Een competitie met 14, 16 of 18 ploegen, dat is de inzet op de Algemene Vergadering van de Pro League vandaag. De stemming werd van de agenda geschrapt en vervangen door een debat over de verschillende formules. "De clubs beslissen zelf, maar dat moet wel voor het eind van deze maand gebeuren", zegt CEO Lorin Parys.
CEO Lorin Parys wilde vandaag stemmen over een competitieformat in 1A met 14 ploegen en play-offs, maar de kleine ploegen vormden een front en legden de competitieformule met 18 ploegen weer op tafel.
Een tweederdemeerderheid voor een van de twee voorstellen leek uitgesloten, dus haalde Parys de stemming van de agenda. In ruil wordt er vandaag gedebatteerd over de formules in drie groepen. In elk groep zitten twee topclubs, aangevuld met wat kleine clubs.
De bedoeling is om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. "Er kan over alles gesproken worden, meerdere voorstellen hebben is gezond", vertelde Parys vanmorgen in De Ochtend op Radio 1. "De clubs beslissen zelf, maar dat moet wel voor het eind van deze maand gebeuren."
Parys begreep de ingreep van de kleine clubs, maar sprak niet van een breuk tussen grote en kleine clubs. . "Er zijn nog heel veel vragen, het gaat natuurlijk over een ingrijpende hervorming."
Die is nodig, meent hij, omdat het huidige format te wensen overlaat. Onder andere het "doodsvonnis" dat degraderen voor sommige clubs betekent, de overvolle kalender (zowel Europees als Belgisch) en anderzijds het probleem dat veel clubs nu al in april klaar zijn.
We moeten stabiliteit creëren en een lijn op lange termijn uitzetten.
Over zijn eigen job zei de CEO dat hij die ziet als "bewaker van het algemeen belang van voetbal, niet de bewaker van individuele belangen van clubs. Soms botsen die belangen".
Met het uiteindelijke resultaat van de hervorming wil hij komaf maken met het eeuwige sleutelen aan het format. "We moeten stabiliteit creëren en een lijn op lange termijn uitzetten."
"Met ons globaal pakket willen we de richting aangeven waarvan we geloven dat ons voetbal uit moet. Want de discussie wordt vaak verengd tot het format, maar waar we aan gewerkt hebben, gaat veel breder dan dat; format, ja, maar ook hervorming van de licentievoorwaarden, met aandacht voor de manier van samenwerken, de maatschappelijke rol die we onze clubs verplichten op te nemen, voor vrouwenvoetbal, voor G-voetbal, voor infrastructuur, hervorming van de verdeling van de TV-gelden, met meer solidariteit van de top naar 1B en het amateurvoetbal, een vernieuwing van de Raad van Bestuur met de introductie van onafhankelijke bestuurders en dus ook dat stemrecht. Maar ook strenge financiële criteria om onze clubs duurzaam gezond te maken. We kunnen nog altijd via verschillende wegen en op verschillende snelheden ons doel bereiken", meent Parys.
Een jaar langer met het huidige format kan, zegt hij, "maar dan moeten we voor het einde van de maand daarover beslissen". Anders vervalt het format naar dat van voor corona, met 16 clubs en play-offs.
Een ultimatum wil hij het zelf niet noemen: "Ik ben niet zo'n CEO. De clubs moeten beslissen. Komt er geen vergelijk tussen hen, dan gaan we na dit seizoen naar 16."