar was, was hij één pak branie. Hij had toen echt de grootste bek aan tafel bij zijn opleidingsploeg, hij maakte met iedereen grappen. Toen hij de Scheldeprijs won, was hij ook nog meer een jongen."

 

"Na de crash is dat enorm veranderd. In zijn interview na Kuurne-Brussel-Kuurne alludeerde hij ook meteen op de oorlog in Oekraïne. Hij is letterlijk in één klap volwassen geworden.”

 

Jakobsen won niet alleen de sprint in Nyborg, hij schuwde ook het duel niet met Peter Sagan, die zoals vanouds risico’s nam. Jakobsen smeet zich zonder angst in het gewoel. “Ik vind dat het knapste van zijn comeback. Het was al de vraag of hij fysiek weer beter zou worden, maar dat je je er op deze manier ook weer tussen gaat gooien…"

 

"Hij heeft letterlijk aan zijn verloofde moeten vragen: vind je het goed dat ik überhaupt nog ga wielrennen? Zij kijkt ook niet, ze gaat in de keuken zitten als er een massasprint is. Sagan is één van de grootste blokken beton in het peloton. Als die je aan de kant probeert te zetten en jij gewoon geen millimeter wijkt, ik kan het me bijna niet voorstellen dat je dat durft.”

Jakobsen: "Ik ben in anderhalf jaar tien jaar wijzer geworden"

Fabio Jakobsen kwam ook zelf nog even aan het woord in Vive le Vélo, bij Maarten Vangramberen. In tegenstelling tot ploegmaat Yves Lampaert een dag eerder was het besef bij Jakobsen wel al doorgedrongen.

 

"Ik kan het wel geloven. Ik heb er naartoe geleefd, het werd ook een beetje van mij verwacht. Ik ben blij dat het gelukt is en dat ik iedereen op deze manier kan
terugbetalen." 

 

"De sfeer was gisteren al goed in de ploeg na de winst van Yves. Ik was blij voor hem en wilde zelf ook graag. Toen zei hij meteen: morgen gaan we voor jou. Het is supergaaf wat Yves voor mij gedaan heeft. Dat hij na die val zo terugkwam, laat zijn karakter zien. Hij is in een goede conditie en een superploegmaat."

 

Heeft Jakobsen al een berichtje gekregen van Mark Cavendish, wou Maarten nog weten. “Ik heb nog niet gekeken op mijn telefoon, maar ik weet zeker dat hij blij voor mij is. Hij gaf me voor vandaag ook het advies om te vertrouwen op mijn ploegmaten, want dit is dé ploeg met dé lead-out. Dat advies heb ik gevolgd.” 

 

Jakobsen is nu niet langer de renner die gevallen is, maar misschien wel de beste sprinter ter wereld? "Dat hoop ik, vandaag in elk geval wel, denk ik. Het is bijna een sprookje, ik ben heel dankbaar dat ik hier mag zitten en dat ik erover kan vertellen."

Die noodlottige val in Polen heeft Jakobsen als mens alvast sterk veranderd. “Ik
ben niet meer boos geworden en heb geen mensen meer uitgescholden. Dat is het allemaal niet waard. Ik ben in anderhalf jaar tien jaar wijzer geworden.”

Vive le vélo

Talkshow waarin Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terugblikt op de voorbije Tourdag. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek 'Touristique' niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. De gasten zijn Jan Bakelants, Bradley Wiggins en Brian Holm.
za 25 juni 2022 72 min
Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07Bilbao - Bilbao
Semi Bergetappe
182 km
Adam Yates
Adam Yates
2
02/07Vitoria-Gasteiz - San Sebastián
Semi Bergetappe
207,3 km
Victor Lafay
Adam Yates
3
03/07Amorebieta-Etxano - Bayonne
Vlak
193,5 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
4
04/07Dax - Nogaro
Vlak
181,8 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
5
05/07Pau - Laruns
Bergetappe
162,7 km
Jai Hindley
Jai Hindley
6
06/07Tarbes - Cauterets-Cambasque
Bergetappe
144,9 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
7
07/07Mont-de-Marsan - Bordeaux
Vlak
169,9 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
8
08/07Libourne - Limoges
Vlak
200,7 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
9
09/07Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme
Bergetappe
182,4 km
Michael Woods
Jonas Vingegaard
rustdag 10/07
10
11/07Vulcania - Issoire
Bergetappe
167,2 km
Pello Bilbao
Jonas Vingegaard
11
12/07Clermont-Ferrand - Moulins
Vlak
179,3 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
12
13/07Roanne - Belleville-en-Beaujolais
Semi Bergetappe
168 km
Ion Izagirre
Jonas Vingegaard
13
14/07Châtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier
Bergetappe
137,8 km
Michal Kwiatkowski
Jonas Vingegaard
14
15/07Annemasse - Morzine
Bergetappe
150,4 km
Carlos Rodríguez
Jonas Vingegaard
15
16/07Les Gets - Le Bettex
Bergetappe
179 km
Wout Poels
Jonas Vingegaard
rustdag 17/07
16
18/07Passy - Combloux
tijdrit
22,4 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
17
19/07Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel
Bergetappe
165,7 km
Felix Gall
Jonas Vingegaard
18
20/07Moûtiers - Bourg-en-Bresse
Vlak
184,9 km
Kasper Asgreen
Jonas Vingegaard
19
21/07Moirans-en-Montagne - Poligny
Vlak
172,8 km
Matej Mohoric
Jonas Vingegaard
20
22/07Belfort - Le Markstein
Bergetappe
133,5 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
21
23/07Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs
Vlak
115,1 km
Jordi Meeus
Jonas Vingegaard