Ga naar de inhoud

Yves Lampaert: "Mooi om de gele trui aan een andere Belg te geven"

Yves Lampaert ging onderuit op de Grote Beltbrug.

Na één dag in het geel moet Yves Lampaert zijn gele trui al afgeven aan Wout van Aert. Lampaert kwam ten val op de Grote Beltbrug, maar loodste zijn ploegmaat Fabio Jakobsen wel nog naar ritwinst. "2 op 2, het kon niet beter beginnen voor ons."

Genieten van zijn dag in het geel? Nee, dat zat er voor Lampaert naar eigen zeggen niet in. "Veel tijd om het te beseffen was er eigenlijk niet. Het was een hele dag hard werken om vooraan te blijven. Ik heb er niet echt van kunnen genieten, omdat het zo’n nerveus gedoe was."

 

"Het was de hele dag zeer nerveus op die smalle wegen, voortdurend draaien en keren. Er stond bijzonder veel volk, waardoor de weg nog smaller werd dan die al was."

 

Die nervositeit leidde ook nog eens tot een val op de Grote Beltbrug. Lampaert lag erbij. "Ik wou geen risico nemen en aan de linkerkant rijden, maar toen viel er een renner van EF Education-Easypost. Dat was een beetje knullig. Ik viel erover, gelukkig zonder veel erg."

 

"Ik heb wel een serieuze inspanning moeten leveren om nog terug te keren op de brug. Er was ook nog een délégué die wat simpel deed, die dacht dat je er voordeel mee doet als je valt. Ik heb daar toen wel wat krachten verloren, maar gelukkig ging het niet zo rap in het peloton door de tegenwind."

 

Lampaert kon in de slotfase zelfs nog zijn rol spelen in functie van Jakobsen. "Ik zat perfect in positie naar de laatste bocht toe. Ik keek achter mij en zag dat Fabio in vijfde à zesde positie zat. Ik heb nog doorgetrokken tot op 450 meter van de finish. Ik zag Stuyven in mijn wiel en ben afgezwaaid."

 

"Dit is perfect, winnen met Fabio was ons hoofddoel vandaag. 2 op 2, het kon niet beter beginnen voor ons. Ik ben wel mijn trui kwijt. Het is wat het is. Het is mooi om de gele trui aan een andere Belg te geven, aan Wout."

 

Een bijzonder geslaagde Tourstart dus voor van Quick Step-Alpha Vinyl. Enkel corona zorgt voor een valse noot. "In de staf is het aan het rondgaan, de renners blijven voorlopig gespaard. Hopelijk blijf het zo."

Michael Mørkøv: “Alsof je in het grootste stadion rijdt”

De schade bleef beperkt voor Lampaert na zijn val, met dank aan ploegmaat Michael Mørkøv. “Jammer genoeg raakten Yves en ik betrokken in een valpartij. Yves moest van fiets wisselen, zegt de Deen. “Er was tegenwind, gelukkig kon ik Yves terug naar het peloton loodsen. Dat heeft natuurlijk krachten gekost, maar het belangrijkste was dat Yves veilig bleef.”

 

Mørkøv deed ook nog zijn duit in het zakje om Jakobsen te piloteren naar de ritwinst. “Dit is ongelofelijk. Zijn eerste Tour en meteen een rit winnen. Het is jammer dat Yves zijn gele trui kwijt is, maar dat is nu eenmaal sport. Je kan moeilijk klagen als je de eerste twee ritten gewonnen hebt. Dat is ongelofelijk.”

 

Naast Jakobsen stal vooral ook het Deense publiek de show in deze tweede etappe op Deense bodem. Ook Mørkøv was onder de indruk van zijn landgenoten. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is alsof je in het grootste stadion rijdt. Ik zal dit wellicht nooit meer meemaken. Het is fantastisch hoe de Denen hier meeleven met de Tour.”

Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07Bilbao - Bilbao
Semi Bergetappe
182 km
Adam Yates
Adam Yates
2
02/07Vitoria-Gasteiz - San Sebastián
Semi Bergetappe
207,3 km
Victor Lafay
Adam Yates
3
03/07Amorebieta-Etxano - Bayonne
Vlak
193,5 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
4
04/07Dax - Nogaro
Vlak
181,8 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
5
05/07Pau - Laruns
Bergetappe
162,7 km
Jai Hindley
Jai Hindley
6
06/07Tarbes - Cauterets-Cambasque
Bergetappe
144,9 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
7
07/07Mont-de-Marsan - Bordeaux
Vlak
169,9 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
8
08/07Libourne - Limoges
Vlak
200,7 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
9
09/07Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme
Bergetappe
182,4 km
Michael Woods
Jonas Vingegaard
rustdag 10/07
10
11/07Vulcania - Issoire
Bergetappe
167,2 km
Pello Bilbao
Jonas Vingegaard
11
12/07Clermont-Ferrand - Moulins
Vlak
179,3 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
12
13/07Roanne - Belleville-en-Beaujolais
Semi Bergetappe
168 km
Ion Izagirre
Jonas Vingegaard
13
14/07Châtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier
Bergetappe
137,8 km
Michal Kwiatkowski
Jonas Vingegaard
14
15/07Annemasse - Morzine
Bergetappe
150,4 km
Carlos Rodríguez
Jonas Vingegaard
15
16/07Les Gets - Le Bettex
Bergetappe
179 km
Wout Poels
Jonas Vingegaard
rustdag 17/07
16
18/07Passy - Combloux
tijdrit
22,4 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
17
19/07Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel
Bergetappe
165,7 km
Felix Gall
Jonas Vingegaard
18
20/07Moûtiers - Bourg-en-Bresse
Vlak
184,9 km
Kasper Asgreen
Jonas Vingegaard
19
21/07Moirans-en-Montagne - Poligny
Vlak
172,8 km
Matej Mohoric
Jonas Vingegaard
20
22/07Belfort - Le Markstein
Bergetappe
133,5 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
21
23/07Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs
Vlak
115,1 km
Jordi Meeus
Jonas Vingegaard