Ga naar de inhoud

Licentievoorwaarden worden strenger, puntenaftrek is een mogelijke straf

 vr 17 juni 2022 18:01
G-voetbal
De profclubs verplichten zichzelf minstens 3% te investeren in G-voetbal, vrouwenvoetbal of de jeugdwerking.

In de marge van de stemming voor de nieuwe competitieformule werd op de Algemene Vergadering van de Pro League ook gestemd over nieuwe, strengere licentievoorwaarden.

De Pro League wil er nog scherper op toezien dat de profclubs op een gezonde manier geleid worden. Zo zullen de clubs verplicht worden om binnen een traject van 5 jaar een positief eigen vermogen te hebben én niet meer dan 70% van hun inkomsten te spenderen aan de sportieve kern (spelers + staf).

 

De sancties zijn puntenverlies of - als er te veel geld is uitgegeven aan het sportieve - een verplichte inkrimping van de kern.

 

Daarnaast zullen de clubs moeten voldoen aan licentievoorwaarden wat betreft infrastructuur én worden ze verplicht geld te investeren in jeugd- of communitywerking.

 

"Onze clubs nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en zullen 3% van hun inkomsten investeren in jeugdopleiding, vrouwenvoetbal of G-voetbal en communitywerking", zegt Lorin Parys, de CEO van de Pro League.

 

In samenwerking met de Universiteit van Antwerpen wordt ook de Pro League University opgericht "die het management van onze clubs continu zal versterken".