Ga naar de inhoud

Geen nieuw format en dus 16 clubs in 1A na volgend seizoen? "We wisten dat dit seizoen zou komen"

 do 2 juni 2022 18:22
Bij Union lijken ze zeker dat we terugkeren naar 16 clubs in 1A.

De Pro League heeft vandaag gedebatteerd over het competitieformat, de eeuwige twistappel tussen onze profclubs. Met welk gevoel zijn enkele bestuurders uit de praatgroepen gestapt? Bij Union lijken ze overtuigd dat er volgend seizoen 3 zakkers zullen zijn en dat we dus terugkeren naar 16 clubs in 1A vanaf 2023-2024.

Union-directeur Philippe Bormans bestempelde de vergadering met 3 praatgroepen als "positief". 

 

In zijn communicatie stuurde hij wel een duidelijke richting uit. Volgens Bormans gaan we na komend seizoen terug naar de situatie van voor de coronapandemie: 16 clubs in 1A. Dat betekent dat er komend jaar dus 3 zakkers zullen zijn.

 

"We beseffen dat we een paar jaar geleden al beslist hebben dat we tijdelijk naar 18 clubs zouden gaan, dat we moeten terugkeren naar 16 clubs na volgend seizoen. Dat zullen we dus moeten bekijken."

 

"De druk op de kalender zullen we vandaag niet oplossen, maar het management kan aan de slag met de input van deze positieve vergadering. Maar we weten dat we in principe volgend jaar terugkeren naar 16 clubs in 1A."

 

"Dat is eigenlijk ook een beslissing, een bekrachtiging van een beslissing die 2 jaar geleden is genomen. Dat is geen slechte zaak."

 

Een andere optie ligt dan niet meer op tafel? "Het lijkt erop dat er geen meerderheid is om naar een andere formule te gaan."

 

"In een overgangsjaar is dat een moeilijk verhaal, maar dat wisten we toen we gestemd hadden om tijdens corona Leuven en Beerschot beiden te laten stijgen. We wisten dat dit seizoen ooit zou komen."

 

"De korte en de lange termijn moeten we uit elkaar houden. Op korte termijn weten we dat we teruggaan naar 16, op lange termijn weten we dat er druk is op de kalender en dat we inventief moeten zijn."

Beerschot: "Rome is niet in één dag gebouwd"

Iedere club verdedigt natuurlijk zijn eigen agenda. Philippe Bormans (Union) verwacht geen alternatief of een stemming, bij Beerschot lijkt men een andere mening te delen.

 

"Het was heel constructief en je voelt heel veel goeie wil om vooruit te gaan", vertelde Walter Damen van de degradant. "Alle clubs willen grondig nadenken."

 

"Of we al een bepaalde richting uitgaan? Neen. Rome is niet in één dag gebouwd. Je kunt niet over één nacht ijs gaan. En in een maand kan veel gebeuren."

 

"Het moet nog een beetje slijten. Of er dan nog een stemming volgt? De wegen van de Pro League zijn ondoorgrondelijk. De sfeer is niet gespannen, je moet gewoon het juiste evenwicht vinden."

CEO houdt de deur nog op een kier: "Er liggen verschillende opties op tafel"

Lorin Parys, de CEO van de Pro League, wilde niet zo ver gaan als de vertegenwoordiger van Union bij het "constructieve" overleg. Dat er maar één piste overblijft - terug naar 16 - wilde hij niet met zoveel woorden gezegd hebben.

 

"We zullen ons goed beraden over hoe we alles moeten organiseren. Sowieso is er op het einde van de maand de beslissing mogelijk om naar het format met 16 clubs te gaan. Dat is een beslissing die al genomen is. Dat is de enige reden dat er tijdsdruk is, als je iets wil veranderen moet het nu."

 

Voorlopig is er geen nieuwe Algemene Vergadering, met eventuele stemming, gepland. 

 

"We gaan een goed nachtje slapen over alles wat we geleerd hebben, alles bij elkaar optellen en kijken of we met die ingrediënten een soep kunnen koken."

 

Gerelateerd: