Ga naar de inhoud

Witte rook over nieuwe competitieformule in 1A: 16 ploegen, tot 3 dalers, halvering blijft

 vr 17 juni 2022 16:03
" "
De Pro League moet een akkoord vinden over een nieuw competitieformat.

De Pro League heeft op de Algemene Vergadering het nieuwe competitieformat voor het seizoen 2023-2024 goedgekeurd. Dat lijkt erg goed op het huidige systeem, al wordt 1A wel teruggeschroefd van 18 naar 16 teams.

De competitieformule in het Belgische profvoetbal is al lang een hete aardappel, die vandaag uiteindelijk dan toch werd doorgeslikt.

 

CEO Lorin Parys had in eerste instantie een ingewikkeld format op tafel gelegd, maar bij een eerste vergadering werd al snel duidelijk dat daar geen voedingsbodem voor was.

 

Op de Algemene Vergadering stelde Parys vandaag daarom een aangepaste versie voor, die wel met een tweederdemeerheid werd goedgekeurd.

Hoe zal de Jupiler Pro League eruitzien?

Vanaf het seizoen 2023-2024 gaan we in 1e klasse A opnieuw van 18 naar 16 ploegen. Hierdoor zijn er komend seizoen dus 3 dalers en 1 promovendus uit 1B.

 

Daarna wordt er opnieuw volgens het "oude" systeem gevoetbald, waarbij Play-off I uit 6 clubs bestaat die aan hun aparte competitie beginnen met de helft van de punten uit de reguliere competitie.

 

Ook Play-off II wordt weer in het leven geroepen, voor de nummers 7 tot 12. Ook zij beginnen aan hun competitie na halvering van de punten.

 

De laatste 4 teams, ten slotte, spelen een nacompetitie om te bepalen wie naar 1B zakt. De 2 teams die hierin laatste eindigen, dalen sowieso. Ook een 3e team kan nog zakken, maar daarvoor is er nog een barrage met de nummer 3 uit 1B nodig.

Hoe zal de Tweede Divisie eruitzien?

In de Tweede Divisie spelen 16 ploegen, waaronder een aantal U23-teams. Die begint met een reguliere competitie die bestaat uit 30 speeldagen.

 

De 2 hoogst geklasseerde teams na het einde van de reguliere competitie stijgen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League.

 

De nummers 3 tot en met 6 werken nog play-offs af volgens een knockoutsysteem. De winnaar daarvan plaatst zich voor een barragewedstrijd tegen de tweede uit de play-downs van de Jupiler Pro League. 

De U23-teams worden beschouwd als gewone clubs en kunnen met andere woorden
normaal degraderen en promoveren, op voorwaarde dat zij steeds één reeks lager
spelen dan hun moederclub.

 

U23-teams kunnen niet promoveren naar de Jupiler Pro League en ook niet deelnemen aan de play-offs van de Tweede Divisie. Als een U23-team bij de eerste 6 zou eindigen, wordt dit team vervangen door de eerstvolgende klassieke club in het algemeen klassement.

Vanuit 1B zullen meer teams naar 1A stijgen dan nu het geval is.
Vanuit 1B zullen meer teams naar 1A stijgen dan nu het geval is.

Parys: "Vernieuwen de fundamenten van het profvoetbal"

CEO Lorin Parys is tevreden over het nieuwe competitieformat.

 

"De clubs van de Pro League hebben vandaag hun fiat gegeven voor een sterke toekomstvisie met een vernieuwde competitie, een modern bestuursmodel en de verplichting voor elke van onze clubs om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen op vlak van jeugd, vrouwenvoetbal en G-voetbal."


"We bouwen een volwaardige Tweede Divisie met meer promotiekansen."

 

"Daarnaast voeren we strenge criteria in om een financieel duurzaam beleid te voeren en professionaliseren we onze sector met de oprichting van een opleidingsinstituut."

 

"Hiermee vernieuwen we de fundamenten  van het profvoetbal en maken we ons klaar voor de uitdagingen van morgen.”

Gerelateerd: