Ethisch en wettelijk op glad ijs: waarom koos Antwerp voor betFIRST? "Onderzoek naar voordelen"

  Antwerp spreekt over een "positief signaal".

  Een verbod op gokreclame wenkt, maar Antwerp koos betFIRST als nieuwe hoofdsponsor. Een beslissing die zowel ethisch als wettelijk rammelt. Overigens niet de eerste controversiële beslissing van Antwerp dit jaar. "Met deze samenwerking kunnen we een positief signaal uitsturen", kadert Antwerp-COO Dirk Van Oekelen.

  De federale overheid van België gaat de strijd aan met gokreclame, maar voetbalclub Antwerp stelde gisteren betFIRST voor als nieuwe hoofd- en shirtsponsor.

   

  “De sponsoring van “betting partners” kan een positief signaal geven aan de maatschappij”, legt COO Dirk Van Oekelen uit.

   

  Een keuze die niet positief werd onthaald.

   

  Antwerp ging meteen in de verdediging. “Vooraleer we de knoop doorgehakt hebben, hebben we eerst een grootschalig onderzoek gedaan.”

   

  “Dat onderzoek bracht ons terug naar 2012. Toen is er duidelijk voor gekozen om kansspelen te regulariseren in België. Communicatie speelt daar een cruciale rol. Op die manier weet de consument steeds waar hij legaal aan kansspelen kan doen.”

  De sponsoring van “betting partners” kan een positief signaal geven aan de maatschappij

  Antwerp-COO Dirk Van Oekelen

  “Zo hebben we gezien dat er in België tot 85% van de deelnemers in het geregulariseerde circuit zitten. Dat wil zeggen dat die communicatie de spelers helpt om wegwijs te raken naar de legale markt. Door die duidelijke communicatie is er maar 0,9% vatbaar voor een verslaving.”

   

  Het gokbedrijf als sponsor omarmen is een keuze voor de sportieve toekomst van de club. Toch rijzen er vragen over het ethische aspect van de beslissing. Al is dat niet het enige obstakel waar Antwerp rond moet dribbelen. Ook wettelijk knelt het schoentje.

  Tikkende tijdbom

  Het blijft toch een risico voor Antwerp. Zo zou ook de politiek wel eens roet in het eten kunnen gooien van het nieuwe bondgenootschap. 

   

  Tegen 2025 wil de federale overheid gokreclame in ons land verbieden. Antwerp en betFIRST ondertekenden een contract tot 2027.

   

  “Zo’n reclameverbod heeft niet de gewenste uitkomst”, klinkt het bij Antwerp. “In Italië hebben ze dat ook geprobeerd. Daar is de activiteit in de illegale goksector met 50% gestegen in 2019. In dat illegale circuit is er dan ook geen opvolging van problematische gokkers.”

   

  “In België wordt er met data en artificiële intelligentie gewerkt om het gedrag van de spelers in kaart te brengen. Zo kunnen onze bedrijven een “zorg”-functie voor de consumenten op zich nemen.”

   

  Een plan B - als het verbod op gokreclame effectief doorgevoerd wordt - heeft Antwerp niet. Toch zal het betFIRST dan noodgedwongen moeten laten vallen. “We zullen ons altijd aan de wetten houden”, klinkt het.

   

  Al lijkt Antwerp te gokken op terughoudendheid van de politiek.